12 ανησυχίες που έχουν οι νέοι γονείς- και δεν θα έπρεπε!

12 ανησυχίες που έχουν οι νέοι γονείς- και δεν θα έπρεπε!

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βιώσει τον απόλυτο φόβο. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Γιατί μέχρι να γίνουμε γονείς, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι ν' ανησυχείς με το παραμικρό. Να κάνεις παράλογες τρομακτικές σκέψεις ότι το νεογέννητο παιδί σου κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή ή ότι ακόμα κι εσύ ο ίδιος θα του κάνεις κακό. Επειδή πολλοί δεν τολμούν να εκφράσουν αυτούς τους παράλογους φόβους τους, ήρθε ο καιρός να παραδεχτούμε πως όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε κάνει τέτοιου είδους σκέψεις...

1. Μήπως πονάω το κεφαλάκι του;

Πολλοί γονείς φοβούνται ότι το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του μωρού τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται πολλή προσοχή γιατί μετά τη γέννα, σχηματίζονται τα κόκκαλα του κρανίου, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν το πονάτε μόνο και μόνο επειδή το κρατάτε αγκαλιά. Εξάλλου, θα είχε τον τρόπο του να σας το δείξει!

2. Αν σταματήσει ν' αναπνέει;

Οι περισσότερες μαμάδες έχουμε ξαγρυπνήσει ουκ ολίγες φορές πάνω απ' την κούνια του μωρού μετρώντας τις αναπνοές του. Δεν τολμάμε να κλείσουμε τα μάτια μας γιατί πιστεύουμε ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί, ότι θα σταματήσει ν' ανασαίνει. Αν μάλιστα ο σύντροφός μας συμμερίζεται την ανησυχία μας, το πιθανότερο είναι ότι χωρίζουμε το βράδυ σε... βάρδιες!

3. Είναι πιθανό να το... πνίξει η πιπίλα;

Ας το παραδεχτούμε: αρκετοί από μας έχουμε σκεφτεί ότι το πλαστικό σημείο της πιπίλας μπορεί ν' αποβεί μοιραίο για το παιδί. Αν αρχίσει να την πιπιλάει και εκείνο ξαφνικά φύγει απ' τη θέση του; Πολύ απλά, η απάντηση είναι μια: δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

4. Ή ακόμα κι εγώ;

Όταν κάνεις μπάνιο το παιδί για πρώτη φορά, ο τρόμος σε κατακλύζει. Όσο και αν σταδιακά το μπάνιο γίνεται συνήθεια, μια σκέψη περνά απ' το μυαλό σου με το που βάζεις το παιδί στην μπανιέρα: Υπάρχει περίπτωση να το πνίξω ή να το πονέσω άθελά μου; Φυσικά και όχι, εφόσον είστε δίπλα του όλη την ώρα.

5. Αν πέσει απ' την κούνια και χτυπήσει (ενώ ακόμα δεν περπατάει!);

Το ερώτημα είναι ένα και εύλογο: αφού ακόμα δεν μπορεί καν να περπατήσει, πώς γίνεται να σηκωθεί, να στηριχθεί στα πόδια του και να πηδήξει κάτω απ' την κούνια; Οι ανησυχίες αυτές μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα... Εξάλλου, όταν μεγαλώσει θα πρέπει να εξοικειωθείτε με κάθε είδους «ατυχήματα» γιατί μόλις το παιδί αρχίσει να μπουσουλάει, θ' αρχίζουν τα δύσκολα!

6. Αν το κρατάει ο άντρας μου και πέσει;

Εμείς οι μαμάδες έχουμε ένα κακό: εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας λίγο παραπάνω από τον άντρα μας. Η σκέψη ότι μπορεί άθελά τους να ρίξουν κάτω το παιδί επειδή μπορεί να σκοντάψουν ή να είναι πιο απρόσεχτοι έχει περάσει έστω και μία μόνο φορά απ' το μυαλό μας...

Είναι αυτονόητο ότι το ίδιο- αν όχι σε μεγαλύτερο βαθμό- ισχύει για όλους μας τους συγγενείς!

7. Αν το τυφλώσουν τα άλλα παιδάκια ενώ παίζουν;

Η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο είναι από ελάχιστη έως... μηδαμινή. Η δύναμή τους είναι απειροελάχιστη, ακόμα και αν ήταν σε θέση να σκεφτούν κάτι τέτοιο, φυσικά δεν θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν!

8. Θα του αρέσει το γάλα μου;

Για τις μανούλες που πρόκειται να θηλάσουν είναι μια από τις πιο συνηθισμένες σκέψεις. Θα του αρέσει το γάλα μου; Θα χρειαστεί να του δώσω ξένο γάλα; Φυσικά, δεν τίθεται θέμα γεύσης ή γούστου αλλά, αν κάτι δεν πάει καλά, το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε πρακτικά προβλήματα, που σταδιακά θα τα προσπεράσετε.

9. Μήπως κοιμάται πολύ;

Είναι φυσιολογικό που το μωρό μου κοιμάται τη μισή μέρα; Μήπως πρέπει να το ξυπνήσω; Παρά τις διαβεβαιώσεις του γιατρού ότι αυτό είναι το αναμενόμενο, ειδικά για τα νεογέννητα μωρά, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί και να μην είναι. Ανεξήγηται αι βουλαί της μάνας!

10. Ή τρώει λίγο;

Ό,τι ισχύει για τον ύπνο, ισχύει και για το φαγητό. Όσο και να μας καθησυχάζει ο παιδίατρος ότι το βάρος του μωρού μας είναι κανονικό, εμείς πάντα έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα κιλά του.

Εννοείται, βέβαια, ότι και μια άλλη μερίδα μαμάδων ανησυχεί για το ακριβώς αντίθετο, για το αν δηλαδή το μωρό τρώει πολύ.

11. Μπορεί τα παιχνίδια του να το βλάψουν;

Οι περισσότεροι έχουμε το άγχος αν τα παιδιά που παίρνουμε στο παιδί είναι ασφαλή ή αν τα υποβάλλουμε οι ίδιοι, άθελά μας σε κίνδυνο. Εφόσον ελέγχουμε την ηλικία που αναγράφεται στη συσκευασία τους, οι πιθανότητες να είναι επικίνδυνα για το παιδί είναι ελάχιστες. Ωστόσο, έχετε στο νου σας μήπως ακούσετε για την ανάκληση ενός προϊόντος που όλο και κάτι σας θυμίζει...

12. Τι θα γίνει όταν μεγαλώσει;

Καλύτερα να προετοιμαστείτε: η ερώτηση αυτή θα σας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμα, και όχι μόνο όσο το παιδί είναι νεογέννητο. Το άγχος του γονιού για το τι θα γίνει το μονάκριβο παιδί του όταν μεγαλώσει, τα περιλαμβάνει όλα: θα είναι καλός άνθρωπος; Θα μπλέξει με σωστές παρέες; Θα βρει μια καλή δουλειά; Η λίστα θα μπορούσε να είναι απλά ατέλειωτη!

 

v