10 συνήθειες των μαμάδων με καθαρά σπίτια

10 συνήθειες των μαμάδων με καθαρά σπίτια

Κάθε γυναίκα θέλει το σπίτι της να είναι καθρέφτης της νοικοκυροσύνης της και προσπαθεί με κάθε τρόπο γι’ αυτό, όσο και αν η απόλυτη καθαριότητα δεν είναι παρά μια χίμαιρα. Η αποστολή της αυτή, ευγενής δίχως άλλο, δυσκολεύει ραγδαία στην επόμενη «πίστα», όταν γίνει μητέρα κι έχει ακόμη περισσότερες αγγαρείες να διαχειριστεί. Και όμως, υπάρχουν μαμάδες που καταφέρνουν να κρατούν το σπίτι «τζιτζί», ακόμη και με ένα ή περισσότερα παιδιά να αλωνίζουν ολημερίς. Δείτε πώς τα καταφέρνουν.

1. Δεν έχουν ψύχωση με την καθαριότητα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια μητέρα που θέλει να είναι κυρίαρχος του σπιτιού της, είναι να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να είναι παντού, κάθε στιγμή, πίσω από κάθε λεκέ ή πεταμένο ρούχο. Χαμηλώνει ελαφρώς τα στάνταρ της, τόσο που να μπορεί ν’ ανταποκριθεί, βάζει προτεραιότητες και τις τηρεί με αυλάβεια και ανεβάζει τον πήχη, μόνο όταν έχει προετοιμάσει σωστά το έδαφος.

2. Δεν αφήνουν να μαζεύονται άχρηστα παιχνίδια

Ένας απ’ τους πρώτους εχθρούς της καθαριότητας του σπιτιού είναι τα αντικείμενα που, είτε είναι παλιά είτε χαλασμένα, μένουν ανενεργά σε ντουλάπια και γωνίες, μαζεύοντας σκόνη και δυσκολεύοντας τη ζωή της νοικοκυράς. Τι κάνει, λοιπόν; Μόλις αντιληφθεί ότι ένα παιχνίδι έχει χαλάσει χωρίς επιστροφή ή δεν έχει πια ενδιαφέρον για το παιδί, το πετάει ή το βάζει στο πατάρι, έτσι ώστε να μειώνεται προληπτικά η εν δυνάμει σαβούρα.

3. Δεν μπουκώνουν το σπίτι με μπιχλιμπίδια

Προφανώς, αν η πολιτική της νοικοκυράς στο ζήτημα των παιχνιδιών είναι αυστηρή και δεν επιτρέπει ίχνος σαβούρας, καλό θα είναι να την ακολουθήσει και η ίδια. Ένα σπίτι γεμάτο με μικροαντικείμενα και διακοσμητικά σε κάθε γωνιά είναι καταδικασμένο σε ακαταστασία, αφού γίνεται παιδότοπος κατά βούληση και είναι πάρα πολύ δύσκολο να μένει το κάθε τι στη θέση του.

4. Έχουν πάντα διαθέσιμους χώρους και δοχεία

Επειδή και τα παιχνίδια που δεν είναι άχρηστα, δεν είναι ποτέ λίγα, κι επειδή ο χρόνος που μένει δε φτάνει πάντα για επιμελή συγυρίσματα, μία καλή λύση, ώστε το σπίτι να φαίνεται συμμαζεμένο, είναι όλα τα ξέμπαρκα πράγματα να μπαίνουν, όχι κάτω απ’ το χαλάκι, αλλά σε μεγάλα δοχεία που τακτοποιούνται γρήγορα σε κάποιο δωμάτιο ή σε μια ευρύχωρη ντουλάπα.

5. Έχουν το ένα χέρι στο ηλεκτρικό σκουπάκι

Από τότε που έκανε την εμφάνισή του, το επαναφορτιζόμενο σκουπάκι είναι ένας ανεκτίμητος βοηθός για κάθε νοικοκυρά, πόσο μάλλον για μια μητέρα-νοικοκυρά που δεν περνά ώρα της ημέρας που να μη δει ψίχουλα, υπολείμματα φαγητού και σκουπιδάκια σε σημεία που δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Με το σκουπάκι ανά χείρας, μαζεύει τα πάντα όσο είναι «ζεστά», διατηρώντας μια στάνταρ καθαριότητα και κάνοντας τη γενικότερη φασίνα πολύ πιο εύκολη.

6. Μαθαίνουν στο παιδί να βάζει τα πράγματα στη θέση τους

Το να τρέχει μια μητέρα πίσω από ένα παιδί δεν έχει και πολύ νόημα αν το ίδιο το παιδί δεν έχει μάθει να μην πετάει συνεχώς πράγματα ‘δω και από ‘κει χωρίς ν’ αντιλαμβάνεται τις συνέπειες. Με ενθάρρυνση και επανάληψη και με το πρόσχημα πως το συμμάζεμα είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού, το παιδί μαθαίνει να μην αφήνει τα ίχνη του παντού κι η μαμά έχει το κεφάλι της λίγο πιο ήσυχο.



7. Συγυρίζουν όταν το παιδί κοιμάται

Μια καλή πρακτική, για να μην νιώθει μια μητέρα ότι η αποστολή της να κρατήσει το σπίτι καθαρό είναι σισύφεια και μάταιη, είναι να κάνει τις δουλειές της όταν το παιδί κοιμάται. Έτσι, θα γίνουν όπως πρέπει χωρίς αντιπερισπασμούς και το πιτσιρίκι, είτε είναι ζωηρό είτε όχι, δε θα μπορεί να «σαμποτάρει» το αποτέλεσμα σε πραγματικό χρόνο.

8. Μαθαίνουν στο παιδί την αξία της καθαριότητας

Βασικό, βέβαια, μέλημα κάθε μητέρας πρέπει να είναι η «μύηση» του μικρού της στις αρχές της καθαριότητας και της νοικοκυροσύνης από νωρίς, έτσι ώστε, όσο μεγαλώνει, να μη μετατρέπεται σε αντίπαλο αλλά σε σύμμαχό της. Αν το παιδί έχει γαλουχηθεί με αυτή τη θεωρία δεν θα είναι δύσκολο να περάσει στην πράξη και να αναπτύξει «καλές» συνήθειες που έχουν σχέση με την καθαριότητα του σπιτιού, όσο και με την προσωπική του υγιεινή.

9. Ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του παιδιού και του συζύγου

Κακά τα ψέμματα, τις περισσότερες φορές η νοικοκυρά καλείται να «κρατήσει» στο σπίτι μόνη της και, αν εργάζεται κιόλας, οι ώρες απλώς δε βγαίνουν. Την εκτίμηση και την αγάπη τους την έχει στο τσεπάκι, αλλά αν θέλει να γίνει η ζωή της ευκολότερη, πρέπει να διεκδικήσει και την έμπρακτη βοήθεια του άντρα της, αλλά και του παιδιού τους, το οποίο, δε θέλει και πολύ για να χριστεί βοηθός της «σούπερ μαμάς» και ν’ αναλάβει διάφορες σωτήριες μικροδουλειές.

10. Δεν χάνουν ποτέ την υπομονή τους

Η διατήρηση ενός πεντακάθαρου σπιτιού, σημαντικό, όχι μόνο ως βιτρίνα, αλλά και για την υγεία και ευεξία της οικογένειας, είναι ένας διαρκής αγώνας με την πραγματικότητα και με τους άλλους και ο μόνος τρόπος για μια μητέρα να βγει νικήτρια είναι να είναι διαλλακτική και εξαιρετικά υπομονετική. Να μην κουράζεται να επαναλαμβάνεται, να μη φοβάται να γίνεται αυστηρή και να μη σταματά ποτέ να δίνει το παράδειγμα στο παιδί και να ζητά από εκείνο να κάνει το σωστό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v