Πόσο κρατάει το φαγητό στην κατάψυξη;

Πόσο κρατάει το φαγητό στην κατάψυξη;

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι σημαντική για την αποφυγή εκδήλωσης τροφικών δηλητηριάσεων και άλλων περιπετειών για την υγεία μας. Ειδικά το καλοκαίρι, που η θερμοκρασία ανεβαίνει πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τρόπο που διατηρούμε τα τρόφιμα. Εσείς ξέρετε πόσο μπορούν να μείνουν τα τρόφιμα στην κατάψυξη και πότε μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια; Σχετική έρευνα έδειξε ότι μάλλον είμαστε λιγότερο ενημερωμένοι απ’ όσο νομίζουμε.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Food Standards Agency της Αγγλίας, το 43% των συμμετεχόντων σε αυτή απάντησε ότι το φαγητό πρέπει να μπει στην κατάψυξη την ημέρα της αγοράς του. Το 38% ισχυρίστηκε ότι δεν κάνει να ξανακαταψύξουμε το μαγειρεμένο κρέας και το 36% πιστεύει ότι τα τρόφιμα μπορούν να χαλάσουν ενόσω στην κατάψυξη. Και οι τρεις αντιλήψεις είναι λάθος!

Όπως επισημαίνει ο Steve Wearne, διευθυντής του εν λόγω οργανισμού, «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ανησυχίες του κοινού για το πώς πρέπει να καταψύξουν και να αποψύχουν τα τρόφιμα είναι αβάσιμες, γι’ αυτό και η ενημέρωσή τους είναι εξαιρετικά σημαντική.»

Οι ειδικοί συνιστούν ότι: 

1. Μπορούμε να καταψύξουμε τα τρόφιμα ανά πάσα στιγμή μέχρι την ημερομηνία λήξης. Η κατάψυξη λειτουργεί σαν ένα κουμπί που σταματά την αλλοίωσή τους.

2. Θεωρητικά, το φαγητό μπορεί να μείνει στην κατάψυξη στον… αιώνα τον άπαντα. Ωστόσο, η ποιότητά του θ’ αρχίσει ν’ αλλοιώνεται μετά τους πρώτους τρεις με έξι μήνες. Γι' αυτό, προτιμήστε να τα καταλώνετε μέσα σ' αυτό το διάστημα. 

3. Τρόφιμα τα οποία έχουν αποψυχθεί είναι καλό να καταναλώνονται και να μην ξανακαταψύχονται, λόγω αυξημένου κινδύνου τροφικών δηλητηριάσεων.

4.  Από τη στιγμή που ξεπαγώσουν και φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 24 ώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά τα κάνει αδρανή, γι’ αυτό και το φαγητό δεν «χαλάει» . Μετά το ξεπάγωμα όμως, τα βακτήρια αρχίζουν πάλι να αναπτύσσονται και έτσι η όποια αλλοίωσή του ξεκινά από εκεί που σταμάτησε.

5. Ο ενδεδειγμένος τρόπος απόψυξης είναι να μη γίνεται απότομα: ιδανική περίπτωση είναι να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας στη συντήρηση. Η σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας αποτρέπει τον ταχύ ρυθμό αύξησης των βακτηρίων.

Μ' αυτούς τους τρόπους μπορείτε να διατήρησετε περισσότερο καιρό το φαγητό, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία σας και χωρίς να χρειαστεί να το πετάξετε. Το όφελος είναι διπλό: μειώνετε τον κίνδυνο δηλητηριάσεων και δεν αδειάζει η τσέπη σας!

Πηγή: independent.co.uk

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v