Προεκλαμψία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε εσάς και το μωρό σας

Προεκλαμψία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε εσάς και το μωρό σας

Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος τα πάντα «περνούν» απ’ το μυαλό της. Εκτός από την ευτυχία που νιώθει γιατί θα γίνει μητέρα, το άγχος και η πίεση που ενδεχομένως αισθάνεται για το αν θα καταφέρει να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί, παραμένοντας και η ίδια υγιής, είναι μεγάλο. Ένας από τους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου είναι η προεκλαμψία. Γι’ αυτό, αν είστε έγκυος ή αν προσπαθείτε να αποκτήσετε το δικό σας μωράκι, ενημερωθείτε σχετικά και… πάρτε τα μέτρα σας.

Τι είναι η προεκλαμψία

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κωστομένο, Γυναικολόγο- Μαιευτήρα και επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, η προεκλαμψία είναι μια παθολογία της κύησης και πρόδρομος της εκλαμψίας. Η τελευταία είναι ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο, που στις μέρες μας σπανίζει αφού με την αντιμετώπιση της προεκλαμψίας, ουσιαστικά προλαμβάνεται το κακό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του iatronet , η αιτία της προεκλαμψίας είναι άγνωστη.

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχήσουν

Όπως επισημαίνει ο κ. Κωστομένος, πρωτεύον σύμπτωμα είναι η αρτηριακή πίεση, δηλαδή η υπέρταση, τα οιδήματα, και συγκεκριμένα το πρήξιμο στα άκρα και κυρίως τα πόδια και η λευκωματουρία, κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη εμφάνιση των λευκοκυττάρων κατά τη συλλογή ούρων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γιατρός, τουλάχιστον για την περίπτωση της πίεσης και των οιδημάτων, τα συμπτώματα αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να μας ανησυχήσουν. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν την λεγόμενη «πίεση κύησης», κατά την οποία παρουσιάζουν αυξημένη πίεση, χωρίς να έχουν προεκλαμψία, ή να έχουν πρήξιμο στα πόδια- χαρακτηριστικό των περισσότερων εγκύων.

Αυτό που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο γιατρός είναι αν η υπέρταση συνεχίζεται και μετά την εικοστή εβδομάδα, οπότε μπορεί να είναι σύμπτωμα προεκλαμψίας. Η επανάληψη, δηλαδή, του συμπτώματος είναι αυτή που μας δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος και όχι το σύμπτωμα από μόνο του.

Ποιες γυναίκες επηρεάζει περισσότερο

Για να είναι μια εγκυμοσύνη επιτυχής, δύο παράγοντες, εκτός των άλλων, παίζουν σημαντικό ρόλο: το βάρος της γυναίκας και η ηλικία της. Ενδεχομένως μια γυναίκα που θα μείνει έγκυος σε μεγαλύτερη ηλικία να έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει προεκλαμψία, κυρίως, όμως,  για λόγους που οφείλονται περισσότερο στην καθημερινότητα αλλά και τον τρόπο ζωής της. Η κακή διατροφή, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το βάρος της και αυτό με τη σειρά του να είναι επιβαρυντικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η προεκλαμψία δεν εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες. Μπορεί η συχνότητα να είναι μικρότερη για τις γυναίκες που μένουν έγκυες για παράδειγμα στα 22 τους χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αν δεν είναι αρκετά προσεκτικές με τον τρόπο ζωής τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον γιατρό, το αν μια γυναίκα περιμένει το πρώτο ή το δεύτερο παιδί δεν αυξάνει ούτε μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας.

Όσον αφορά την κληρονομικότητα, αν υπάρχει ιστορικό προεκλαμψίας στην οικογένεια πιθανώς να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισής της, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Mayoclonic.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι, μέσω της πρόληψης, η προεκλαμψία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αφού με τη συστηματική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό, μπορεί να προσδιοριστεί αν η έγκυος παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι προεξάρχον σύμπτωμα είναι η αρτηριακή πίεση που συνεχίζεται και μετά τις είκοσι εβδομάδες της κύησης, η διάγνωση μπορεί να γίνει άμεσα εφόσον τηρούνται τα καθιερωμένα ραντεβού στον γιατρό.

Η πρακτική αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει σε πολλαπλά επίπεδα. Στην περίπτωση της υπέρτασης, σαφώς και πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ενώ η θεραπεία γίνεται με την χορήγηση αντι- υπερτασικών χαπιών.

Όπως επισημαίνει ο γυναικολόγος, το διαιτολόγιο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της προεκλαμψίας. Η έγκυος, πάντα με τις σχετικές οδηγίες του γιατρού, θα πρέπει να αποφεύγει το αλάτι και όποιες άλλες τροφές προκαλούν κατακράτηση υγρών, για την αντιμετώπιση των οιδημάτων. Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι να μην επιβαρύνει τον οργανισμό της με πολλά παραπάνω κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η αύξηση του βάρους της εγκύου κατά οκτώ με δώδεκα κιλά θεωρείται ότι είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια έτσι ώστε μην επηρεάσει αρνητικά την κύηση.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει

Αν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση, οι επιπτώσεις στη γυναίκα και το έμβρυο μπορεί να είναι μηδενικές. Ωστόσο, το υπολειπόμενο βάρος και η ελλιπής ανάπτυξη του εμβρύου είναι μια πιθανότητα, αφού ο πλακούντας, στην περίπτωση της προεκλαμψίας, δεν το τροφοδοτεί με αρκετό αίμα, οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.

Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, η κύηση μπορεί να καταλήξει σε αποβολή, μόνο στην περίπτωση που δεν έχει γίνει έγκαιρη διάγνωση. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον γιατρό, οι αποβολές που προκαλούνται από την προεκλαμψία είναι σπάνιες, αφού η πρόληψη μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Σε αυτή την περίπτωση, συγκεκριμένα, ο πιο λεπτομερειακός υπερηχογραφικός έλεγχος θα μας δώσει την απάντηση αφού μπορεί να δείξει αν το μωρό τροφοδοτείται επαρκώς απ’ τον πλακούντα και αν αναπτύσσεται ομαλά.

Όσον αφορά την γυναίκα, με τη διακοπή της κύησης σταματάνε και τα συμπτώματα, αφού με τον τοκετό το σώμα αποβάλλει τον πλακούντα, που τα «προκαλεί». Ωστόσο, καλό θα είναι να γίνεται πάντα – έστω και προληπτικά- έλεγχος της πίεσής της καθώς και του άξονα του ζαχάρου, ακόμα και μετά τον τοκετό. 

Ευτυχώς, τα μέσα που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας είναι αρκετά έτσι ώστε να αποφύγουμε αρκετές δυσάρεστες καταστάσεις, που άλλοτε θα μπορούσαν να έχουν άσχημη κατάληξη. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γυναικολόγος θα γίνει ο «κολλητός» μας! Για να αποφύγουμε τα χειρότερα αλλά και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, δεν πρέπει να αμελούμε τις επισκέψεις μας στον  γιατρό, όσο κουραστικές και αν φαντάζουν κάποιες φορές μέσα στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα της εγκύου. Εξάλλου, όπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι κι εδώ, φαίνεται να ισχύει ότι «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

v