8 υπερδυνάμεις που έχει κάθε μαμά!

8 υπερδυνάμεις που έχει κάθε μαμά!

Όταν ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, φέρνει μαζί του δεκάδες νέους ρόλους για τη μαμά του. Οι μαμάδες είναι τα πολύ-εργαλεία της φύσης: έχουν μια λύση για κάθε σου πρόβλημα, μια πληρωμένη απάντηση σε κάθε σου ερώτηση, ένα πρόχειρο σνακ όταν πεινάς, έχουν δύναμη αρσιβαρίστα στα μικρά τους μπράτσα και τόση αγάπη στην καρδιά τους, που φτάνει για δέκα οικογένειες.

Οι μαμάδες είναι οι ήρωες της καθημερινότητας. Οι εργαζόμενες, οι νοικοκυρές, αυτές που έχουν βοήθεια κι αυτές που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνες τους, οι ευκατάστατες κι εκείνες που μετρούν τα ψιλά τους στο τέλος του μήνα, οι παντρεμένες και οι ανύπαντρες, οι μαμάδες με ένα, δύο, τέσσερα και οκτώ παιδιά –όλες οι μαμάδες είναι ήρωες με σούπερ δυνάμεις. Όπως…

1. Υπέρ-ακοή

Όταν μια γυναίκα γίνεται μαμά η αίσθηση της ακοής της αποκτά καινούριες υπέρ-δυνατότητες. Ένα τόσο δα βήξιμο απ’ το παραδιπλανό δωμάτιο ακούγεται καθαρότατα στ’ αυτιά της μαμάς, ένας σύντομος λυγμός από το δωμάτιο του μωρού φτάνει κατευθείαν στ’ αυτιά της ακόμη κι αν μεσολαβούν τρεις κλειστές πόρτες και μια τηλεόραση που παίζει στη διαπασών. Όταν είσαι μαμά, η υπέρ-ακοή σου, μπορεί να ξεχωρίσει ποιο απ’ τα τρία σου παιδιά σηκώθηκε μέσα στη νύχτα, μόνο απ’ τον ήχο των μικροσκοπικών βημάτων.

2. Υπέρ-όραση

Αντίστοιχα, οι μαμάδες είναι προικισμένες με την σπάνια υπερδύναμη της βιονικής όρασης. Οι απανταχού μαμάδες μπορούν να διακρίνουν τον μικροσκοπικό λεκέ στο κάτω δεξί μέρος της μπλούζας σου, το ακόμη πιο μικροσκοπικό σπυράκι στο πιγούνι σου και κάθε τσαπατσουλιά που με επιμέλεια προσπαθείς να κρύψεις.

3. Υπερφυσική δύναμη (για το μέγεθός τους!)

Μια μαμά ύψους 1,60 και μετρίου βάρους είναι ικανή να σηκώσει διψήφιο αριθμό από γεμάτες σακούλες του super market ή της λαϊκής, ενώ ταυτόχρονα κρατάει στην αγκαλιά της τον δίχρονο γιο της. Μπορεί να καθαρίσει, να τυλίξει και να αποθηκεύσει μόνη της τα χαλιά την Άνοιξη και να σηκώσει χωρίς καμία βοήθεια το υπέρδιπλο στρώμα του κρεβατιού της για να αλλάξει σεντόνια.

Και το σημαντικότερο: Μπορεί να κουβαλήσει στους ώμους της το τρίχρονο πιτσιρίκι της, στην αγκαλιά της το καινούριο μωρό και από κάπου να βρίσκεται κρεμασμένο και το μεγάλο παιδί.

4. Μπορούν να γίνουν αόρατες

Μία πραγματικά δυσεύρετη υπερδύναμη έχει στα χέρια της κάθε μαμά αυτού του κόσμου: μπορεί να γίνεται αόρατη τις πιο κατάλληλες (για τους άλλους!) στιγμές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει για να εξαφανιστεί εντελώς από τον χώρο είναι να πει κάτι σαν: «Ποιος θα βοηθήσει να βάλουμε τα ψώνια στη θέση τους;» ή «Πλύνετε γρήγορα χέρια –τρώμε!» ή «Ποιος θα με βοηθήσει να στρώσουμε το κρεβάτι;» ή «Μπορείτε να παίξετε λίγο πιο σιγά;».

5. Έχουν ενσωματωμένο ανιχνευτή αλήθειας

Η μαμά σου τα ξέρει όλα. Ξέρει πότε λες ψέματα, ξέρει πότε λες μισή αλήθεια, ξέρει πότε πασχίζεις να κρύψεις κάτι και πότε έχεις ενοχές. Διαβάζει τη γλώσσα του σώματός σου σαν την αλφαβήτα και ξέρει τι λένε τα μάτια σου ακόμη κι όταν εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις. Οι μαμάδες είναι οι άψογοι ανιχνευτές ψεύδους που η τεχνολογία πολεμάει εδώ και χρόνια να τελειοποιήσει.

6. Έχουν 10 (περίπου) χέρια

Όταν γίνεσαι μαμά αντιλαμβάνεσαι ότι η ζωή πρέπει να σταματήσει να σου δίνει παιδιά και να αρχίσει να σου δίνει χέρια. Η θεά Κάλι της ινδουιστικής μυθολογίας ωχριά μπροστά στη μέση μαμά! Ο πιο επιδέξιος ταχυδακτυλουργός δεν πιάνει μία μπροστά στις μαμάδες. Μια μαμά μπορεί να μιλάει στηρίζοντας το τηλέφωνο στον ώμο της, να ανακατεύει το φαγητό για να μην κολλήσει με το δεξί της χέρι, να φτιάχνει τη λίστα για τα ψώνια με το αριστερό και με κινήσεις γατόπαρδου να νανουρίζει το μωρό κουνώντας το ριλάξ με το ένα πόδι.

7. Είναι πιο γρήγορες απ’ τη σκιά τους

Νομίζεις ότι ο Λούκυ Λουκ ή ο Flash είναι οι γρηγορότεροι ήρωες στην ιστορία της ανθρωπότητας, μέχρι να δεις μια μαμά να εκτοξεύεται από τη θέση της και με πλονζόν να σώζει τον γιο της από βέβαια ράμματα! Η κλασική αυτή μαμαδίστικη υπερδύναμη, μπορεί να μελετηθεί και σε περιβάλλον... κουζίνας. Έχετε δει ποτέ μαμά-μαγείρισσα-νοικοκυρά να κάνει βουτιά από το σαλόνι στην κουζίνα, για να σώσει τον ελληνικό που φούσκωσε ή τη σάλτσα που είναι έτοιμη να ξεχειλίσει;

8. Προβλέπουν το μέλλον

Οι απανταχού μαμάδες έχουν την εκνευριστική συνήθεια να έχουν σχεδόν πάντα δίκιο και να προβλέπουν με ακρίβεια το (δυσοίωνο συνήθως) μέλλον των παιδιών τους. Τα παιδιά από την άλλη, έχουν την αντιστοίχως εκνευριστική συνήθεια να μην ακούνε ποτέ τη μαμά τους. Μερικές μόνο από τις πάγια σωστές προβλέψεις των μαμάδων-Τειρεσίων είναι:

-Αν δεν πάρεις μπουφάν, θα κρυώσεις. Το βράδυ κάνει ψύχρα.: Δυό μέρες μετά έρχεται το κρυολόγημα να επισφραγίσει την προφητεία.

-Πήγαινε τουαλέτα τώρα. Μετά θα θες και δεν θα μπορείς!: Δύο ώρες μετά έρχεται η τεντωμένη κύστη να επισφραγίσει την προφητεία.

-Μην το κάνεις αυτό. Θα χτυπήσεις!: Δυό δευτερόλεπτα μετά, χτυπάς.

-Τώρα είσαι μικρή και δεν καταλαβαίνεις, αλλά όταν μεγαλώσεις θα με θυμηθείς!: Δύο... δεκαετίες μετά, την θυμάσαι. Και είχε σε όλα -μα όλα!- δίκιο.

v