Life & Style Magazine

15 μεγάλα λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση του σπιτιού μας

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε διακοσμήσει μόνες μας τα σπίτια μας και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ώσπου να βαρεθούμε. Όμως, για πολλούς και διάφορους λόγους, η διάθεση που έχουμε κάθε φορά για ριζικές αλλαγές με γνώμονα τα σπίτια που βλέπουμε στο τάδε ή το δείνα περιοδικό δεν μας οδηγεί πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ορίστε μερικά από τα λάθη που τείνουμε να επαναλαμβάνουμε σαμποτάροντας τις προσπάθειές μας.

1. Κάδρα παντού

15 μεγάλα λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση του σπιτιού μας

Θέλετε να βλέπετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα μέσα στο σπίτι και τις αγαπημένες σας στιγμές όπως τις έχετε απαθανατίσει, αλλά τα πολλά κάδρα διαφόρων διαστάσεων σε τοίχους και πάνω σε έπιπλα, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν έναν οπτικό θόρυβο. Αντί γι’ αυτό, επιλέξτε έναν τοίχο σαν οικογενειακή γκαλερί και, σε ύψος που το μάτι να πέφτει φυσικά επάνω τους, βάλτε 2-3 σειρές από φωτογραφίες, σε ομοιόμορφα ή ταιριαστά κάδρα που θα μπορείτε ν’ αλλάζετε κάθε τόσο.

2. Γυμνό χολ

Πολλές φορές, μπαίνουμε σε ένα σπίτι και το χολ δεν έχει τίποτα που να μας προδιαθέτει για όσα θα δούμε παρακάτω, για την «προσωπικότητα» του σπιτιού. Μην αφήνετε το χολ σας «γυμνό» και μην τοποθετείτε εκεί πέρα τα έπιπλα που σας περισσεύουν. Βάλτε 1-2 κομμάτια, λειτουργικά, όμορφα και ταιριαστά με τα έπιπλα του υπόλοιπου σπιτιού ώστε να δίνουν το στίγμα σας και φτιάχνουν τη διάθεση των επισκεπτών σας.

3. Καλώδια που φαίνονται

Εντάξει, τα καλώδια είναι απαραίτητα, αλλά δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται σε κοινή θέα μαζί με πολύμπριζα και μπαλαντέζες. Πέρα από επικίνδυνο, είναι και εξαιρετικά άσχημο, αφήστε όταν αρχίζουν να λερώνουν. Μη βιαστείτε, πάντως, να βάλετε κανάλια λες και ζείτε σε γραφείο. Τυλίξτε τα τμήματα των καλωδίων που περισσεύουν, βρείτε όμορφες λύσεις (όπως π.χ. ένα καλάθι) για να καλύψετε τα πολύμπριζα και, στην ανάγκη, τρυπήστε το πίσω μέρος του επίπλου που έχετε τη συσκευή και περάστε το καλώδιο από εκεί.

4. Υπερβολικά επίσημα έπιπλα

Αναμφισβήτητα, τα έπιπλα της γιαγιάς είναι αθάνατα, αλλά μήπως είναι πολύ επίσημα για το δικό σας σπίτι; Όταν ο χώρος δεν είναι κατάλληλος (ψηλοτάβανος, ηλιόλουστος και με μεγάλες επιφάνειες), τα βαριά, παλιομοδίτικα έπιπλα μπορεί να «μπουκώσουν» το σπίτι, ενώ, συχνά, δεν είναι και ιδιαίτερα άνετα. Αν το σπίτι σας δεν έχει προδιαγραφές αρχοντκού, κρατήστε 1-2 βοηθητικά κομμάτια σε λογικό μέγεθος και συνδυάστε με έπιπλα άνετα, σε ταιριαστά χρώματα και στιλ διαχρονικό.

5. Άβολες καρέκλες στην τραπεζαρία

Ένα κλασικό λάθος όταν αγοράζουμε τη «γαμήλια» τραπεζαρία είναι να επιλέγουμε καρέκλες που μοιάζουν «επίσημες», στις οποίες όμως δεν θα καθόμασταν ποτέ αν είχαμε επιλογή, χώρια που σπανίως έχουμε τον κατάλληλο χώρο. Μη «φυλάτε» την τραπεζαρία για εξαιρετικές περιστάσεις, αγοράστε καρέκλες στις οποίες νιώθετε άνετα εσείς κι αρχίστε να την χρησιμοποιείτε για τα καθημερινά σας γεύματα. Αυτομάτως, ο χώρος του σπιτιού θα μεγαλώσει, αφού ένα τμήμα του που ήταν «ταμπού» δε θα είναι πια.

6. «Σαβούρα» σε κοινή θέα

Αν έχετε πράγματα που δεν ταιριάζουν πουθενά, όργανα γυμναστικής που σας έχουν ξεμείνει απ’ το προηγούμενο σπίτι ή άλλα ογκώδη αντικείμενα που δεν χρειάζεστε αυτόν τον καιρό, μην τ’ αφήνετε σε γωνιές του σπιτιού, απλώς και μόνο για να μη δείχνουν άδειες. Φτιάξτε αποθηκευτικούς χώρους και κρύψτε ότι δεν θέλετε ή δεν πρέπει να φαίνεται, ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα τα αντικείμενα που αγαπάτε και την εικόνα του σπιτιού σας.

7. Μοδάτα αξεσουάρ

 

Εντάξει, τα πάτσγουορκ κομοδίνα είναι ομολογουμένως χαριτωμένα, αλλά οι πιθανότητες να ταιριάζουν με την κρεβατοκάμαρά σας είναι πολύ μικρές, πόσο μάλλον με το υπόλοιπο σπίτι, αν δεν το έχετε επιπλώσει τον τελευταίο χρόνο. Μη βιάζεστε, λοιπόν, να ψωνίσετε απ’ τις βιτρίνες γιατί, όπως και στα ρούχα, οι μοδάτες επιλογές δεν αντέχουν πάντα στον χρόνο και ποιος αλλάζει έπιπλα κάθε διετία; Ψάξτε καλύτερα ανάμεσα σε πιο κλασικές επιλογές κι επιλέξτε με γνώμονα τις προσωπικές σας συμπάθειες, αλλά και τα έπιπλα που ήδη διαθέτετε στο σπίτι.

8. Κακός φωτισμός

Ένα τυπικό πρόβλημα σε κάθε σπίτι είναι ο κακός φωτισμός, λόγω κακών επιλογών σε πηγές φωτός, αλλά και τοποθέτηση φωτιστικών χωρίς κανένα ιδιαίτερο πλάνο. Επειδή ο φωτισμός του σπιτιού πρέπει να είναι πρωτίστως λειτουργικός, μη βιαστείτε να το φορτώσετε με φώτα πριν μείνετε για λίγο καιρό μέσα. Βάλτε πρώτα τα βασικά και ύστερα σκεφτείτε λίγο τι φώτα χρειάζεστε ανάλογα με το πως κινείστε στο χώρο, ποια είναι τα πιο σκοτεινά σημεία του σπιτιού, αλλά και σε ποια δωμάτια θα θέλατε να ρυθμίζετε το φως ανάλογα με την ώρα και τη χρήση.

9. Πίνακες πολύ ψηλά

 

Επειδή οι πιθανότητες το σπίτι μας να είναι ψηλοτάβανο και το σαλόνι μας τεράστιο είναι μικρές στην εποχή μας, τότε κάτι άλλο είναι αυτό που μας κάνει να τοποθετούμε τους πίνακές μας έτσι ώστε να πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι μας για να τους απολαύσουμε. Ότι κι αν είναι, πολεμήστε το και κρεμάστε τα έργα τέχνης που αγαπάτε σε τέτοιο ύψος, που να φαίνονται χωρίς κινήσεις του λαιμού είτε από καθιστή είτε από όρθια θέση. Οι επισκέπτες σας θα σας ευγνωμονούν.

10. Άσχημα, αταίριαστα καλύμματα

Αν ο καναπές σας είναι απ’ τους καλούς (δηλαδή, δεν τον συναρμολογήσατε στο σπίτι) και πληρώσατε μια περιουσία για να τον πάρετε με σκοπό να σας κρατήσει, δεν είναι ανάγκη να γίνεστε παρανοϊκή και να κρύβετε την ομορφιά του με μαγικά καλύμματα που δε λερώνουν μεν, αλλά βγαίνουν σε ένα σχέδιο για όλες τις περιπτώσεις. Διαλέξτε μερικά κουβερλί που ταιριάζουν στο έπιπλο και στον χώρο σας και ρίξτε ένα από αυτά στο πλάι, ώστε να το χρησιμοποιήσετε σαν κάλυμμα αν υποψιαστείτε ότι ο καναπές σας κινδυνεύει.

11. Έπιπλα κολλημένα στους τοίχους

Πολύ συχνά, όταν δεν έχουμε πολύ χώρο, τείνουμε να κολλάμε τα έπιπλα στους τοίχους φτιάχνοντας ένα δεύτερο δωμάτιο μέσα στο δωμάτιο. Πάρτε ένα μικρότερο τραπεζάκι σαλονιού, βάλτε τη μία μόνο πολυθρόνα (η άλλη μπορεί να μπει στην κρεβατοκάμαρα) και φέρτε τον καναπέ λίγο πιο μπροστά να έχει αέρα από πίσω. Εκεί μπορείτε να βάλετε έναν πάγκο που φτάνει λίγο κάτω απ’ την πλάτη και μπορεί να διακοσμηθεί με βιβλία, βάζα, κάδρα κλπ.

12. Ουδέτερα χρώματα

Όποτε έρχεται η ώρα να βάψουμε το σπίτι, έχουμε όλη τη διάθεση, αλλά όχι και τη σιγουριά να επιλέξουμε κάτι πιο έγχρωμο και ζωντανό απ’ τα ουδέτερα χρώματα που συνήθως βλέπουμε στα ξενοίκιαστα σπίτια. Ξεπεράστε τις ανασφάλειές σας, λάβετε υπ’ όψιν τα έπιπλά σας, πάρτε και γνώμες ή δείτε σπίτια φίλων σας που έχουν τολμήσει την υπέρβαση και επιλέξτε ένα ωραίο, ζωντανό χρώμα και μία επιφάνεια που, αν βαφτεί, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον μουντό σας χώρο.

13. Πολλά μαξιλάρια

Ωραία τα μαξιλάρια και ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά και τις γάτες, αλλά όταν πιάνουν σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια του καναπέ σας, τότε, μάλλον, είναι πάρα πολλά. Επιλέξτε 2-3 μαξιλάρια που έχουν και χρηστική αξία (ως συμπληρωματικά μπράτσα ή πλάτες), σε χρώματα ή μοτίβα που ξεχωρίζουν επάνω στην επιφάνεια του καναπέ και μην ανησυχείτε για το ότι το σαλόνι σας θα φαίνεται λιγότερο ανατολίτικο. Εκτός κι αν έχετε... ναργιλέ, που 102 μαξιλάρια παραπάνω τα θέλει σίγουρα!

14. Ψεύτικα λουλούδια

Ναι, τα λουλούδια είναι μανούρα αν δεν έχετε το μεράκι τους, αλλά χειρότερο πράγμα από τα ψεύτικα που μαζεύουν όλη τη σκόνη, ξεθωριάζουν και δεν προσφέρουν καν μία ωραία μυρωδιά, δεν νομίζω ότι υπάρχει για το τραπέζι του καφέ ή της τραπεζαρίας. Πάρτε 1-2 όμορφα βάζα, ακολουθήστε μερικά απ’ τα δεκάδες tips για καλύτερη συντήρηση των φρεσκοκομμένων λουλουδιών, προσθέστε λίγη πρασινάδα και θα αποζημιωθείτε. Εναλλακτικά, μια φρουτιέρα με ολόφρεσκα φρούτα, μπορεί να έχει αντίστοιχα ευχάριστο οπτικό αποτέλεσμα.

15. Ομοιομορφία

Όταν επιλέγετε χρώματα, έπιπλα και υφάσματα, μην ξεχνάτε ότι δεν πρόκειται για ξενοδοχείο, αλλά για το σπίτι σας. Και δεν λέω, μπορεί να σας αρέσει πολύ ένα συγκεκριμένο χρώμα ή μοτίβο, αλλά καλύτερα να μην επενδύσετε επάνω του να «κουβαλήσει» όλο το ντεκόρ του δωματίου για το οποίο προορίζεται. Αντ’ αυτού, κάντε συνδυασμούς που μπορεί να μοιάζουν πολύ τολμηροί, αλλά είναι τουλάχιστον αναπάντεχοι και δίνουν την αίσθηση ότι στο δωμάτιο αυτό ζουν κανονικοί άνθρωποι κι όχι περαστικοί για λίγα βράδια. Για να ολοκληρώσετε την προσπάθεια, αποφύγετε εντελώς τα λευκά, είτε σεντόνια είτε πετσέτες.