9 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε στο ψυγείο

9 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε στο ψυγείο

Το ψυγείο είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας στον αγώνα δρόμου με το χρόνο ζωής των τροφίμων μας. Και όμως, η συντήρηση σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν ενδείκνυται πάντα, καθώς υπάρχουν τροφές που «ζουν» και αποδίδουν καλύτερα σε θερμοκρασίες δωματίου. Ορίστε εννιά χαρακτηριστικές περιπτώσεις...

1. Ψωμί

Το ψωμί δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο γιατί ξεραίνεται πιο γρήγορα. Αν έχετε πάρει (ή φτιάξει) πολύ, κρατήστε σε θερμοκρασία δωματίου την ποσότητα που θα φάτε στις επόμενες τέσσερις μέρες και καταψύξτε το υπόλοιπο για αργότερα.

2. Ντομάτες

Αν μπουν στο ψυγείο, οι ντομάτες σταματούν να ωριμάζουν, η σύστασή τους αλλοιώνεται και η γεύση τους εξασθενεί. Κρατήστε τις σε ένα φωτεινό σημείο της κουζίνας με τα κοτσάνια προς τα κάτω, όπως τις στοιβάζει κι ο μανάβης, για να μη χαλάσουν γρήγορα.

3. Βασιλικός

Αν σας αρέσει ο φρέσκος βασιλικός, αλλά δεν έχετε κατάλληλο μέρος για γλάστρα, αγοράστε αλλά μην τον βάζετε στο ψυγείο γιατί θα απορροφήσει τις γύρω μυρωδιές, θα μαραθεί και θα χάσει τη δική του. Τοποθετήστε τον σε ένα δοχείο με νερό όπου, αν το αλλάζετε συχνά, θ’ αντέξει ολοζώντανος για αρκετές ημέρες.

4. Αβοκάντο

Πολύ συχνά, από τη στιγμή που το αγοράζετε, το αβοκάντο χρειάζεται έξτρα χρόνο για να ωριμάσει καλά. Αν μπει στο ψυγείο, το παιχνίδι έχει χαθεί, οπότε αφήστε το εκτός μέχρι να «έρθει» εκεί που σας αρέσει και ύστερα βάλτε το μέσα για να διατηρηθεί σ’ αυτή την κατάσταση.

5. Μπανάνες

Οι μπανάνες έρχονται κι αυτές από θερμότερα κλίματα και γι’ αυτό ωριμάζουν φυσιολογικά σε θερμοκρασίες δωματίου. Στο ψυγείο, η σάρκα σταματά να ωριμάζει ενώ η φλούδα μαυρίζει πιο γρήγορα και η μυρωδιά της τείνει να κολλάει στα γύρω φαγητά.

6. Ξηροί Καρποί

Εντός ψυγείου, τα φυσικά έλαια που περιέχουν οι ξηροί καρποί ταγκιάζουν, ενώ, αν έχουν κέλυφος, μπορεί να απορροφήσουν μυρωδιές απ’ τα γύρω φαγητά. Φυλάξτε τους σε ένα αεροσεγές δοχείο σε σκιερό μέρος και θα τους απολαμβάνετε σαν φρέσκους έως και για έξι μήνες.

7. Μέλι

Ένα καλά σφραγισμένο δοχείο είναι το μόνο που χρειάζεται το μέλι μας για να διατηρηθεί... για πάντα. Επομένως, το ψυγείο δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να το κρυσταλλώσει κι εμείς να πρέπει να το ζεστάνουμε για να ξαναπάρει το λαμπερό χρυσοκάστανο χρώμα του.

8. Καρπούζι - Πεπόνι

Τα αγαπημένα μας δροσερά καλοκαιρινά φρούτα, το καρπούζι και πεπόνι, διατηρούνται αναλλοίωτα, σε συστατικά και γεύση, εκτός ψυγείου μέχρι την ώρα που θα κοπούν. Τότε, μπαίνουν στο ψυγείο ώστε να τα απολαύσουμε κρύα κρύα λίγο αργότερα.

9. Καφές

Ο καφές δεν είναι για ψυγείο, όπου όχι μόνο χάνει τη γεύση του, αλλά απορροφάει και μυρωδιές απ’ τα γύρω φαγητά, κάτι που δεν βοηθάει κανέναν, τελικά. Βάλτε τον σε αεροστεγές δοχείο και κρατήστε τον σε σκιερό μέρος, μακριά από υγρασία, για μυρωδάτα ξυπνήματα.

v