Πρώτη φορά στον παιδοδοντίατρο: Όσα πρέπει να ξέρετε!

Πρώτη φορά στον παιδοδοντίατρο: Όσα πρέπει να ξέρετε!

Ένα από τα ανεξήγητα φαινόμενα του ανθρώπινου είδους, είναι ότι η λέξη «οδοντίατρος» είναι άμεσα συνυφασμένη με την λέξη «τρόμος» στο μυαλό του ανθρώπου ...πριν καν αυτός βγάλει δόντια! Από την άλλη, στον οδοντίατρο χρωστούν οι νεώτερες γενιές το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, κάνουν όλο και λιγότερα σφραγίσματα, όπως μας ενημερώνει η παιδοδοντίατρος Δρ. Τίνα Ροϊνιώτη, η οποία μίλησε στο Mama365 για τον πρώτο έλεγχο των δοντιών του παιδιού!

Πότε πρέπει να πάει το παιδί για πρώτη φορά στον παιδοδοντίατρο;

Καταρχάς οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδοδοντίατρο, με το που ξεκινά το παιδί να βγάζει τα δόντια, αναφορικά με την περιποίησή τους. Δεν χρειάζεται να επισκεφθούν τον παιδοδοντίατρο με το μωρό, όμως πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν ότι η περιποίηση των δοντιών ξεκινά ήδη από το πρώτο δόντι του παιδιού.

Στη συνέχεια, η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο ενδείκνυται να γίνεται στην ηλικία των 2-3 ετών. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη, γίνεται καθαρισμός και φθορίωση στα δόντια του παιδιού, ενώ ο γιατρός ενημερώνει τους γονείς και το παιδί για τις καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής και πώς γίνεται σωστά το βούρτσισμα των δοντιών.

Μπορεί ένα νήπιο να έχει φθορά στα νεογιλά δόντια;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς πως η «πέτρα» των δοντιών δημιουργείται και στα παιδικά δόντια, και τότε χρειάζονται καθαρισμό, ενώ υπάρχει κίνδυνος και τερηδόνας, και τότε τα δόντια χρειάζονται φθορίωση. Υπάρχουν παιδιά 3 ετών που, επειδή δεν περιποιούνται τα δόντια τους και δεν έχουν επισκεφθεί παιδοδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο, έχουν σφραγίσματα στα νεογιλά δόντια! Το δυσάρεστο, μάλιστα, είναι ότι είναι δύσκολο να δει ο γονιός ότι δημιουργείται τρύπα που θα χρειαστεί σφράγισμα και όταν πλέον το αντιληφθεί... είναι ήδη αρκετά αργά!

Πώς πρέπει να προετοιμάσει ο γονιός το παιδί για την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

Συμβουλή μου είναι να μην προετοιμάσει ο γονιός το παιδί καθόλου. Δεν χρειάζεται να ανοίξει συζήτηση με το παιδί και να του πει ότι θα πάει σε έναν γιατρό, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει εργαλεία για τα δόντια κ.λ.π. Το παιδί μπορεί να έχει προηγούμενες άσχημες εμπειρίες από παιδιάτρους ή νοσοκομεία και έτσι να έρθει πολύ προκατειλημμένο στο ιατρείο. Αν θέλει ο γονιός μπορεί να πει στο παιδί ότι «σήμερα θα πάμε σε έναν κύριο ή σε μία κυρία, για να βουρτσίσουμε τα δόντια, να τα μετρήσουμε κ.λ.π.».

Μετά την πρώτη επίσκεψη πότε πρέπει να ξαναπάει το παιδί στον παιδοδοντίατρο και με ποια συχνότητα να συνεχίζει;

Δύο φορές τον χρόνο είναι μία καλή συχνότητα για να γίνεται σωστή παρακολούθηση των δοντιών του παιδιού.

Χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση από παιδοδοντίατρο το διάστημα που ξεκινά η πτώση των νεογιλών δοντιών;

Η πτώση των νεογιλών είναι μία φυσιολογική διαδικασία που δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη παρακολούθηση, εκτός κι αν το παιδί «βγάζει» καινούργια δόντια πίσω από τα νεογιλά, χωρίς μάλιστα τα νεογιλά να κουνιούνται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει εξαγωγή των νεογιλών, ώστε τα νέα δόντια να έρθουν μπροστά και να πάρουν την σωστή θέση τους, με την βοήθεια της γλώσσας.

v