Οι συνήθειες που καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας

Οι συνήθειες που καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας

Η αυτοπεποίθηση είναι το α και το ω για να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να μπορέσουμε να στηριχτούμε στον εαυτό μας. Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια έχουμε την τάση να παραμελούμε τον εαυτό μας και να μην τον «κακομαθαίνουμε» πια. Το αποτέλεσμα; Εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε την αυτοπεποίθησή μας, χωρίς καν να το καταλάβουμε. Δείτε ποιες «κακές», καθημερινές συνήθειες σάς βλάπτουν και προσπαθήστε να τις αποβάλλετε!

1. Δεν αφιερώνετε χρόνο σε εσάς!

Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για μια μαμά να βρει χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό της, είναι όμως και απαραίτητο! Όταν εικοσιτέσσερις ώρες τη μέρα, τριάντα μέρες το μήνα και 365 μέρες τον χρόνο ασχολείσαι με τις ανάγκες της υπόλοιπης οικογένειας, τα δικά σου «θέλω» μένουν πίσω.

Αυτό, όμως, μας μιζεριάζει και αναμφισβήτητα επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθησή μας. Ακόμα και δέκα λεπτά την ημέρα που θ' αφιερώσουμε στον εαυτό μας και μόνο στον εαυτό μας αρκούν για να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα.

Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του mama365 πώς μπορείτε να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα.

2. Δεν προσέχετε την εμφάνισή σας

Καλώς ή κακώς, η αυτοπεποίθηση των περισσότερων γυναικών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το αν αισθανόμαστε καλά με την εμφάνισή μας, είτε είμαστε μαμάδες είτε όχι. Όπως και πολλά πράγματα, η εικόνα μας περιλαμβάνεται σ' εκείνα που τείνουμε να παραμελούμε είτε γιατί δεν έχουμε χρόνο είτε γιατί τη θεωρούμε δευτερεύουσα.

Όμως, ας το παραδεχτούμε: ακόμα και όταν απλά βάζουμε το καλό μας μπλουζάκι για μια επίσημη περίσταση ή ξεθάβουμε τα καλλυντικά μας από το παλιό νεσεσέρ για να τα φέρουμε και πάλι στη ζωή, αμέσως το ηθικό μας αναπτερώνεται. Το σημαντικό δεν είναι ότι έτσι γινόμαστε πιο όμορφες, αλλά ότι έτσι αισθανόμαστε πιο όμορφες!

3. Δεν κοιμάστε αρκετά

Τα πάντα δεν μοιάζουν καλύτερα μετά από ένα ξεκούραστο βράδυ; Οι λίγες ώρες ύπνου ή απλά χουζουρέματος μπορεί να κάνουν θαύματα. Αν αναρωτιέστε πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας σκεφτείτε λίγο πόσο πιο χαρούμενη ξυπνάτε όταν είστε ξεκούραστη και φρέσκια. Μόνο και μόνο αυτό φτάνει για να σας φτιάξει τη μέρα και να σας κάνει να δείτε τα πράγματα πιο θετικά.

4. «Δεν είμαι καλή μαμά!»

Σταματήστε να κατηγορείτε τον εαυτό σας! Όλοι κάνουμε λάθη, ακόμα και οι μαμάδες. Με το να τα ρίχνετε όλα πάνω σας νομίζοντας ότι δεν είστε καλή σύζυγος ή καλή μητέρα, επιβαρύνεστε με ένα επιπλέον και εξαιρετικά βαρύ φορτίο. Συνειδητοποιήστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι η οικογένειά σας σας αγαπάει όπως ακριβώς είστε! Ακόμα και αν κάποιες φορές δεν σας το δείχνει ή όταν έχετε φτάσει στα όριά σας, όλοι ξέρουν πόσο προσπαθείτε για να τους ικανοποιήσετε.

5. «Εκείνη πώς τα προλαβαίνει όλα;»

Ποιος είπε ότι οι άλλες μαμάδες τα προλαβαίνουν όλα; Απλώς κάποιες μπορεί να έχουν το χάρισμα να καμουφλάρουν καλύτερα το άγχος και την κούρασή τους! Αποφύγετε τις συγκρίσεις και θυμηθείτε γιατί και εσείς αποφεύγετε να συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους: για να μην πληγώσετε την αυτοπεποίθησή τους! Το ίδιο ισχύει και για μας. Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες γυναίκες, το μόνο που καταφέρνετε είναι να βάζετε τα χεράκια σας και να βγάζετε τα ματάκια σας...

6. Αφήστε τα δράματα!

Αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, κατά ένα περίεργο τρόπο, πάνε μαζί. Και επειδή, ως μεσογειακοί χαρακτήρες, συνηθίζουμε να έχουμε το... δράμα στο τσεπάκι μας, καλό θα είναι να το μετριάσουμε! Αποφύγετε να κάνετε σκηνές για το τίποτα και να μεγαλοποιείτε το κάθε τι. Αντιδρώντας σε όλα υπερβολικά, στο τέλος θα νευριάσετε με τον εαυτό σας και θα πιστεύετε ότι δεν κάνετε τίποτα σωστά.

Γι' αυτό, κρατήστε την ψυχραιμία σας όταν τα παιδιά κάνουν το σπίτι άνω-κάτω –εξάλλου είναι μέσα στο πρόγραμμα και αυτό- και προσπαθήστε να βλέπετε θετικά την κάθε στιγμή. Η φράση «Γιατί συμβαίνουν όλα σε μένα;» δεν ταιριάζει στο λεξιλόγιό σας αν θέλετε να πάρετε τα πάνω σας.

7. «Τι θα πουν οι άλλοι αν...»

Μην σκέφτεστε την γνώμη των άλλων. Η ζωή είναι δική σας, η οικογένειά σας το ίδιο. Γι' αυτό, φροντίστε να τη ζείτε με τους δικούς σας και μόνο όρους. Αν κάνετε τα πάντα με βάση τη γνώμη των άλλων, έχετε χάσει το παιχνίδι και μαζί την αυτοπεποίθησή σας, αφού ποτέ δεν θα φτάσετε την τελειότητα που οι άλλοι πρεσβεύουν και που εσείς θα ευχόσαστε. Το ζητούμενο, όμως, είναι ένα: να καταλάβετε ότι η ζωή σας είναι τέλεια όπως ακριβώς είναι! Με τις ατέλειές της!

v