Πώς να μη χαλάνε φρούτα και λαχανικά στη ζέστη

Πώς να μη χαλάνε φρούτα και λαχανικά στη ζέστη

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μας προσφέρει πανδαισία λαχταριστών φρούτων και πολύχρωμων λαχανικών, είναι όμως και η εποχή που πιάνουν οι μεγάλες ζέστες και η διατήρηση των τροφών σε καλή κατάσταση γίνεται κάπως δύσκολη.

Γι' αυτό, δείτε μερικά tips για να μη χαλάνε τα ζαρζαβατικά σας πριν προλάβετε να χαρείτε τη γεύση και το άρωμά τους.

Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα

Οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, μπαίνουν συχνά σε καλαθάκια, κάπου στο μπαλκόνι και χωριστά. Το ζήτημα, όμως, είναι, όχι τόσο το να μη μυρίσει η κουζίνα μας, όσο το να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για να γίνει αυτό, λοιπόν, πρέπει να μπαίνουν χωριστά, αλλά σε μέρος σκιερό, που δεν τα βλέπει ο ήλιος και δεν πιάνει πολύ ζέστη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ίδιο ισχύει για τις μεγάλες κολοκύθες που παίρνουμε στο τέλος του καλοκαιριού, πριν τις κόψουμε, φυσικά.

Μυρωδικά

Τα φρέσκα μυρωδικά σας, μαϊντανό, δυόσμο, κόλιανδρο, άνιθο κλπ δε χρειάζεται να τα βάζετε απευθείας στο ψυγείο. Για να διατηρηθούν λίγο παραπάνω και να τα κόβετε σα να’ ναι ζωντανά, αντιμετωπίστε τα σα να ήταν λουλούδια. Πάρτε το ματσάκι και βάλτε τη βάση του μέσα σ’ ένα βαζάκι με νερό, το οποίο θα αλλάζετε καθημερινά. Εναλλακτικά, πριν αρχίσουν να χαλάνε, είτε αποξηράνετέ τα για μακροχρόνια χρήση είτε καταψύξτε τα για να έχετε την ποσότητα που χρειάζεστε στους επόμενους 2-3 μήνες.

*Τον βασιλικό μπορείτε να τον καλύψετε με ένα πλαστικό σακουλάκι για να «κρατήσει» περισσότερο το άρωμά του. 

Ντομάτες, ροδάκινα και νεκταρίνια

Όπως οι μπανάνες που αγοράζουμε όλο το χρόνο, έτσι και οι ντομάτες, τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα, έχουν συνήθως αρκετό περιθώριο ωρίμανσης απ’ τη στιγμή που θα κοπούν και θα φτάσουν στην κουζίνα μας. Τα αφήνουμε λοιπόν σε θερμοκρασία δωματίου με το κοτσάνι προς τα πάνω, μιας και στο ψυγείο η διαδικασία της ωρίμανσης σταματά και χάνουν μεγάλο μέρος της γεύσης τους. Φροντίζουμε, όμως, να τα φάμε πριν υπερωριμάσουν, αλλιώς τα βάζουμε στη συντήρηση ή τα κάνουμε σάλτσα και μαρμελάδα, αντίστοιχα.

Πρασινάδες και χόρτα

Οι φυλλώδεις πρασινάδες που χρησιμοποιούμε στη σαλάτα ή βράζουμε και σερβίρουμε με λαδολέμονο, μαρούλια, σέσκουλα, ρόκα, ραδίκια, βλήτα κλπ, καλό είναι να μπαίνουν στο ψυγείο, αφού πρώτα κοπούν τα σκληρά τους κοτσάνια, μέσα σε πλαστική σακούλα (ανοιχτή για ν’ αερίζονται) ή ένα βάζο με νερό μαζί με ένα φύλλο απορροφητικού χαρτιού κουζίνας για να τους κρατά την υγρασία και να τα βοηθά να διατηρούνται ζωντανά έως και για μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη βόλτα μας στη λαϊκή, δηλαδή. 

Αγγουράκια

Τα αγγουράκια διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου ή στα πιο θερμά τμήματα του ψυγείου μας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρίσκονται μακριά από ντομάτες και φρούτα κάθε είδους, γιατί αλλοιώνονται πιο γρήγορα εξαιτίας των αερίων που εκλύονται κατά την ωρίμανση των «γειτόνων» του.

Μπορείτε ακόνα να τα τυλίξετε σε ένα φύλλο χαρτί και μετά να τα τοποθετήσετε σε μια πλστική σακούλα πριν τα βάλετε στο ψυγείο. 

Βολβοί

Παντζάρια, ρέβες, γούλια, ραπανάκια, σελινόριζες, καρότα και άλλα παρεμφερή λαχανικά που ξεθάβονται μέσα απ’ τη γη (εκτός απ’ τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες), διατηρούνται εντός ψυγείου, αφού πρώτα κοπούν τα φύλλα τους και μπουν σε πλαστικές σακούλες (κλειστές) με ένα φύλλο απορροφητικού χαρτιού κουζίνας για να τους κρατήσει την υγρασία ή μέσα σ' ένα γυάλινο βαζάκι .

Καρπούζια και πεπόνια

Το πεπόνι και το καρπούζι, τα κατ’ εξοχήν φρούτα του καλοκαιριού, μένουν εκτός ψυγείου ώστε να ωριμάσουν λίγο ακόμη κι ύστερα μπαίνουν στο ψυγείο είτε για να κρυώσουν καλά πριν τ’ απολαύσουμε είτε για να διατηρηθούν ακόμη μερικές μέρες πριν κοπούν. Φυσικά, όταν κοπούν, διατηρούνται σε τάπερ στο ψυγείο, αλλά όχι για πολύ.

Φράουλες

Πριν τις τοποθετήσετε στο τάπερ , βάλτε στον πάτο του ένα φύλλο από χαρτί κουζίνας για ν' απορροφήσει την υγρασία και να μείνουν φρέσκες για περισσότερες μέρες!

Κολοκύθια και μελιτζάνες

Απαραίτητα για ένα πλήθος καλοκαιρινών εδεσμάτων, τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες δεν αντέχουν την υψηλή θερμοκρασία δωματίου των καλοκαιρινών μηνών ούτε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου μας γι’ αυτό καλύτερα είναι να μπαίνουν στα χαμηλά ράφια ή τα συρτάρια του ψυγείου, όπου ο υδράργυρος μένει ψηλότερα. Για ακόμα περισσότερη φρεσκάδα, αποθηκεύστε τα στην χάρτινη σακούλα του μανάβη και μετά βάλτε τα στο ψυγείο. 

Και μην ξεχνάτε να κρατάτε πάντα τα φρούτα ξεχωριστά απ’ τα λαχανικά γιατί τα αέρια που απελευθερώνονται απ’ τα πρώτα κατά την ωρίμανσή τους επιταχύνουν την αλλοίωση των τελευταίων.

v