5 ταινίες... κρυμμένα διαμάντια που κάθε παιδί πρέπει να δει

5 ταινίες... κρυμμένα διαμάντια που κάθε παιδί πρέπει να δει

Είναι ευτυχές γεγονός το ότι η βιομηχανία των κινουμένων σχεδίων και του παιδικού θεάματος, εν γένει, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε μόνιμη άνθηση και κρατά την παραγωγή σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι εύκολο, μέσα στην τεράστια προσφορά, να χάνονται κάποια αληθινά διαμάντια παιδικής ψυχαγωγίας που δεν είναι, ίσως, το ίδιο εντυπωσιακά ή «πιασάρικα» όσο οι τίτλοι που γεννοβολάνε σίκουελ. Ορίστε πέντε από αυτά για να απολαύσετε κι εσείς παρέα με το παιδί σας. 

Οι περιπέτειες του Τοτόρο

(My neighbor Totoro)



Μία απ’ τις πιο κλασικές και πιο αγαπημένες ταινίες του Στούντιο Γκίμπλι και του Ιάπωνα μαέστρου των κινουμένων σχεδίων Χαγιάο Μιγιαζάκι, «Οι Περιπέτειες του Τοτόρο» είναι η υπέροχη ιστορία της Σατσούκι και της Μέι. Οι δύο χαριτωμένες αδερφούλες πηγαίνουν στην εξοχή για να περάσουν χρόνο με την άρρωστη μητέρα τους, όταν ανακαλύπτουν ότι στο διπλανό δάσος ζουν μαγικά όντα με τα οποία γίνονται φίλοι και ζουν πρωτόγνωρες, μαγικές περιπέτειες.

Σαρλότ, η Αραχνούλα

(Charlotte’s Web)



Μίγμα ψηφιακών σχεδίων και ζωντανών χαρακτήρων, η κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού παιδικού μυθιστορήματος του Ε. Μ. Γουάιτ, αφηγείται την ιστορία του Γουίλμπουρ και της Φερν, ενός μικρού γουρουνιού και του κοριτσιού που το υιοθέτησε και το μεγάλωσε σαν κατοικίδιο μέχρι την αποφράδα ημέρα που πρέπει να το δώσει για σφάξιμο. Ευτυχώς για όλους, η πανέξυπνη αραχνούλα Σαρλότ υφαίνει ένα σχέδιο για να σώσει τον Γουίλμπουρ με τη βοήθεια του κοριτσιού και των άλλων ζώων.

Σιδερένιος γίγαντας

(The Iron Giant)



Πολύ πριν δημιουργήσει μερικές απ’ τις πιο αγαπημένες σύγχρονες ταινίες κινουμένων σχεδίων, ο Μπραντ Μπερντ, στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, διασκεύασε το μυθιστόρημα του Τεντ Χιουζ «The Iron Man», δίνοντας μας μία εξαιρετική ιστορία φιλίας μεταξύ ενός πιτσιρικά και ενός γιγαντιαίου εξωγήινου ρομπότ κόντρα στην παράνοια του κρατικού πράκτορα που το αναζητεί πάση θυσία για να το καταστρέψει.

Ερνέστ και Σελεστίν

(Ernest et Celestine)



Βασισμένο στην σειρά παιδικών βιβλίων του Γκαμπριέλ Βενσάν, το «Ερνέστ και Σελεστίν» είναι η ιστορία ενός άπορου αρκούδου απ’ τον αρκουδένιο κόσμο της επιφάνειας και μιας ορφανής ποντικίνας απ’ τον υπόγειο κόσμο των ποντικιών που, μια δυσάρεστη συγκυρία, τους δένει μαζί για να συμμαχήσουν κόντρα στους δύο κόσμους τους που έχουν μάθει να φοβούνται ο ένας τον άλλον.

Το κόκκινο μπαλόνι

(Le Ballon Rouge)



Η θρυλική, βουβή ταινία μικρού μήκους του Αλμπέρ Λαμορίς, αφηγείται με τρόπο καθηλωτικό τη σύντομη, αλλά μαγική φιλία ενός αγοριού με ένα επίμονο, ολοστρόγγυλο κόκκινο μπαλόνι που ακολουθεί τον μικρό στους δρόμους του μεταπολεμικού Παρισιού και, μη γνωρίζοντας τους ανθρώπινους κανόνες, τον βάζει σε μπελάδες με τους μεγάλους, αλλά και στο στόχαστρο των «κακών», ζηλόφθονων παιδιών. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

v