Τι να κάνετε αν χάσετε το παιδί σε ένα πολυσύχναστο μέρος

Τι να κάνετε αν χάσετε το παιδί σε ένα πολυσύχναστο μέρος

Ανεξάρτητα από αν είμαστε υπερβολικοί με την ασφάλεια των παιδιών, κάποιες φορές, έστω και λίγα δευτερόλπετα απροσεξίας είναι αρκετά για να χάσουμε το παιδί κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια μας. Και φυσικά, η ερευνητική τους φύση δεν μας βοηθά να τα κρατάμε συνεχώς κοντά μας για να είμαστε ήσυχοι, ούτε μπορεί να περιοριστεί. Δείτε πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε από μια τέτοιου είδους δυσάρεστη κατάσταση έτσι ώστε να έχει αίσιο τέλος.

Τι να κάνετε πριν φύγετε από το σπίτι

Πείτε του πώς να χειριστεί μια τέτοια κατάσταση

Αρχικά, πείτε του να μην μετακινηθεί

Αν το παιδί συνειδητοποιήσει ότι έχει απομακρυνθεί από σας, στην αρχή δεν θα πρέπει να μετακινηθεί. Το πιθανότερο είναι να είστε κάπου εκεί κοντά, οπότε αρκεί απλά να σας φωνάξει δυνατά.

Αν δε σας βρει, εξηγήστε του ότι θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου μεγάλου

Στην περίπτωση που δεν απαντήσετε, πείτε του ότι τότε θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου ενήλικα. Ιδανικά, ένας υπάλληλος της ασφάλειας ή το ταμείο του καταστήματος, αν βρίσκεστε σε μαγαζί, είναι η καλύτερη επιλογή.

Εναλλακτικά και για να αισθάνεται πιο άνετα, μπορεί να πλησιάσει μία οικογένεια ή μια μαμά με το παιδί της, και να της εξηγήσει τι συνέβη.

Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του mama365 ποιες συζητήσεις θα πρέπει να κάνετε απαραίτητα με το παιδί για την ασφάλειά του. 

Ντύστε το με έντονα χρώματα

Κάτι πολύ απλό που μπορεί, όμως, ν' αποδειχθεί θαυματουργό. Αν ξέρετε ότι θα βρεθείτε σ' ένα πολυσύχναστο μέρος, ντύστε το παιδί με τα πιο έντονα χρώματα. Έτσι, στην περίπτωση που βρεθεί μακριά σας, θα μπορέσετε να το εντοπίσετε εύκολα από την μπλούζα του.

Αν, μάλιστα, και εσείς μπορείτε να φορέσετε κάτι έντονο με το οποίο θα είναι πιο εύκολο να σας διακρίνει το παιδί, προτιμήστε το.

Δώστε του το τηλέφωνό σας

Ακόμα και αν ξέρει απ' έξω το τηλέφωνό σας, μην παραλείψετε να το γράψετε σ' ένα χαρτί και να το βάλετε στην τσέπη του. Αν φοβάστε ότι υπάρχει περίπτωση να το χάσει, προτιμήστε να το γράψετε ακόμα και στο μπράτσο του μ' ένα μαρκαδόρο ή σε μια αυτοκόλλητη ετικέτα που θα κολλήσετε στο εσωτερικό της μπλούζας του.

Τι να κάνετε όταν φτάσετε εκεί

Βγάλτε το φωτογραφία

Με το που φτάσετε στον προορισμό σας, βγάλτε το παιδί φωτογραφία. Έτσι, αν στην συνέχεια χαθείτε, θα μπορέσετε να τη δείξετε στους υπεύθυνους για να το αναζητήσετε.

Εκμεταλλευτείτε όλα τα μέσα που διαθέτετε

Για τα πιο μεγάλα παιδιά, που μπορούν να χειριστούν την τεχνολογία, μπορείτε να του δώσετε ένα εύκολο κινητό που θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης.

Διαφορετικά, εκμεταλλευτείτε τα παιχνίδια του. Αν, για παράδειγμα, έχετε γουόκι- τόκι, μπορείτε να το πάρετε μαζί και να σας σώσει από μια δύσκολη κατάσταση. Επιπλέον, το παιδί θα ξέρει πώς να το χειρίζεται γιατί θα του είναι ένα οικείο μέσο.

Ορίστε ένα σημείο συνάντησης

Με το που φτάσετε στον προορισμό σας, ορίστε με το παιδί ένα εύκολο σημείο συνάντησης, σε περίπτωση που είναι από οκτώ ετών και πάνω και μπορεί να μετακινηθεί μόνο του. Τονίστε του, όμως, ότι θα πάει εκεί μόνο σε περίπτωση που αναγνωρίζει το μέρος και είναι κοντά.

Μην το αφήσετε καθόλου μόνο

Όσο και αν το παιδί θέλει να τρέξει ή να παίξει μακριά σας, προσπαθήστε να μην το αφήσετε στιγμή από τα χέρια σας. Είναι προτιμότερο να μείνει παραπονεμένο παρά να σας ψάχνει τρομαγμένο μετά.

Τι να κάνετε αν το χάσετε από τα μάτια σας

Μην πανικοβληθείτε

Προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, όσο δύσκολο και αν είναι. Αν πανικοβληθείτε, το πιθανότερο είναι να χειροτερέψετε την κατάσταση και να μην μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά.

Κάντε μια επιτόπια έρευνα

Παραμείνετε στο σημείο που είστε και απλώς «σκανάρετε» τον χώρο. Αν το παιδί έχει μόλις φύγει, το πιθανότερο είναι να μην έχει απομακρυνθεί και να το εντοπίσετε γρήγορα. Χωρίς να χάνετε χρόνο, φωνάξτε δυνατά τ' όνομά του και έχετε ανοιχτά τ' αυτιά σας. Αν είναι κοντά, θα έρθει προς το μέρος σας με το που σας ακούσει.

Ζητήστε άμεσα βοήθεια

Ζητήστε αμέσως τη βοήθεια των υπολοίπων της παρέας. Εσείς παραμείνετε στο αρχικό σημείο που χαθήκατε και πείτε στους υπόλοιπους να ψάξουν γρήγορα όλα τα κοντινά σημεία και να καλέσουν τους υπαλλήλους του μέρους ή τους υπεύθυνους ασφαλείας.

Δώστε λεπτομερή περιγραφή του παιδιού στους υπεύθυνους

Μόλις οι υπεύθυνοι φτάσουν, δώστε τους μια λεπτομερή περιγραφή του παιδιού και δείξτε τους την φωτογραφία που έχετε τραβήξει την ίδια μέρα. Μοιραστείτε μαζί τους οποιαδήποτε πληροφορία πιστεύετε ότι μπορεί να τους χρησιμεύσει και δείξτε τους επακριβώς το σημείο που χωριστήκατε.

Καλέστε την αστυνομία

Αφού έχετε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και οι πρώτες έρευνες αποβούν άκαρπες, θα πρέπει ν' απευθυνθείτε στην αστυνομία. Η συνεργασία σας εδώ είναι απαραίτητη. Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, γι' αυτό προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμη και να απαντήσετε όσο πιο ψύχραιμα μπορείτε στις ερωτήσεις τους!

Σε περίπτωση που χρειαστεί, απευθυνθείτε σε οργανισμούς που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού»  στο τηλέφωνο 11600 (ευρωπαϊκός αριθμός για τα εξαφανισμένα παιδιά). 

Για άμεση αστυνομική επέμβαση, καλέστε το 100, ενώ για την γραμμή των εξαφανισθέντων ανηλίκων απευθυνθείτε στο 1156. 

 

 

v