Επιλέγοντας σωστή κούνια για το μωρό

Επιλέγοντας σωστή κούνια για το μωρό

Η προετοιμασία του μωρουδιακού δωματίου είναι μία διαδικασία που οι περισσότερες μαμάδες αναλαμβάνουν πολύ πριν γεννήσουν, και το πρώτο του κρεβατάκι είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες, τόσο ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια, όσο και ως προς τις διάφορες εναλλακτικές που υπάρχουν. Το βρέφος τον πρώτο καιρό μπορεί να κοιμάται και σε μία καλαθούνα, όμως σύντομα θα χρειαστεί ένα μεγαλύτερο κρεβατάκι, είτε αυτό είναι λίκνο, είτε κούνια είτε κρεβάτι.

Στο λίκνο το μωρό θα χωρά άνετα μέχρι 4-5 μηνών, ενώ στην κούνια θα μπορεί να παραμείνει μέχρι τα 2-2,5 χρόνια. Ένα μεγαλύτερο κρεβάτι θα σας βολέψει από 4-5 μηνών έως 4-5 ετών, οπότε και θα πρέπει να αγοράσετε ένα κανονικό παιδικό κρεβάτι. Η κούνια, λοιπόν, δείχνει να αποτελεί για τους περισσότερους γονείς την πρακτικότερη λύση. Με τι κριτήρια, όμως, θα την επιλέξετε;

Ασφάλεια

Αν η κούνια που θα αγοράσετε είναι καινούργια, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι πληροί τις πρόσφατες προδιαγραφές ασφαλείας (οι προδιαγραφές αυτές ανανεώθηκαν διεθνώς). Οι νέες κούνιες, λοιπόν, πρέπει να διαθέτουν καλά στηρίγματα χωρίς να υπάρχουν κάπου ζημιές που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη ζωή του μωρού και να έχουν βαφτεί με οικολογικές βαφές.

Επίσης, το πτυσσόμενο κομμάτι της κούνιας, το οποίο «ανεβαίνει» και ασφαλίζει, θα πρέπει να είναι καλά κλεισμένο και να μην υπάρχει κίνδυνος να «ξεκουμπώσει». Εννοείται πως όσο πιο μικρό είναι τόσο ψηλότερα θα τοποθετήσετε το πτυσσόμενο μέρος, ενώ όσο το μωρό μεγαλώνει, και μπορεί π.χ. να σηκωθεί στα πόδια του, θα το κατεβάζετε για να μη μπορεί να βγει έξω από την κούνια.

Το άνοιγμα ανάμεσα στα κάθετα κάγκελα της κούνιας δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 εκατοστά, ώστε να μη μπορεί να περάσει από μέσα το κεφαλάκι του μωρού.

Πριν αγοράσετε την κούνια, το πιθανότερο είναι ότι θα την δείτε στην έκθεση του καταστήματος. Δοκιμάστε να την πιάσετε και να την κουνήσετε δυνατά, για να δείτε πόσο σταθερή και στιβαρή είναι. Αν νιώθετε ότι με ένα δυνατό τράνταγμα μπορεί να σπάσει, καλύτερα να μην την αγοράσετε.

Τέλος, αποφύγετε τις κούνιες με τα διακοσμητικά μέρη που εξέχουν και από τα οποία μπορεί να πιαστεί το μωρό ή τα ρουχαλάκια του και να κινδυνεύσει.

Το στρώμα

Το στρώμα που θα επιλέξετε για την κούνια του μωρού είναι εξίσου σημαντικό με τον σκελετό της κούνιας. Γι’ αυτό πριν το αγοράσετε, εμπιστευθείτε μία αξιόπιστη εταιρία που εξειδικεύεται στα βρεφικά στρώματα.

Εξυπακούεται ότι το στρώμα της κούνιας θα πρέπει να είναι καινούργιο, και όχι δανεικό από κάποιον φίλο ή συγγενή. Ένα παλιό στρώμα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του μωρού, μπορεί να έχει μικρόβια ή να είναι φθαρμένο.

Το σωστό στρώμα πρέπει να προσφέρει άνεση, δηλαδή να προσαρμόζεται και να ακολουθεί τις «καμπύλες» του σώματος του μωρού, χωρίς να το πιέζει, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να στηρίζει την σπονδυλική του στήλη.

Ελέγξτε ότι το στρώμα που θα αγοράσετε είναι φτιαγμένο από οικολογικά, φιλικά προς το ευαίσθητο δέρμα του μωρού υλικά που «αναπνέουν». Το δε ύφασμα του στρώματος πρέπει να είναι υποαλλεργικό, με ειδική επεξεργασία anti-acarea, για να αποτρέπει την ανάπτυξη ακάρεων και λοιπών μικρο-οργανισμών που ευθύνονται για την πρόκληση αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων.

Τέλος, αν δεν τα αγοράσετε από το ίδιο κατάστημα, φροντίστε το στρώμα να εφαρμόζει καλά στην κούνια, αφενός για να μην παγιδεύσει κάπως το μωρό σας και αφετέρου για να σας είναι εύκολο να αλλάζετε σεντόνια.

Τι άλλο να προσέξετε

Μην τοποθετείτε πολλά αρκουδάκια και παιχνίδια μέσα στην κούνια του μωρού, ειδικά όταν αυτό κοιμάται, γιατί αφενός μπορεί να δυσκολέψουν την αναπνοή του και αφετέρου, επειδή όλα αυτά μαζεύουν σκόνη, καλό είναι να μην την αναπνέει το μωρό.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δοκιμάζετε όλα τα μέρη της κούνιας για τυχόν φθορές.

Μην τοποθετήσετε μαξιλάρι στην κούνια αν το μωρό δεν φτάσει 1 έτους, και πριν το κάνετε, ρωτήστε τον παιδίατρο.

Πόσο θα κοστίσει

Οι τιμές στις βρεφικές κούνιες ξεκινούν από 80 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 250 ευρώ, ενώ υπολογίστε άλλα 50 με 70 ευρώ για ένα καλό βρεφικό στρωματάκι.

v