Πώς θα μάθετε το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του

Πώς θα μάθετε το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που, όσο δυσάρεστα κι αν μοιάζουν στο παιδί, δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η υγεία των δοντιών είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ζήτημα πρόληψης και σωστής στοματικής υγιεινής και γι’ αυτό οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας στην εφαρμογή της. Επειδή, συχνά, αυτό αποδεικνύεται δυσκολότερο απ’ ότι ακούγεται, ορίστε μερικές ιδέες που μπορεί να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη.

Δώστε του μία καλή εικόνα για το βούρτσισμα

Πολύ πριν αρχίσει να βουρτσίζει μόνο του τα δοντάκια του, όταν θα του τα καθαρίζετε εσείς με τις αντίστοιχες βρεφικές βούρτσες, φροντίστε να σας βλέπει να βουρτσίζετε τα δικά σας. Να το κάνετε με υπομονή και χαμόγελο, δίνοντάς του μία εικόνα ικανοποίησης, ανακούφισης και ασφάλειας. Όταν έρθει η ώρα ν’ αρχίσει να το κάνει μόνο του, η καλή εντύπωση θα σας φανεί πολύ χρήσιμη.

Αποφύγετε τις υπερβολές

Ανάλογα με την ηλικία, μέχρι να φτάσει στο σημείο να βουρτσίζεται σαν ενήλικας, το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται πιο σχολαστικό κατά στάδια. Για να μην το μισήσει, λοιπόν, μην ζητάτε απ’ το παιδί να κάνει περισσότερα απ’ όσα πρέπει στη δεδομένη φάση της ζωής του. Φροντίστε, αντ’ αυτού, να επιβλέπετε διακριτικά τη διαδικασία και να προλαμβάνετε τις δυσάρεστες συνέπειες του κακού βουρτσίσματος μέσω μιας σωστότερης διατροφής, απαλλαγμένης από ζάχαρη ή άλλες τροφές που υπονομεύουν την υγεία των δοντιών μας.

Εκμεταλλευτείτε την εξειδίκευση των προϊόντων καθαρισμού

Στο εμπόριο, κυκλοφορούν παιδικές οδοντόβουρτσες σε κάθε σχήμα και χρώμα, για κάθε ηλικία και γούστο. Πάρτε το μικρό σας για ψώνια και αφήστε το να διαλέξει μόνο του την οδοντόβουρτσα και την οδοντόπαστα που θα του «γυαλίσουν», φροντίζοντας, πάντα, να μην περιλαμβάνονται στις επιλογές που θα του δώσετε πιθανώς ακατάλληλα προϊόντα. Με μια βούρτσα που αγαπά και μια οδοντόπαστα που του αρέσει, είναι πιθανότερο να βουρτσίζει τα δόντια του σωστά και για το απαραίτητο χρονικό διάστημα των δύο λεπτών, μίνιμουμ.

Κάντε το βούρτσισμα διασκέδαση

Για να μη μοιάζει με μια στείρα, ακατανόητη συνήθεια που του έχετε επιβάλλει εσείς, επινοήστε τρόπους να κάνετε τον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών πιο διασκεδαστικό για το παιδί. Μετατρέψτε τον σε παιχνίδι με στόχους και βραβεία, συνδέστε τον με κάποιο παραμυθάκι για την κακή τερηδόνα και τη μαγική οδοντόβουρτσα ή συνοδέψτε τον με κάποιο τραγουδάκι που κάνει τις απαραίτητες επαναλαμβανόμενες κινήσεις να μοιάζουν σαν χορευτικό. Βουρτσίστε κι εσείς τα δόντια σας δίπλα του ή αλλάξτε ρόλους, βουρτσίζοντας ο ένας τα δόντια του άλλου. Μην ανησυχείτε για το δικό σας βούρτσισμα, μπορείτε να το κάνετε πιο σχολαστικά, αργότερα.

Δώστε του την επιλογή της συμμετοχής

Από νωρίς, δείξτε στο παιδί ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι οικογενειακή υπόθεση. Με κάποιο τρόπο, συντονιστείτε στην οικογένεια και κάντε το όλοι μαζί, μεθοδικά και ευχάριστα, για να δώσετε κίνητρο στο μικρότερο μέλος να συμμετέχει στη διασκέδαση και να ενεργοποιήσετε, παράλληλα, τον ενστικτώδη μιμητισμό του. Βάλτε στο μπάνιο ένα σκαμνάκι, στο οποίο μπορεί να σταθεί και να βουρτσίσει τα δόντια του κοιτάζοντας τον καθρέφτη όπως κάνετε κι εσείς, αλλά και να πλύνει το στόμα του στο νεροχύτη παίζοντας με τη σαπουνάδα και το νερό.

Μην αμελείτε τις επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο

Ίσως ο καλύτερός σύμμαχός σας στην προσπάθεια να μάθετε στο παιδί να φροντίζει τα δόντια του, ένας εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να το βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τους κινδύνους που κρύβονται στα υπολλείματα των τροφών και τα ωφέλη ενός σωστού καθημερινού βουρτσίσματός για την υγεία του. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην πρόληψη με τους τακτικούς καθαρισμούς και θα σας συμβουλέψει με τον καλύτερο τρόπο και κατά περίπτωση για το πώς να αντιμετωπίσετε την αναμενόμενη αντίσταση του μικρού σας στις καλές πρακτικές που προσπαθείτε να του εμφυσήσετε.

v