6 κίνδυνοι που απειλούν τα παιδιά το καλοκαίρι (και πώς να τα προστατεύσετε)

6 κίνδυνοι που απειλούν τα παιδιά το καλοκαίρι (και πώς να τα προστατεύσετε)

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών, όχι μόνο επειδή δεν έχουν σχολείο (τα μεγαλύτερα), αλλά κι επειδή ο καιρός είναι ιδανικός για παιχνίδι και εκδρομές στο βουνό και τη θάλασσα. Το καλοκαίρι, όμως, δεν έρχεται μόνο του. Φέρνει μαζί ένα σωρό κινδύνους για τα μικρά μας που μόνο αν εμείς προσέξουμε δυο-τρία πραγματάκια μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, ώστε να απολαύσουμε την υπέροχη αυτή εποχή χωρίς απρόοπτα.

1. Ζέστη

Η έκθεση ενός παιδιού σε υπερβολική ζέστη, είτε μένοντας πολλή ώρα κάτω απ’ τον ήλιο χωρίς καπέλο και χωρίς να λαμβάνει τα απαραίτητα υγρά είτε παραμένοντας σε πολύ ζεστούς χώρους όπως το αυτοκίνητο, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και, ενίοτε, σε θερμοπληξία ή ηλίαση. Ντύνετε το παιδί σας ελαφρά, με ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο, μην το αφήνετε εκτός σπιτιού ή σκιάς τις μεσημβρινές ώρες που ο ήλιος είναι πιο ζεστός, δίνετέ του πολλά υγρά, ασχέτως αν διψάει ή όχι και φροντίστε να τρώει ελαφρά γεύματα.

2. Ήλιος

Ο ήλιος είναι σίγουρα απαραίτητος σε όλους μας, αλλά το καλοκαίρι, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να γίνει εχθρός μας και ειδικά των παιδιών, τα οποία ξεχνιούνται πολύ εύκολα και γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα σε εγκαύματα. Ποτέ, λοιπόν, δεν θα τ’ αφήνετε να βγαίνουν στην παραλία μεταξύ 11.00 το πρωί και 16.00 το μεσημέρι και, όταν βγαίνουν, θα χρησιμοποιείτε πάντα ένα καλό αντιηλιακό που θα ανανεώνετε κάθε δύο ώρες, σε συνδυασμό με βρεγμένο καπέλο για προστασία του κεφαλιού και γυαλιά ηλίου, αν είναι αρκετά μεγάλο γι’ αυτά.

3. Κρυολογήματα

Το καλοκαίρι, με τον καλό καιρό και τον άπειρο ελεύθερο χρόνο, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίζουν σαν τρελά χωρίς να φοβούνται το κρύο ή τη βροχή. Και όμως, αυτή την εποχή ιδρώνουν πολύ εύκολα και μπαινοβγαίνουν σε χώρους με κλιματιστικά, κάτι που τα καθιστά πολύ επιρρεπή σε κρυολογήματα ή και ψύξεις. Φροντίστε να τους αλλάζετε συχνά ρούχα ή να τους φοράτε κάτι από πάνω μέχρι ν’ αλλάξουν και να μην κάθονται ποτέ εκεί που «χτυπάει» το κλιματιστικό, είτε είναι ιδρωμένα είτε όχι. Όσο για το κλιματιστικό του αυτοκινήτου ή του σπιτιού σας, η θερμοκρασία δεν χρειάζεται να είναι πολύ χαμηλή, απλώς σταθερή.

4. Δηλητηριάσεις

Δεν είναι κάτι που μας απασχολεί συχνά, αλλά η ζέστη είναι εχθρός των τροφών και οι αλλοιωμένες τροφές, ειδικά το καλοκαίρι, αποτελούν συχνή πηγή τροφικών δηλητηριάσεων, αλλά και σοβαρότερων καταστάσεων. Μην αγοράζετε ποτέ νερά, χυμούς ή γαλακτοκομικά προϊοντα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, ούτε παγωτά που φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί ή το ψυγείο τους έχει πιάσει πάγο. Μην αφήνετε φαγητά που θα καταναλωθούν αργότερα εκτός ψυγείου για πολλές ώρες και, αν φάτε έξω, προτιμήστε φαγητά «της ώρας», αλλά αποφύγετε το κοτόπουλο. Στην ψησταριά, φροντίστε το ωμό κρέας να μην έρθει σε επαφή με άλλο φαγητό ή σκεύος και κατόπιν ψήστε το πολύ καλά, ειδικά από μέσα.

5. Πνιγμός

Όταν τα παιδιά εξοικειωθούν με τη θάλασσα, είναι πολύ πιθανό να τη χαίρονται τόσο πολύ που να ζητούν συνέχεια να μπουν και να παίξουν στο νερό. Όμως, ακόμη και στα ρηχά, ο κίνδυνος πνιγμού ή καποιου άλλου ατυχήματος δεν είναι καθόλου μικρός, ώστε να τ’ αφήνουμε απ’ τα μάτια μας. Γι’ αυτό, πάντα, ένας γονέας πρέπει να επιβλέπει το παιχνίδι των παιδιών στο νερό και πότε, ακόμη κι αν έχουν μάθει κολύμπι, να μην τ’ αφήνει να μπουν πιο μέσα χωρίς μπρατσάκια ή σωσίβιο και, μάλιστα, όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας. Φυσικά, όπως κι εμείς, έτσι και τα παιδιά απαγορεύεται να πλησιάσουν το νερό αν δεν έχουν πρώτα χωνέψει το φαγητό τους, κάτι που, στην περίπτωση των πρωτεϊνών, μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο από 3 ώρες.

6. Τσιμπήματα

Το καλοκαίρι, πέρα από τα κουνούπια που είναι παντού και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα απωθούμε, τα παιδιά, είτε βρεθούμε στην εξοχή είτε στο κοντινό πάρκο, είναι εκτεθειμένα σε πλήθος εντόμων, όπως οι σφήκες, οι μέλισσες, οι ψαλίδες κλπ. ενώ, στη θάλασσα, είναι πιθανό να συναντήσουμε και τσούχτρες. Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάζουν σε μέρη όπου έχει λιμνάζοντα νερά ή φρεσκοποτισμένο γρασίδι, μην τους βάζετε κρέμες με έντονα αρώματα και προσπαθήστε να τους φοράτε ρούχα δροσερά που καλύπτουν όσο γίνεται πιο πολύ τα χεράκια και τα ποδαράκια τους. Στο σπίτι, βάλτε σίτες όπου είναι απαραίτητο, χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα για δροσιά και μην ποτίζετε ποτέ στον κήπο ή στο μπαλκόνι απ’ το σούρουπο και μετά γιατί η υγρασία παραμένει και τραβά τα έντομα. Στην παραλία, προσέχετε πάντα για τσούχτρες και έχετε μαζί σας ένα στικ ή μία αλοιφή για τσιμπήματα.

v