Πώς να φέρω τον άντρα μου πιο κοντά στο παιδί

Πώς να φέρω τον άντρα μου πιο κοντά στο παιδί

Οι σύγχρονοι πατεράδες είναι, σίγουρα, πιο τρυφεροί και πιο εκδηλωτικοί με τα παιδιά τους, ενώ φροντίζουν να περνούν ουσιαστικό χρόνο μαζί τους είτε με την οικογένεια σε απαρτία είτε για να «ξεσκάσει» λίγο και η σύζυγος. Παρόλα αυτά, είναι φορές που ο δεσμός πατέρα-παιδιού αργεί να δημιουργηθεί και η απόστασή τους είναι εμφανής, ειδικά σε σχέση με την πιθανή προσκόλλησή του δεύτερου στη μητέρα, η οποία πρέπει ν’ αναλάβει δράση…

Το παιδί δεν είναι αγγαρεία

Όταν ο σύζυγος δουλεύει πολλές ώρες και η μητέρα βρίσκεται διαρκώς στο σπίτι με το παιδί, είναι φυσιολογικό να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να αναπτυχθεί μια σχέση πατέρα-παιδιού με όρους εμπιστοσύνης και τρυφερότητας. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν, με το που επιστρέφει στο σπίτι κουρασμένος ή μπουχτισμένος, ο άντρας ασχολείται περισσότερο με τον εαυτό του, υποδηλώνοντας έτσι, ότι η ενασχόληση με το παιδί αποτελεί μέρος των «δουλειών του σπιτιού», άρα ευθύνη της γυναίκας.

Χωρίς διάθεση σύγκρουσης ή διδακτισμού, κάντε μια σοβαρή συζήτηση γύρω απ’ το ζήτημα αυτό, πριν γιγαντωθεί και οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ σας ή σε πιθανή αποξένωση του παιδιού. Εξηγήστε του ότι το παιδί χρειάζεται να νιώθει έντονη την παρουσία και των δύο γονιών για να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο και να βλέπει τον πατέρα ως κομμάτι της ομάδας και όχι ως μία φευγαλέα παρουσία, τις λίγες ώρες της ημέρας που είναι διαθέσιμος.

Δεν το κάνατε μόνη

Ο δεσμός που αναπτύσσει μία γυναίκα με το παιδί της, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας, είναι εκ των πραγμάτων πολύ στενός και σε συνδυασμό με το αναμενόμενο άγχος της μητρότητας μπορεί να οδηγήσει σε σενάρια υπερπροστατευτικής συμπεριφοράς, όπου εκείνη είναι η μόνη που ξέρει τι είναι το καλύτερο για το παιδί και ο σύζυγος άλλος ένας απ’ τους «απ’ έξω». Είτε ο άντρας νιώσει να παραγκωνίζεται είτε βολευτεί στον βοηθητικό ρόλο που του ανατίθεται, οι συνέπειες στη διαμορφούμενη σχέση του με το παιδί μπορεί να αποβούν καταστροφικές.

Ούτως ή άλλως, απ’ την πρώτη μέρα που θα επιστρέψετε στο σπίτι απ’ το μαιευτήριο, θα χρειαστείτε όση βοήθεια μπορείτε να βρείτε και ο πιο κοντινός σας άνθρωπος είναι, προφανώς, ο σύζυγός σας. Φροντίστε να παίρνετε από κοινού αποφάσεις που έχουν κάνουν με το παιδί και να συζητάτε διεξοδικά όλα τα θέματα που προκύπτουν στην πορεία, δείχνοντάς του ότι η γνώμη και η βοήθειά του είναι πολύτιμες για το δύσκολο έργο που κι οι δύο έχετε αναλάβει. Μην είστε παρών σε κάθε απόπειρά του ν’ ασχοληθεί με το παιδί και μην καλλιεργείτε φοβίες ότι θα το βλάψει από αμέλεια ή αδεξιότητα. Το πατρικό ένστικτο δεν είναι κατ’ ανάγκη ασθενέστερο, ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλεια του παιδιού.

Αναθέστε του αποστολές

Λόγω του ότι η μητρότητα είναι για τη γυναίκα μία κατάσταση στην οποία συμμετέχει με την ψυχή και το σώμα, μήνες πριν έρθει το παιδί, είναι εύλογο ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει, πότε και πώς, χωρίς να το σκέφτεται ή να περιμένει οδηγίες από κάπου. Για τον πατέρα, που το ζει όλο αυτό απ’ τη θέση του συντρόφου- παρατηρητή, όσα συμβαίνουν με το παιδί αποτελούν καινούργιες εμπειρίες που απαιτούν καινούργιες γνώσεις και δεξιότητες, τις οποίες πρέπει κάπως ν’ αποκτήσουν, κάτι που μπορεί να έχει και χαρακτηριστικά πρόκλησης.

Για να είστε και εσείς ήσυχη, δίνετέ του σαφείς οδηγίες και μην τον αφήνετε να μαντεύει ή να κάνει του κεφαλιού του. Καλύτερα, ακόμη, για να εκμεταλλευτείτε την τάση των αντρών να βλέπουν τις υποχρεώσεις τους ως «αποστολές» και να μεθοδεύσετε παράλληλα την ξεκούρασή σας, αλλά και την δημιουργία του ζητούμενου δεσμού πατέρα-παιδιού, αναθέστε του δυο- τρεις συγκεκριμένες δραστηριότητες τις οποίες θα μάθει να φέρνει εις πέρας και θα εντάξει στο πρόγραμμά του, όπως π.χ. το βραδινό μπάνιο, το πρωινό τάισμα και η απογευματινή βόλτα στις κούνιες. Επιτυγχάνετε έτσι μία ισορροπία στην συνεργασία μεταξύ σας και δίνετε στο παιδί την ευκαιρία να πλησιάσει και να αγαπήσει από νωρίς τον πατέρα του.

Μην τον παραμελείτε

Τέλος, λάβετε υπόψη σας ότι για τον σύζυγό σας, είστε και εσείς ένας πυλώνας τρυφερότητας, αγάπης, συναισθηματικής σταθερότητας, αλλά και σεξουαλικής απόλαυσης. Κρατήστε, λοιπόν, λίγο χρόνο και για εκείνον, διατηρώντας ζωντανά όσα έχουν κάνει τη σχέση σας να πετύχει μέχρι σήμερα. Άλλωστε, ενδυναμώνοντας τους δικούς σας δεσμούς, δημιουργείτε το κατάλληλο σπιτικό περιβάλλον, ώστε το παιδί να νιώσει άνετα και ζεστά με τον πατέρα του, όσο νιώθει και με εσάς από την πρώτη μέρα που το φέρατε στον κόσμο...

v