Πώς να οργανώσετε έξυπνα την ντουλάπα σας

Πώς να οργανώσετε έξυπνα την ντουλάπα σας

Με το (αίσιο) τέλος του χειμώνα, ήρθε επιτέλους η στιγμή να φορέσουμε τα... ανοιξιάτικα. Με την ευκαιρία αυτής της αλλαγής, εκμεταλλευτείτε τον κόπο που θα κάνετε και βάλτε λίγη ακόμα προσπάθεια για να οργανώσετε σωστά και έξυπνα τη ντουλάπα σας. Αποχαιρετίστε το χάος των πεταμένων παντελονιών, των τσαλακωμένων φορεμάτων και των μονών καλτσών και στρωθείτε στη δουλειά!

1. Αδειάστε όλα τα ρούχα στο κρεβάτι

Το πρώτο και σημαντικό βήμα για να οργανώσετε τη ντουλάπα. Πετάξτε όλα σας τα ρούχα στο κρεβάτι και αποφασίστε ποια απ' αυτά θα κρατήσετε και ποια θα δωρίσετε. Ένα εύκολο τεστ είναι να αναρωτηθείτε ποια απ' αυτά δεν έχετε φορέσει τον τελευταίο χρόνο- να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι η σωστή οργάνωση ξεκινά από το σωστό ξεκαθάρισμα.

Εναλλακτικά, δείτε σε παλαιότερο άρθρο του mama365 πώς μπορείτε να μεταποιήσετε τα παλιά σας ρούχα.

2. Πολλαπλές κρεμάστρες από καπάκια αναψυκτικών

Πριν βάλετε τα μεταλλικά κουτιά των αναψυκτικών στην ανακύκλωση, θυμηθείτε να κρατήσετε τα... καπάκια τους! Εφαρμόστε το κάθε καπάκι στην πρώτη κρεμάστρα και περάστε από μέσα του την επόμενη. Δημιουργώντας διαφορετικά επίπεδα από κρεμάστρες, εξοικονομείτε πολύ χώρο.

3. Γάτζοι για τα τζιν

Θα έχετε προσέξει ότι σε πολλά καταστήματα ρούχων, κρεμούν τα τζιν σε γάτζους. «Κλέψτε» αυτή την ιδέα για τη ντουλάπα σας! Έτσι, θα τα ξεχωρίζετε πανεύκολα, χωρίς να μπερδεύονται με τις καλές σας μπλούζες στον πάτο της ντουλάπας.

4. Μια κρεμάστρα (μόνο) για τα φουλάρια και τα κασκόλ

Μόνο αυτό χρειάζεται για να έχετε οργανωμένα τα φουλάρια και τα κασκόλ. Απλώς τα δένετε γύρω απ' την κρεμάστρα και έτσι διατηρούν τη φόρμα τους.

5. Κουτιά για τέλεια διπλωμένα ρούχα!

Αν περνάτε πολλή ώρα διπλώνοντας προσεκτικά τα μπλουζάκια σας αλλά αυτά, ως δια μαγείας, τσαλακώνονται, ένα μακρόστενο κουτί θα τα βάλει σε τάξη! Απλώς, διπλώστε τα και τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο. Το κουτί θα τα συγκρατεί και έτσι δεν θα τσαλακώνονται.

6. Πλαστικά πιαστράκια κουρτίνας για τα φανελάκια

Τα τοπ και τα φανελάκια είναι... παντός καιρού, γι' αυτό καλό είναι να τα έχετε σε κοινή θέα και σε μέρος με εύκολη πρόσβαση. Για να μη σας πιάνουν πολύ χώρο, βάλτε πλαστικά πιαστράκια από κουρτίνες μπάνιου σε μια κρεμάστρα και κρεμάστε τα!

 7.  Εκμεταλλευτείτε τα φύλλα της ντουλάπας

Μην αφήσετε ούτε εκατοστό να πάει χαμένο!Εκμεταλλευτείτε ακόμα και τα φύλλα της ντουλάπα, κρεμώντας σιδερένια ράφια για τα αξεσουάρ ή -κάτι πιο εύκολο- υφασμάτινες σακούλες για τις κάλτσες ή τα εσώρουχα.

8. Υφασμάτινη ραφιέρα ντουλάπας

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να εξοικονομήσετε χώρο είναι μια υφασμάτινη ραφιέρα ντουλάπας. Σε κάθε «όροφο» μπορείτε να αποθηκεύσετε και κάτι διαφορετικό. Αν δεν θέλετε οι πετσέτες σας να ανακατεύονται με τα υπόλοιπα ρούχα, είναι η ιδανική λύση!

9. Tips για να μην γλιστράνε τα μπλουζάκια απ' την κρεμάστρα

Διπλώστε τα έξυπνα

Αρχικά, διπλώστε το μπλουζάκι στη μέση και βάλτε την κρεμάστρα ανάποδα στο σημείο του ώμου της μπλούζας.



Μετά διπλώστε τα μανίκια και το μισό κάτω μέρος του πάνω στην κρεμάστρα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Εκτός του ότι έτσι αποτρέπονται οι ανεπιθύμητες «πτώσεις» των ρούχων, δεν τσαλακώνονται ούτε χάνουν τη φόρμα τους, ειδικά αν είναι ευαίσθητο το ύφασμά τους.

Ή τοποθετήστε λαστιχάκια ή φτερά πίπας στις άκρες τους.

 10.  Θήκες περιοδικών για τις σαγιονάρες και τις μπαλαρίνες

Αν σας περισσεύουν παλιές θήκες περιοδικών ή φακελοστάτες, μην τους πετάξετε! Χρησιμοποιήστε τους για να αποθηκεύσετε τις σαγιονάρες, τις μπαλαρίνες και όλα τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά παπούτσια, εξοικονομώντας χώρο, αφού σε κάθε θήκη χωράνε τουλάχιστον δύο ζευγάρια.

Ή φτιάξτε χειροποίητες κρεμάστρες για όλα τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά παπούτσια!

11. Οργανώστε έξυπνα τα σεντόνια

Για να έχετε τα πάντα σε τάξη, διπλώστε τα σεντόνια και αποθηκεύστε τα στην αντίστοιχη μαξιλαροθήκη του ίδιου σετ για να μην χρειάζεται κάθε φορά να τα ψάχνετε.

12.  Αποθηκεύστε «έξυπνα» τα ρούχα εκτός εποχής

Αν θέλετε να έχετε όλα τα ρούχα συγκεντρωμένα στη ντουλάπα για ν' αποφύγετε τις... μετακινήσεις τους, μπορείτε να τα κρεμάτε σε κρεμάστρες διαφορετικού χρώματος, ανάλογα με την εποχή τους!

Εναλλακτικά, ή αν δεν έχετε πολύ χώρο, μπορείτε να αποθηκεύετε τα ρούχα εκτός εποχής σε μια παλιά βαλίτσα της... γιαγιάς σας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν διακοσμητικό στοιχείο ή σαν ένα πρωτότυπο τραπεζάκι.

13. Παπουτσοθήκη για τα εσώρουχα

Ένας εύκολος τρόπος να έχετε συγκεντρωμένα όλα σας τα εσώρουχα χωρίς να μπερδεύονται ενοχλητικά με τα υπόλοιπα ρούχα, είναι τα αποθηκεύσετε σε παπουτσοθήκες που θα κρεμάσετε στα φύλλα της ντουλάπας.

14.  Προστατέψτε τα ευαίσθητα ρούχα με πανιά

Κάνοντας μια τρύπα σε ένα παλιό πανί ή πετσετάκι και περνώντας το μέσα απ' την κρεμάστρα, θα προστατέψετε τα ευαίσθητα ρούχα σας από τη σκόνη και τη φθορά. 
 

v