10 μύθοι του σούπερ-μάρκετ

10 μύθοι του σούπερ-μάρκετ

Τα βιολογικά δεν είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή, τα φρέσκα δεν είναι απαραιτήτως καλύτερα από τα κατεψυγμένα, τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά δεν είναι η λύση σε όλες τις διατροφικές σας ανησυχίες. Πριν πάτε στο σούπερ-μάρκετ, αναθεωρήστε 10 μύθους για την υγιεινή διατροφή.

Μύθος: Τα βιολογικά είναι πάντα πιο υγιεινά

Τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να σημαίνουν λιγότερα φυτοφάρμακα αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι πιο θρεπτικά. Αν σκέφτεστε να αρχίσετε να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα, καλύτερα να ξεκινήσετε από τα μήλα, τα ροδάκινα, το μαρούλι και το σπανάκι, τα οποία, όταν καλλιεργούνται με συμβατικό τρόπο, μεταφέρουν περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα. Να ανησυχείτε λιγότερο για προϊόντα των οποίων η φλούδα δεν τρώγεται, όπως τα πορτοκάλια και τα αβοκάντο. Σε κάθε περίπτωση, είτε είναι βιολογικά είτε όχι, να τα πλένετε καλά.

Μύθος: Δημητριακά ολικής αλέσεως ή τίποτα

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πιο υγιεινά. Συνήθως έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και αποτελούν περισσότερο πλήρη γεύματα. Τουλάχιστον τα μισά από τα δημητριακά που καταναλώνει η οικογένειά σας θα πρέπει να είναι ολικής αλέσεως. Αν δεν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε να ξεκινήσετε αγοράζοντας λευκό ψωμί ολικής αλέσεως. Ωστόσο, ολικής αλέσεως δεν σημαίνει υποχρεωτικά υγιεινό. Στα ράφια του σούπερ-μάρκετ, μπορείτε να βρείτε πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα με αλεύρι ολικής αλέσεως, γι' αυτό μην το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να τα καταναλώσετε.

Μύθος: Απαγορεύονται τα γλυκά

Δεν χρειάζεται να απαγορεύσετε το παγωτό και την καραμέλα στο σπίτι. Κάντε απλώς υγιεινές επιλογές. Μια μαύρη σοκολάτα με σταφίδες, ένα παγωτό με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι με μέλι και φρούτα, μπορούν να προσθέσουν θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Απλώς, περιορίστε τα δελεαστικά μεν, γεμάτα θερμίδες δε, κέικ και μπισκότα στο ελάχιστο. Δείτε εδώ πώς θα φάτε υγιεινά γλυκά.

Μύθος: Χαμηλών λιπαρών σημαίνει υγιεινό

Τα προϊόντα με "χαμηλά λιπαρά" ακούγονται καθησυχαστικά, αλλά για να είστε καθαρές με τη συνείδησή σας, πριν τα αγοράσετε, καλό είναι να ελέγχετε όλα τα συστατικά. Αποφύγετε τροφές υψηλές σε νάτριο, ζάχαρη, λιπαρά, τρανς λιπαρά, κορεσμένα λίπη και θερμίδες και τρώτε μόνο μία μερίδα.

Μύθος: Αποφύγετε όλους τους χυμούς

Τίποτα δεν αντικαθιστά τη θρεπτική δύναμη των νωπών ή κατεψυγμένων φρούτων. Ωστόσο, αν η οικογένειά σας θέλει χυμό, επιλέξτε τον να είναι 100% φυσικός. Προτιμήστε χυμούς χαμηλότερους σε ζάχαρη (όπως γκρέιπφρουτ ή ρόδι). Περιοριστείτε στο ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, καθώς και ο 100% φυσικός χυμός μπορεί να προσθέσει θερμίδες.

Μύθος: Αφήστε τα παιδιά σπίτι

Για να αποφύγετε παρακάλια τύπου «μαμάαααα θέλω καραμελίτσες» και «μαμάααα θέλω ζελεδάκια», δώστε τους ένα μικρό σνακ πριν πάτε για ψώνια. Όταν είστε στο σπίτι, κάντε τα να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των γευμάτων, ενώ στους διαδρόμους του σούπερ-μάρκετ μπορείτε να τα μάθετε σιγά σιγά να διαβάζουν τις ετικέτες και να προτιμούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αποφεύγοντας τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αφήστε τα να επιλέξουν υγιεινά γεύματα και σνακ, καθώς είναι πιο πιθανό να μάθουν να τρώνε υγιεινά αν εσείς τα βοηθήσετε στο να τα επιλέξουν.

Μύθος: Όλα τα γαλακτοκομικά παχαίνουν

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνη D, όμως αρκετά από αυτά έχουν υψηλά ποσοστά λίπους, χοληστερόλης και θερμίδων. Για να εκμεταλλευτείτε όλα τα οφέλη τους για την υγεία, αλλά και να… γλιτώσετε τα περιττά λιπαρά, προτιμήστε γάλα χαμηλών λιπαρών (2%) και τυριά όπως το cottage cheese ή κάποιο άλλο με μειωμένα λιπαρά τύπου Milner, Fina κτλ.

Μύθος: Τα κατεψυγμένα δεν έχουν θρεπτικά συστατικά

Τα κατεψυγμένα μπορούν να σας δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και ταυτόχρονα να σας γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο, αρκεί να τα επιλέξετε σωστά. Αγοράστε κατεψυγμένα που περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα τηγανιτά και διαβάζετε τις ετικέτες για να επιλέξετε σωστά.

Μύθος: Παραλείψτε τα ζυμαρικά

Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έκαναν τα ζυμαρικά εχθρό. Ωστόσο το να κόβεις τελείως τα ζυμαρικά δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αντ’ αυτού αγοράστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και προσθέστε τυρί χαμηλών λιπαρών ή και καθόλου. Επιλέξτε σάλτσα ντομάτας και λαχανικών όπως τα μανιτάρια και το κολοκύθι.

Μύθος: Τα φρέσκα προϊόντα είναι πάντα τα καλύτερα

Είναι γεγονός πως το κόστος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Επομένως αν θέλετε να κάνετε οικονομία, ψωνίζοντας παράλληλα υγιεινά για την οικογένειά σας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αγοράσετε κατεψυγμένα φρούτα ή λαχανικά. Συνήθως καταψύχονται στην καλύτερη στιγμή της ωρίμανσής τους διατηρώντας ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Αν τύχει και αγοράσετε πάντως κονσέρβες, φροντίστε να ξεπλύνετε καλά τα φρούτα ή τα λαχανικά έτσι ώστε να μειώσετε την υπερβολική ζάχαρη ή αλάτι που περιέχουν.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v