Όταν ο μπαμπάς δουλεύει όλη μέρα και λείπει από το σπίτι

Όταν ο μπαμπάς δουλεύει όλη μέρα και λείπει από το σπίτι

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, λέει ο λαός, αλλά απ’ ότι φαίνεται, «τρώει» και την οικογένειά του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που έγινε από Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, οι άντρες που δουλεύουν πολλές ώρες προκαλούν επιπλέον πίεση στις γυναίκες τους και εντείνουν το άγχος τους, κάτι που δεν παρατηρείται αν αντιστρέψουμε τους ρόλους, όταν, δηλαδή, είναι η γυναίκα εκείνη που δουλεύει πάρα πολύ. Ας ρίξουμε, όμως, μια βαθύτερη ματιά στ’ αποτελέσματα.

 

Ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά για ένα ζευγάρι

Η Λιν Κρεγκ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Νιου Σάουθ Γουέιλς, και η ομάδα της χρησιμοποιήσαν τα ευρήματα της έκθεσης του 2006 του εθνικού γραφείου στατιστικών μελετών (Australian Bureau of Statistics) για τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν τον χρόνο τους τα ζευγάρια.

Στο ένα τέταρτο περίπου του δείγματος, ο άντρας ήταν ο μοναδικός που δούλευε, ένα τέταρτο αποτελούσαν τα ζευγάρια με δύο εργαζόμενα μέλη και το υπόλοιπο ήταν ζευγάρια στα οποία η μητέρα εργαζόταν με ημιαπασχόληση. Το αξιοπερίεργο είναι ότι σχεδόν οι μισοί μπαμπάδες που συμμετείχαν στην έρευνα, εργάζονταν περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα- μόνο και μόνο απ' αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο χρόνος που περνούν με την οικογένειά τους είναι εκ των προτέρων περιορισμένος.

Αυτό που έπρεπε να κάνουν τα ζευγάρια που συμμετείχαν, ήταν να κρατούν, για 1 ή 2 μέρες, ένα ημερολόγιο ανά πεντάλεπτο με τις δραστηριότητές τους και τις στιγμές που ένιωσαν πιεσμένοι από την έλλειψη χρόνου.

Η ερευνητική ομάδα επιχείρησε, έτσι, να κατανοήσει καλύτερα τη δυναμική στις σχέσεις των ζευγαριών, μιας και οι περισσότερες έρευνες που καταλήγουν στο ότι οι γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερη πίεση χρόνου, διεξάγονται με μεμονωμένα άτομα και δεν αγγίζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά επηρεάζονται απ’ τις επιλογές των συντρόφων τους.

Ελεύθερος χρόνος άνευ χαλάρωσης

Οι ερευνητές βρήκαν πως η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, στην ερώτηση «πόσο συχνά νιώθετε την πίεση του χρόνου;», επέλεξε να απαντήσουν «πάντα» ή «συχνά» ενώ στους άντρες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σημαντικά μικρότερο. 

«Ανόθευτος» χαραλτηρίστηκε ο ελεύθερος χρόνος στον οποίο το άτομο ασχολείται αποκλειστικά με τον εαυτό του, π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο στον καναπέ, ή περνώντας χρόνο με φίλους χωρίς ν’ απασχολείται από τρέχουσες υποχρεώσεις. Αν βρίσκεται με φίλους για να παίξουν τα παιδιά ή σε κάποια εκδήλωση με όλη την οικογένεια, ο ελεύθερος χρόνος λέγεται «νοθευμένος». Στην έρευνα, οι γυναίκες φάνηκαν να έχουν 2 ώρες ανόθευτου χρόνου την εβδομάδα, λιγότερες απ’ τους άντρες. Και ας το παραδεχτούμε: όσο και αν αγαπάμε τα παιδιά μας, υπάρχουν στιγμές που θα εκλιπαρούσαμε για λίγη ώρα χαλάρωσης μακριά τους...

Στις περιπτώσεις που οι άντρες εργάζονται πολλές ώρες (περισσότερες από 50 την εβδομάδα), οι γυναίκες τους δείχνουν πιο πιεσμένες και ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κάνοντας συγχρόνως πολλές δουλειές του σπιτιού. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις για τις γυναίκες, είτε είναι νοικοκυρές είτε εργάζονται, ασχέτως ωρών εργασίας. Στην περίπτωση που μια γυναίκα εργάζεται άνω των 50 ωρών την εβδομάδα, φαίνεται πως πιέζεται ακόμη πιο πολύ να «στριμώξει» πολλές δουλειές του σπιτιού συγχρόνως και αναγκάζεται να κόψει απ’ τον ανόθευτο ελεύθερο χρόνο της.

Αντίθετα, οι άντρες δείχνουν να διατηρούν στο ακέραιο τον καθαρό ελεύθερο χρόνο τους ακόμη και όταν δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές ώρες ή Σαββατοκύριακα έχουν λιγότερο ανόθευτο χρόνο να διαθέσουν για την ψυχαγωγία τους. Το έυρημα, όμως, που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι άντρες δεν ενοχλούνται όσο οι γυναίκες, αν ο ελεύθερος χρόνος τους είναι νοθευμένος.

Υποθέτοντας ότι αυτό οφείλεται στη δυναμική της οικογένειας κατά τις κοινές δραστηριότητες, η επικεφαλής της έρευνας εξηγεί πως «η νοθευμένη ψυχαγωγία μπορεί ν’ αποβεί χαλαρωτική μόνο για τους άντρες» καθώς, οι γυναίκες, «αν είναι παρόντες και ο άντρας και τα παιδιά, αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε δουλειά».

Οι αλλαγές στην εργασία και ο αντίκτυπος στην οικογένεια

Τα ευρήματα της έρευνας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιβεβαίωση όσων οι περισσότερες σύχρονες οικογένειες βιώνουν από πρώτο χέρι. Είναι προφανές πως, όταν οι άντρες δουλεύουν συνεχώς με υπερωρίες, το επιπλέον άγχος το φορτώνονται οι σύντροφοί τους, αφού λείπουν συνεχώς απ’ το σπίτι και αδυνατούν να βοηθήσουν με τις καθημερινές αγγαρείες και τη φροντίδα των παιδιών ή ν’ ακολουθήσουν το οικογενειακό πρόγραμμα. Οι γυναίκες, τότε, επιβαρύνονται διαρκώς με οποιαδήποτε αγγαρεία και αν προκύψει.

Τα κακά νέα είναι ότι, στις μέρες μας, όσοι δουλεύουν φουλ-τάιμ ξεπερνούν καθημερινά το προβλεπόμενο οχτάωρο και αυτό έχει αντίκτυπο στην οικογενειακή τους ζωή. Τα ζευγάρια εργάζονται πιο εντατικά για ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και τον ανταγωνισμό, κάτι που επιφέρει κούραση και, μακροπρόθεσμα, προβλήματα στο σπίτι.

Σχολιάζοντας το θέμα, η συγγραφέας, ιστορικός και καθηγήτρια οικιακής οικονομίας Στέφανι Κουντζ, καταλήγει πως, αν και πολλά από αυτά τα ζητήματα λύνονται σταδιακά εντός της οικογένειας, «δεν θα έπρεπε δύο σύζυγοι να μαλώνουν για το πώς θα μοιράσουν στα ίσα το χρόνο που απομένει από τρεις φουλ-τάιμ δουλειές».

v