Προετοιμάστε το σώμα σας για την εγκυμοσύνη

Προετοιμάστε το σώμα σας για την εγκυμοσύνη

Αν εσείς και ο σύντροφός σας νιώθετε έτοιμοι να αποκτήσετε παιδί, ίσως πρέπει πρώτα να αναλογιστείτε, πόσο έτοιμοι νιώθετε να αλλάξετε κάποιες «κακές» συνήθειες στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες δεν θα σας ωφελήσουν ούτε στην προσπάθεια σύλληψης αλλά ούτε και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε ποιες είναι, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι αλλαγές που και οι δύο μπορείτε να κάνετε, πριν ακόμα ξεκινήσετε τις προσπάθειες τεκνοποίησης:

Άνδρες

Kόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα, ενώ και οι σύντροφοι των ανδρών που καπνίζουν έχουν μειωμένες πιθανότητες σύλληψης. Οι μπαμπάδες που καπνίζουν φέρονται να επηρεάζουν την υγεία του μωρού τους, πριν αλλά και μετά τον τοκετό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Μειώστε το υπερβολικό αλκοόλ: Αν θεωρήστε «γερό ποτήρι» μάθετε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, μειώνοντας τις πιθανότητες σύλληψης.

Ελαχιστοποιήστε το στρες: Μπορεί να προκαλέσει ορμονολογικές αλλαγές στον οργανισμό, οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν σε προβλήματα γονιμότητας.

Δροσιστείτε: Για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος στους όρχεις και την δημιουργία σπέρματος, αποφύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια και φοράτε εσώρουχα που δεν σας στενεύουν και θα σας ζεσταίνουν.

Τρώτε σωστά: Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μειώνουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό και βελτιώνουν την γενικότερη φυσική κατάσταση. Επιπλέον, επιλέγοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής δείχνετε στην σύντροφό σας ότι υποστηρίζετε και τις δικές της προσπάθειες για απόκτηση μωρού.

Γυναίκες

Ελέγξτε το βάρος σας: Το υγιές βάρος βοηθά στην σύλληψη και κάνει την εγκυμοσύνη πολύ πιο άνετη. Αν νιώθετε ότι έχετε πολλά κιλά, ρωτήστε τον γυναικολόγο σας αν χρειάζεται να χάσετε βάρος –μπορεί να σας προτείνει κάποια ειδική δίαιτα, ακόμα κι αν είστε ήδη έγκυος. Αν πάλι είστε υπερβολικά αδύνατη, αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

Kόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος του εμβρύου. Μπορεί, όμως, να δημιουργήσει προβλήματα στο παιδί ακόμα και όταν αυτό θα είναι νήπιο, ή και μεγαλύτερο, τα οποία σχετίζονται κυρίως με αναπνευστικές ασθένειες.

Kόψτε το αλκοόλ (ή μειώστε το στο ελάχιστο): Οι επίσημες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ. Κάποιοι επιστήμονες είναι πιο ελαστικοί και επιτρέπουν ένα με δύο ποτήρια αλκοόλ ανά εβδομάδα.

Λάβετε φολικό οξύ και άλλα συμπληρώματα: Το φολικό οξύ -γνωστό και ως βιταμίνη Β9- είναι σημαντικό στην νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ έχει φανεί ότι αποτρέπει προβλήματα όπως η δισχιδής ράχη. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι το συστήνουν στις γυναίκες πριν ακόμα μείνουν έγκυες, καθώς τα παραπάνω προβλήματα εμφανίζονται ήδη κατά τις πρώτες ημέρες του τοκετού. Φολικό οξύ υπάρχει πάντως και στα σκουροπράσινα λαχανικά, στα πορτοκάλια, στα προϊόντα ολική άλεσης και στα δημητριακά.

Κάντε περισσότερο σεξ

Η συμβουλή αφορά, φυσικά, και τους δύο. Προσπαθήστε, μάλιστα, να κάνετε περισσότερο σεξ τις ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία, η οποία πραγματοποιείται συνήθως κατά την 14η ημέρα του κύκλου. Για ακόμα πιο αποτελεσματικές προσπάθειες μπορείτε να δοκιμάσετε το τεστ υπολογισμού γόνιμων ημερών, το οποίο θα βρείτε στα φαρμακεία.

Πηγή: BBC

v