Πώς το να προσέχεις τον εαυτό σου σε κάνει καλύτερη μαμά

Πώς το να προσέχεις τον εαυτό σου σε κάνει καλύτερη μαμά

Η ανατροφή των παιδιών, η δουλειά, το νοικοκυριό και οι υπόλοιπες –έκτακτες- υποχρεώσεις γεμίζουν τις μέρες των μαμάδων με αποτέλεσμα οι 24 ώρες να μην αρκούν. Όμως από το καθημερινό πρόγραμμα λείπει κάτι βασικό: το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας. Και για να σας προλάβουμε: όχι δεν είναι κακό! Αντίθετα, το να προσέχουμε λίγο και τη δική μας σωματική και πνευματική ακεραιότητα μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την οικογενειακή μας ζωή. Ελπίζουμε να σας πείσουμε.

1. Λιγότερο άγχος

Λίγος χρόνος μέσα στην εβδομάδα που θα είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στον εαυτό σας θα σας βοηθήσει να «γεμίσετε μπαταρίες». Ένας –ακόμα και στο χέρι- καφές με την αδελφή ή την κολλητή σας ή μια βόλτα για ψώνια (που θα απευθύνονται μόνο στον εαυτό σας) θα σας ηρεμήσουν και θα σας κάνουν να μειώσετε το καθημερινό άγχος. Εμπιστευθείτε μας και δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς μπορείτε να χαλαρώσετε καθημερινά. 

2. Οι εντάσεις στο σπίτι μειώνονται

Όσο προσέχουμε τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα νιώθουμε κι αυτό… βγαίνει προς τα έξω! Αυτόματα, οι ανούσιοι καυγάδες με τον σύζυγο ή οι άδικες παρατηρήσεις στα παιδιά μειώνονται κατά πολύ και η ηρεμία στο σπίτι επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι όλα είναι μια αλυσίδα κι ο πρώτος κρίκος είναι να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας.

3. Η σχέση με τον σύζυγο θυμίζει κάτι… από παλιά

Κανείς δεν εγγυάται ότι θα επανέλθουν οι πρώτες ανέμελες και αισθησιακές μέρες της σχέσης σας, όμως σίγουρα θα θυμηθείτε λίγο τα παλιά! Όταν προσέχουμε τον εαυτό μας, η αυτοπεποίθησή μας αυξάνεται και αυτόματα ομορφαίνουμε- εξωτερικά και εσωτερικά. Αυτό αρκεί για ν’ αναζωπυρώσει την παλιά φλόγα και να αναθερμάνει τη σχέση με τον σύντροφό μας. 

4. Γινόμαστε καλύτερο πρότυπο για τα παιδιά

Όσες φορές κι αν ειπωθεί, όσο κι αν γραφτεί, ισχύει: τα παιδιά «ξεπατικώνουν» τη συμπεριφορά και τις συνήθειές μας. Όσο βλέπουν μια μαμά που δίνει λίγο χώρο και χρόνο και στον εαυτό της, το πιθανότερο είναι να κάνουν κι εκείνα το ίδιο όταν γίνουν γονείς. Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα απ’ αυτό; Ακόμα και η ηρεμία μπορεί να είναι κληρονομική...

5. Τα πάντα γίνονται ευκολότερα!

Ενδεχομένως νομίζουμε ότι ν’ αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο στις υποχρεώσεις μας, θα μας κάνει λιγότερο αποδοτικές. Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Όταν προσέχουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τις όποιες δύσκολες καταστάσεις, με πιο καθαρό μυαλό και πολύ περισσότερη όρεξη.

6. Τους μαθαίνουμε να είναι πιο αυτόνομα

Το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας σημαίνει ότι μπορεί να περιορίσουμε λίγο απ’ τον χρόνο που περνάμε με την οικογένειά μας. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό για τα παιδιά. Μη έχοντάς μας δίπλα τους συνεχώς, μαθαίνουν πώς να στηρίζονται περισσότερο στον εαυτό τους και να γίνονται πιο αυτόνομα. Παράλληλα, η μικρή αυτή αποχή μπορεί να δυναμώσει η σχέση τους με τον μπαμπά τους, που θα περνάει περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας δεν μας κάνει κακές μαμάδες. Λίγος… εγωισμός είναι απαραίτητος για να τηρηθούν οι ισορροπίες και για να επικρατεί ηρεμία, όχι μόνο στο κεφάλι μας, αλλά και στο σπίτι. Γι' αυτό, δεν πρέπει να αισθανόμαστε τύψεις αν θέλουμε απλά να «ξεδώσουμε» λίγο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v