7 κόλπα που θα ξανακάνουν τις πετσέτες σας αφράτες!

7 κόλπα που θα ξανακάνουν τις πετσέτες σας αφράτες!

Οι πετσέτες είναι ένα «εργαλείο» του σπιτιού και της ατομικής μας καθαριότητας που, συνήθως, επιλέγουμε με προσοχή στην ποιότητα και την αφράτη υφή τους. Κατόπιν, όμως, αμελούμε να τις συντηρήσουμε σωστά, ώστε να παραμείνουν έτσι για καιρό. Να, λοιπόν, μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε όταν τις πλένουμε και κάποια κόλπα για να διορθώνουμε τις συνέπειες της βιασύνης μας.

1. Καλό τίναγμα πριν από την πλύση

Πριν από κάθε πλύση, τινάξτε δυνατά τις πετσέτες σας να «ανοίξουν» οι ίνες και έτσι να καθαριστούν βαθύτερα όταν πέσει επάνω τους το απορρυπαντικό.

2. Λιγότερο απορρυπαντικό, καθόλου μαλακτικό

Χρησιμοποιείστε αυστηρά τη συνιστώμενη ή λιγότερη (έως και μισή) ποσότητα απορρυπαντικού κατά την πλύση και μην αφήσετε τις πετσέτες να εκτεθούν σε αδιάλυτο απορρυπαντικό γιατί θα «καθίσει» στις ίνες. Αποφύγετε εντελώς το μαλακτικό γιατί αφήνει υπολείμματα στις πετσέτες, τις σκληραίνει και, σταδιακά, μειώνει την απορροφητικότητά τους.

3. Λίγες πετσέτες σε κάθε πλύση

Καλό είναι οι πετσέτες, σε μία πλύση, να μην είναι πολλές για να μη βαραίνει ο κάδος και να έχουν χώρο να «αναπνέουν», ώστε να στραγγίζουν επαρκώς. Βάλτε τις στο πλυντήριο μαζί με ελαφρά υφάσματα (όχι όμως ευπαθή, ούτε ρούχα με φερμουάρ ή κουμπιά που μπορεί να επηρεάσουν την ύφανσή τους) ή μόνες τους, αλλά χωρίς να γεμίζετε τον κάδο.

 4. Σόδα για «αποσκλήρυνση»

Όταν μία πετσέτα έχει σκληρύνει πολύ, ανακατέψτε στο απορρυπαντικό μισή κούπα μαγειρική σόδα για την πλύση και συνεχίστε με μία κούπα λευκό ξύδι στο ξέβγαλμα. Η σόδα θα κάτσει εκεί που είναι τα παλιά απομεινάρια απορρυπαντικών και μαλακτικών και όταν έρθει το ξύδι θα τα απομακρύνουν δραστικά και αποτελεσματικά, μαζί με τις όποιες μυρωδιές.

5. Λίγη αμμωνία για αναζωογόνηση

Για τις πετσέτες μπάνιου που δείχνουν φθαρμένες και έτοιμες για απόσυρση, μη βιάζεστε. Προσθέστε στην πλύση, στη θήκη του μαλακτικού, μισή κούπα αμμωνία κι έπειτα στεγνώστε τις κανονικά. Η αμμωνία θα διαλύσει αποτελεσματικά οτιδήποτε έχει μείνει επάνω στην πετσέτα απ’ τον καιρό, απορρυπαντικά ή προϊόντα μπάνιου και καθαρισμού, και θα διώξει κάθε δυσάρεστη μυρωδιά, κάνοντας τις παλιές πετσέτες σας και πάλι καθαρές και αφράτες.

6. Μισή κούπα λευκό ξύδι για τα κατάλοιπα

Tο λευκό ξύδι, που βρίσκεται σε αρκετά νοικοκυριά -συνήθως παρεά με τη μαγειρική σόδα- κι έχει δεκάδες χρήσεις, είναι κατάλληλο και για τις πετσέτες μας. Προσθέστε μισή έως μία κούπα (αναλόγως τον όγκο των ρούχων) στο πρώτο ξέβγαλμα ώστε να απομακρύνει από τις πετσέτες σας ό, τι απομεινάρι άφησε το απορρυπαντικό και απειλεί την απαλότητά τους. Το αποτέλεσμα μετά από μερικές φορές, θα σας καταπλήξει.

7. Καλό στέγνωμα πριν το μάζεμα

Βγάλτε τις πετσέτες σας κατευθείαν με το πέρας της πλύσης και απλώστε τις απ’ τις άκρες για να στεγνώσουν ομοιόμορφα παντού. Μην τις μαζέψετε πριν σιγουρευτείτε ότι έχουν στεγνώσει τελείως και μην τις «πατικώσετε» στο δίπλωμα για να μην κάνουν τσάκισμα και να διατηρήσουν τον όγκο και την απαλότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

v