Αγαπητοί μπαμπάδες… φωτογραφίστε μας!

Αγαπητοί μπαμπάδες… φωτογραφίστε μας!

Χάρη στα smartphones, το Facebook, το Instagram κ.ο.κ., στις μέρες μας τραβάμε περισσότερες φωτογραφίες από ποτέ. Πολλές από αυτές τις πετάμε. Κάποιες, λίγες και ξεχωριστές, τις κρατάμε, τις τυπώνουμε και τις φυλάμε για τα παιδιά μας, ως αναμνηστικά των παιδικών τους χρόνων. Σε πόσες από αυτές, όμως, βλέπουμε μόνο τα παιδιά ή και τον άντρα μας και σε πόσες εμάς; Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες του κινητού σας και θα βρείτε έτοιμη την απάντηση. Ο λόγος; Τις περισσότερες φορές η μαμά είναι αυτή που αναλαμβάνει τον ρόλο του φωτογράφου, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται σχεδόν σε καμία φωτογραφία (και όχι, οι selfies δεν μετράνε!).

Τα παράπονά μας γι’αυτό αναγκαστικά θα εισπράξουν οι άντρες μας, οι οποίοι τις ώρες που βρίσκονται με την οικογένεια, σπάνια θα μπουν στην διαδικασία να φωτογραφίσουν τα παιδιά τους μαζί με την γυναίκα τους. Επιδιώκοντας, λοιπόν, να τους παρακινήσει λίγο περισσότερο, μια μαμά δημοσίευσε πρόσφατα μία ανάρτηση, η οποία όχι μόνο επικροτήθηκε από άλλες μαμάδες ανά τον κόσμο, αλλά και κοινοποιήθηκε άμεσα στους συζύγους τους. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι αξίζει να κάνουμε και εμείς το ίδιο, και έτσι παραφράζοντας τα λόγια της Kaylin Maree Schimpf θα θέλαμε να τους πούμε…

«Αγαπητοί σύζυγοι… τραβήξτε τη φωτογραφία…

Δεν έχει σημασία πώς δείχνει η γυναίκα σας εκείνη τη στιγμή ή αν σας λέει ‘όχι’, απλά βγάλτε τη φωτογραφία. Μπορεί να μην το σκέφτεστε συχνά, πιθανώς ποτέ. Αλλά πόσες φωτογραφίες έχει τραβήξει εσάς με τα παιδιά σας, την οικογένειά σας και την όμορφη ζωή που έχετε δημιουργήσει μαζί; Όταν, όμως, η γυναίκα σας δεν θα υπάρχει πια, αυτές οι φωτογραφίες δεν θα περιλαμβάνουν την γυναίκα πίσω από τον φακό.



Γι’αυτό φωτογραφίστε την. Με άλουστα μαλλιά, χωρίς μακιγιάζ ή με το παλιό, βρώμικο μπλουζάκι που φοράει μόνο μέσα στο σπίτι… όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία για τα παιδιά, όταν εκείνη δεν θα υπάρχει πια. Αυτό που θα μετράει είναι ότι εσείς αγαπήσατε τόσο πολύ αυτό που είδατε εκείνη τη στιγμή ώστε το φωτογραφίσατε, το καταγράψατε, φυλάξατε αυτή την τόσο πολύτιμη στιγμή μέσα στον χρόνο με την γυναίκα που αγαπάτε. Καμία γυναίκα δεν θέλει να ανατρέχει μόνο σε selfies. Κάντε, λοιπόν, αυτό που κάνει και εκείνη καθημερινά και κρατήστε κάποιες στιγμές της για πάντα.

Να είστε περήφανοι για την γυναίκα σας. Και να την φωτογραφίζετε. Τόσο πριν, όσο και μετά τα παιδιά.»

Όσο για τις μαμάδες… Πραγματικά δεν έχει σημασία αν δείχνετε όμορφη τη στιγμή εκείνη. Θυμηθείτε τις φωτογραφίες σας από το μαιευτήριο, λίγο αφού φέρατε στον κόσμο τα όμορφα μωρά σας. Δεν είναι οι καλύτερες που έχετε βγάλει ποτέ; Θυμηθείτε πόσες λίγες φωτογραφίες έχετε εσείς, από την δική σας μαμά; Δεν θα θέλατε σήμερα να δείτε πώς ακριβώς ήταν όταν ήσασταν μικρές; Τις εκφράσεις της, το στιλ της, αν τελικά της μοιάζετε; Βγάλτε, λοιπόν, και εσείς τη φωτογραφία και θα έχετε αφήσει πολύτιμη παρακαταθήκη στα παιδιά σας.

v