Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει κρεατάκια και πότε είναι απαραίτητη η επέμβαση

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει κρεατάκια και πότε είναι απαραίτητη η επέμβαση

Πόσοι από εμάς δεν έχουν κάνει χειρουργείο για να βγάλουν τα κρεατάκια όταν ήταν παιδιά; Πιθανώς το ίδιο πρόβλημα να αντιμετωπίζετε τώρα από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή αυτή του γονιού, αν έχετε τις υποψίες ότι το πιτσιρίκι σας περνάει τα ίδια με εσάς. Σε περίπτωση που υποπτεύεστε ότι κάτι δεν… πάει καλά, δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Τι ειναι τα κρεατάκια;

Αυτό που ενδεχομένως κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι ότι τα κρεατάκια είναι μια αμυγδαλή που έχουμε όλοι και βρίσκεται στο τέλος της μύτης και μας προστατεύει από μικρόβια και ιούς. Όπως επισημαίνει η χειρουργός- ωτορινολαρυγγολόγος κ. Ανατολή Παταρίδου, τα κρεατάκια στις περισσότερες περιπτώσεις διογκώνονται μέχρι κάποια ηλικία (περίπου στα δέκα έτη), οπότε αρχίζουν να συρρικνώνονται.

Από τι προκαλούνται

1. Αλλεργική ρινίτιδα

Όπως αναφέρει η γιατρός, αν υπάρχει υπόστρωμα αλλεργικής ρινίτιδας (προκαλείται από αλλεργική φλεγμονή) η διόγκωση των αδεονειδών βλαστήσεων, όπως λέγονται επιστημονικά τα κρεατάκια, είναι αρκετά πιθανό να οφείλεται σε αυτό.

2.  Η συνεχής έκθεση του παιδιού σε λοιμώξεις

Όταν το παιδί έρχεται συνεχώς σ’ επαφή με συνομηλίκους του στον παιδικό σταθμό, τα κρεατάκια βρίσκονται μονίμως σε φλεγμονή, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού του. Έτσι, η συνεχής πρόκληση λοιμώξεων λειτουργεί σαν ένας σημαντικός παράγοντας για τον ερεθισμό τους.

3.  Συσχέτιση μεγεθών

Η συνολική κατασκευή της περιοχής του ρινοφάρυγγα σε σχέση με το μέγεθος που έχουν τα κρεατάκια μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αν, για παράδειγμα, σε ένα μικρό ρινοφάρυγγα, έχουν αναπτυχθεί μέτρια σε διαστάσεις κρεατάκια, η σχέση των μεγεθών είναι δυσανάλογη, κάτι που καθιστά απαραίτητη την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα

Τι ισχύει για το ροχαλητό

Αντίθετα με ότι πιστεύουν αρκετοί γονείς από εμάς, η κ. Παταρίδου επισημαίνει ότι το ροχαλητό δεν είναι η πιο συχνή ένδειξη του προβλήματος. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι σύμπτωμα, όμως δεν είναι το σημαντικότερο.

Μήπως το παιδί «σαλιώνει» το μαξιλάρι;



Αυτό που ενδεχομένως θα πρέπει να προβληματίσει τους γονείς είναι αν παρατηρήσουν ότι το παιδί αρχίζει ν’ αναπνέει απ’ το στόμα. Η στοματική αναπνοή προκαλείται από τη διόγκωση των αδενοειδών βλαστήσεων, που φράζουν την αναπνευστική οδό. Μια πολύ απλή συμβουλή για να το διαπιστώστε είναι να ελέγξετε αν το παιδί «σαλιώνει» το μαξιλάρι, κάτι που θα σας δώσει την απάντηση.

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται στα κρεατάκια

Αν το στόμα του παιδιού μυρίζει άσχημα, ενώ προσέχει την στοματική του υγιεινή, η αιτία μπορεί να βρίσκεται στα κρεατάκια, λόγω της χρόνιας φλεγμονής που προκαλείται στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Ευαισθησία στα αυτιά

Σύμφωνα με την κ. Παταρίδου, όταν τα κρεατάκια είναι μεγάλα σε μέγεθος ή δημιουργούν συχνά φλεγμονές, τα αυτιά επηρεάζονται σημαντικά. Οι ωτίτιδες και η εμφάνιση ενός υγρού στ’ αυτιά (το οποίο θέλει προσοχή γιατί δεν προκαλεί πόνο στο παιδί, οπότε είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο), είναι πιθανά συμπτώματα.

Η μειωμένη ακοή, επίσης, που μπορεί να οφείλεται στην εκκριτική ρινίτιδα είναι ένα ακόμα σύμπτωμα, το οποίο μάλιστα ενδεχομένως να οδηγήσει και σε καθυστέρηση στον λόγο του παιδιού.

Ξηρός βήχας

Ο βήχας που ενοχλεί το παιδί και θυμίζει βήχα με φλέμματα μπορεί να είναι μια ακόμα ένδειξη που οι γονείς δεν θα πρέπει να αγνοήσουν.

«Είναι σίγουρο ότι το παιδί μου πρέπει να βγάλει τα κρεατάκια;»

Όπως τονίζει η γιατρός, το αν είναι αναγκαία ή όχι η επέμβαση θα εξαρτηθεί από την ηλικία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αν, για παράδειγμα το παιδί δεν υποφέρει και έχει κάποιες μικρές ενοχλήσεις, δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σύντομα σε επέμβαση.  Είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να ελεγχθεί με άλλα μέσα, όπως πλύσεις στη μύτη με ειδικές συσκευές, οι οποίες μάλιστα έχουν αποδειχθεί σωτήριες για πολλά παιδιά και τα έχουν «γλιτώσει» από την εμπειρία του χειρουργείου.

Ωστόσο, αν το πρόβλημα συνεχίζεται ενώ το παιδί μεγαλώνει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η επέμβαση είναι το επόμενο βήμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αφαίρεσή τους ίσως συνδυαστεί και με αμυγδαλεκτομή, αν για παράδειγμα το παιδί έχει χρόνια αμυγδαλίτιδα. Οι αμυγδαλές φράζουν την αναπνευστική δίοδο και έτσι η διπλή επέμβαση είναι πιθανή μετά,  φυσικά, τη γνωμάτευση του ειδικού.

Είναι επίπονη επέμβαση; Τι πρέπει να προσέξετε μετά

Όταν πονάνε τα παιδιά, εμείς πονάμε παραπάνω, γι’ αυτό σκεφτόμαστε διπλά το πόσο μπορεί να ταλαιπωρηθούν απ’ αυτή τη διαδικασία. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι δεν νιώθουν πόνο μετά το χειρουργείο. Για προληπτικούς λόγους, είναι πιθανό ν’ ακολουθήσουν κάποια αγωγή, εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.



Όσον αφορά τα… πρακτικά μαμαδο- ζητήματα, φροντίστε να δίνετε στο παιδί μαλακές τροφές, που θα μπορεί να καταπίνει πιο εύκολα. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η γιατρός, για δέκα ημέρες, οι μικροί ασθενείς δεν θα πρέπει να έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα, κάτι που ίσως σας δυσκολέψει αν το παιδί είναι από τη φύση του αρκετά ζωηρό.  Γι’ αυτό προσπαθήστε να το κρατήσετε απασχολημένο με παραμύθια, βιβλία και άλλες δραστηριότητες που δεν απαιτούν σωματική άσκηση, όσο κάθεται στο κρεβάτι. 

«Υπάρχει περίπτωση τα κρεατάκια να ξαναβγούν;»

Τα καλά νέα είναι ότι με τις νέες τεχνικές με τις οποίες πραγματοποιείται το χειρουργείο σήμερα και τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος, είναι πολύ ευκολότερη η πλήρης αφαίρεσή τους, κάτι που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναεμφανιστούν. Γι’ αυτό, η αφαίρεση πρέπει να γίνει σωστά έτσι ώστε να μην μείνουν καθόλου υπολείμματα και φυσικά να μην χρειαστεί να ξαναταλαιπωρηθεί το παιδί με μελλοντική επέμβαση.

Επειδή κάθε περίπτωση ασθενή είναι εξατομικευμένη, η εμπεριστατωμένη εκτίμηση από τον ειδικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ωτορινολαρυγγολόγο, επιβάλλεται. Εξάλλου, πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο  που αντιμετωπίζεται εύκολα- αρκεί να μην πανικοβληθούμε και να κάνουμε την όλη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για το παιδί!

v