Πώς να μάθω στο παιδί να έχει καλούς τρόπους

Πώς να μάθω στο παιδί να έχει καλούς τρόπους

Είναι γεγονός ότι το σαβουάρ-βιβρ δεν επινοήθηκε για τα παιδιά κι αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνουμε όλοι μας, όποτε νοσταλγούμε τα χρόνια που μπορούσαμε να παίζουμε κυνηγητό μέσα στην εκκλησία στο γάμο της θείας μας. Παρ’ ολ’ αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που ένα παιδί πρέπει να τα μάθει από μικρό έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις για να κατανοήσει πώς λειτουργεί η κοινωνικότητα και πώς ορίζεται η αντικοινωνικότητα, κάποια χρόνια αργότερα. Ορίστε, λοιπόν, μερικοί τρόποι να μπει το νερό στ’ αυλάκι…

Επιμείνετε στις σωστές φράσεις μέχρι να τις μάθει

Κακά τα ψέματα, οι καλοί τρόποι, πέρα από ζήτημα κατανόησης των στοιχειωδών κοινωνικών συμβάσεων, είναι και θέμα συνήθειας και τις «καλές συνήθειες» καλό είναι να τις αποκτούμε από νωρίς. Διδάξτε του με απλά παραδείγματα ή παιχνίδια ρόλων πότε πρέπει να λέει «ευχαριστώ» και πότε «παρακαλώ» και, αν είναι σημαντικό για εσάς, μάθετε στο μικρό σας να προσφωνεί τους μεγαλύτερους με το «κύριε» ή το «κυρία», καθώς και να απαντά στο τηλέφωνο με το «παρακαλώ» ή το «εμπρός». Η επανάληψη είναι ένας καλός τρόπος να εντυπωθούν οι κανόνες ευγενείας στο μυαλουδάκι του, όσο και το να βλέπει και να ακούει εσάς τους ίδιους να κάνετε όσα του μαθαίνετε. Άρα, όποτε θέλετε να σας δώσει κάτι, χρησιμοποιείτε πάντα το «παρακαλώ» κι όταν το πάρετε δεν αμελείτε να του πείτε ένα «ευχαριστώ».

Μην ξεχνάτε να του λέτε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει

Είναι πολλά πράγματα που όταν τα κάνουν τα παιδιά τείνουν να περνούν στο ντούκου, είναι όμως απαράδεκτα για μας τους ενήλικες και ως τέτοια πρέπει να τα μαθαίνουμε και στο παιδί. Μη διστάζετε να του υπενθυμίζετε ότι δεν πρέπει να διακόπτει τους άλλους κι ότι πρέπει πάντα να περιμένει τη σειρά του για να μιλήσει ή να ζητήσει κάτι. Στο τραπέζι, δείξτε του ότι δεν πρέπει να μιλά όταν τρώει ούτε να σηκώνεται και να φεύγει πριν τελειώσουν όλοι το γεύμα τους. Φροντίστε να μάθει να μη σκαλίζει τη μύτη του και να μην πειράζει πράγματα σε ξένα σπίτια χωρίς πρώτα να ζητά την άδεια του οικοδεσπότη. Προσοχή, όμως, μείνετε στα στοιχειώδη και μην μπουκώνετε το κεφαλάκι του με αχρείαστο σαβουάρ-βιβρ για μαχαιροπήρουνα κλπ.

Μην του μαθαίνετε κακές λέξεις επειδή είναι χαριτωμένο

Ένα μικρό παιδί, με τον μιμητισμό και την αφέλεια που έχει για όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα, μπορεί να γίνει «η ψυχή του πάρτι» απλώς και μόνο αναπαράγοντας μεγαλίστικες λέξεις, φράσεις ή συμπεριφορές. Μην ενθαρρύνετε τις πιο αγενείς από αυτές, όπως π.χ. τη βωμολοχία, για να διηγείστε χαριτωμένα περιστατικά αργότερα. Όπως, όλοι μας λίγο-πολύ, αν το παιδί αντιληφθεί ότι έχει κοινό, ίσως πάρει το λάθος μήνυμα και υιοθετήσει συμπεριφορές που, σε κανονικές συνθήκες, δεν είναι αποδεκτές και ίσως να είναι έως και αντικοινωνικές. Μην το μαλώσετε μπροστά στον κόσμο για να μην προκαλέσετε αρνητικά συναισθήματα που, ίσως, να μην μπορεί ακόμη να διεχειριστεί, μόνο πάρτε το στην άκρη και εξηγείστε του ότι αυτό που είπε δεν είναι σωστό ή βρείτε του μια άλλη ασχολία για να αποσπάσετε την προσοχή του απ’ το «σόου».

Δώστε βάρος στην αλληλεπίδρασή του με τους άλλους

Οι καλοί τρόποι δεν είναι απλώς ένα σετ φράσεων και αντανακλαστικών για να φαινόμαστε «πολιτισμένοι», αλλά ένα εργαλείο κοινωνικότητας και αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους γύρω μας. Φροντίστε, καθώς μεγαλώνει κι αντιλαμβάνεται πλέον τις πιο πολύπλοκες έννοιες, να μην παπαγαλίζει, αλλά να κατανοεί ποια είναι η χρησιμότητα των καλών συμπεριφορών στην καθημερινή του ζωή. Μάθετέ του ότι δεν αρκεί να μένει σιωπηλό όταν κάποιος μιλάει, αλλά, αν χρειαστεί να διακόψει να το κάνει με ένα απλό «με συγχωρείτε». Πολύ σημαντικό είναι να μάθει να απαντά όποτε κάποιος του απευθύνει τον λόγο, ακόμη και όταν δεν έχει κάτι να πει, λέγοντας, απλώς, «δεν ξέρω». Και φυσικά, να μη φοβάται να παραδέχεται το λάθος του και να ζητά «συγγνώμη» όποτε αντιλαμβάνεται ότι μία πράξη ή φράση του, έβλαψε ή πλήγωσε κάποιον.

Μην το μαλώνετε, ο χρόνος δουλεύει για εσάς

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω δεν έρχονται καθόλου φυσικά σε ένα παιδί που περιφέρεται στον κόσμο μας χωρίς επίγνωση των πραγμάτων που γέννησαν όλους αυτούς τους κανόνες και βασικό του μέλημα να κάνει αυτό που του έρχεται την κάθε στιγμή χωρίς τα παρελκόμενα που του φορτώμνουμε εμείς. Γι’ αυτό μην εξαντλείτε την αυστηρότητά σας σε θέματα καλών τρόπων, αφού έχετε μπροστά σας όλο τον χρόνο να το βοηθήσετε να τα εμπεδώσει και να μάθει να φέρεται όπως πρέπει. Δείξτε υπομονή, μην κουράζεστε να επαναλαμβάνεστε, δώστε το καλό παράδειγμα και κερδίστε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του, για να τα χρησιμοποιήσετε ως όπλα στην προσπάθειά σας αυτή.

v