Συμβουλές για καλύτερη ψυχολογία στη δουλειά

Συμβουλές για καλύτερη ψυχολογία στη δουλειά

Η δουλειά για κάποιους αποτελεί τον πιο στρεσογόνο παράγοντα της ζωής τους. Το τηλέφωνο δεν σταματά ποτέ να χτυπά. Στο γραφείο επικρατεί πανζουρλισμός και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν μοιάζουν ατελείωτα. Κι αν έχετε ήδη αρχίσει να μετράτε αντίστροφα τις μέρες για τις διακοπές, τότε ο χρόνος μοιάζει... σταματημένος.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι το στρες με μέτρο μπορεί ακόμα και να μας κινητοποιεί να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας. Το υπερβολικό στρες, όμως, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα, καθώς και να επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία.

Δε μπορείτε να αλλάξετε τα πάντα στο περιβάλλον όπου εργάζεστε, όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις προσωπικές σας εργασιακές συνθήκες.

Σταματήστε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα

Αν κάποιες φορές νιώθετε σα να σας τραβάνε από χίλιες μεριές, ίσως έτσι να είναι. Όταν νιώθετε να σας κυριεύει το άγχος, επικεντρωθείτε στο να ολοκληρώσετε μία συγκεκριμένη δουλειά. Κλείστε όλα τα άλλα παράθυρα, στην οθόνη του υπολογιστή σας, και κρατήστε μόνο τα «εργαλεία» που χρειάζεστε. Εν ανάγκη κλείστε και τα e-mails σας και απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε αυτά που επείγουν και μετά ασχοληθείτε με τα μηνύματα που πιθανώς χάσατε.

Πάρτε λίγο ήλιο

Όταν εργάζεστε σε ένα γραφείο όλη την ημέρα, είναι εύκολο να χάσετε την προοπτική των πραγμάτων και ακόμα και η πιο απλή δουλειά, όπως το να απαντήσετε σε ένα e-mail μπορεί να φαντάζει αδύνατη. Μερικά λεπτά στον ήλιο, όμως, μπορούν να σας δώσουν μία νέα οπτική και να καταλάβετε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα.

Ο ήλιος, άλλωστε, έχει αποδεδειγμένα αγχολυτική δράση και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο χαρούμενοι. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης που ενισχύει την καλή διάθεση. Γι΄αυτό κατά κανόνα το καλοκαίρι είμαστε όλοι πιο χαρούμενοι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, λοιπόν, αφιερώστε μερικά λεπτά για διάλειμμα εκτός γραφείου, σε ένα φωτεινό σημείο. Ακόμα, αν νιώθετε να σας καταβάλλει το άγχος, μπορείτε να βγείτε έξω και να περπατήσετε μερικά λεπτά.

Καθαρίστε το γραφείο σας

Είναι δύσκολο να μη σας πιάνει πανικός όταν πάνω στο γραφείο σας υπάρχουν στοίβες χαρτιών, φακέλων και post it που σας καλούν να τα προσέξετε. Οι ειδικοί λένε να ξεκινάτε και να τελειώνετε την ημέρα σας στο γραφείο με μία εντελώς καθαρή επιφάνεια. Τουλάχιστον όσο αυτό είναι εφικτό...

Πρασινάδα

Το να έχετε ένα μικρό φυτό στο γραφείο σας μπορεί να μειώσει το στρες, να βελτιώσει την γενικότερη ευεξία σας, καθώς και να μειώσει την πίεση στο αίμα. Έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον βρήκε ότι οι συμμετέχοντες σε εργαστήριο πληροφορικής, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί φυτά, είχαν καλύτερους χρόνους αντίδρασης, ήταν λιγότερο αγχωμένοι και ένιωθαν πιο επιμελείς, από συμμαθητές τους σε αίθουσες χωρίς φυτά.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι, το δεύτερο σε σειρά κατανάλωσης ποτό μετά το νερό, έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του στρες. Εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, συνέδεσε ξεκάθαρα το πράσινο τσάι με τη μείωση του στρες. Το πράσινο τσάι περιέχει το αμινοξύ Λ-θεανίνη, το οποίο ηρεμεί τον οργανισμό και τον βοηθά να διατηρεί την αυτοσυγκέντρωσή του. Το πράσινο τσάι, άλλωστε, έχει περιορισμένη ποσότητα καφεΐνης, οπότε ίσως να είναι και προτιμότερο από τον καφέ.

Εν κινήσει

Ανεξάρτητα από το πόσο πιεσμένο είναι το ημερήσιο πρόγραμμά σας, βρείτε χρόνο για γυμναστική. Η άσκηση σας βοηθά να απελευθερώνετε το στρες, να διατηρείτε μία καλή ρουτίνα και να σκέφτεστε χωρίς να σας διακόπτουν. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά το σώμα να εκλύει τους νευροδιαβιβαστές της χαράς, γνωστούς και ως ενδορφίνες, που διατηρούν τη διάθεση σε καλά επίπεδα, ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες.

Πηγή: Galtime

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v