5 περίπατοι στη φύση που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά

5 περίπατοι στη φύση που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά

Γραφικά μονοπάτια, καταπράσινα τοπία και καθαρό οξυγόνο θα βρείτε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, μακριά από την πρωτεύουσα. Εκτός κι αν ξέρετε κάποιες ανάσες πρασίνου, που είναι ιδανικές για μια απολαυστική πεζοπορία μια ανάσα από την πρωτεύουσα. Γι’ αυτό, λοιπόν, εξοπλιστείτε οικογενειακώς με αθλητικά παπούτσια, φορέστε άνετα ρούχα και ετοιμάστε τοστάκια για τη λιγούρα. Το μόνο που μένει είναι να επιλέξετε ποια διαδρομή θα απολαύσετε παρέα με τα παιδιά. Σας εγγυόμαστε ότι θα ενθουσιαστούν!

1. Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Στο μακρινό … Χαϊδάρι μπορείτε να βρείτε μια ξεχωριστή ανάσα πρασίνου που θα ενθουσιάσει εσάς και θα μαγέψει τα παιδιά. Ο Διομήδειος Κήπος είναι η τέλεια επιλογή αν τα παιδιά είναι μικρά γιατί όλα τα μονοπάτια του είναι εύκολα (με βαθμό δυσκολίας 1 για τους σχετικούς) αν και εσείς δεν είστε ιδιαίτερα αθλητικοί τύποι. Εκεί δεν θα «χορτάσετε» μόνο πράσινο, αλλά και μια απίστευτη παλέτα χρωμάτων από τα άπειρα λουλούδια και φυτά που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Εκτός αυτού, προετοιμαστείτε γιατί μπορεί να… συναντήσετε λαγούς, κουκουβάγιες, χελώνες και άλλα ζώα.

Η είσοδος στον Κήπο είναι δωρεάν και ο χώρος παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τη Δύση του ηλίου.

2. Καταφύγιο Φλαμπούρι, Πάρνηθα

Η Πάρνηθα είναι ένας από τους πιο κοντινούς καταπράσινους χώρους πρασίνου δίπλα στην πρωτεύουσα που μπορείτε να περιηγηθείτε χωρίς δυσκολία. Το ορεινό καταφύγιο Φλαμπούρι διοργανώνει κάθε Σάββατο πεζοπορία, είτε στο ελατόδασος της Πάρνηθας είτε στον εντυπωσιακό δρυμό της. Η διαδρομή είναι εύκολη, με οργανωμένα μονοπάτια και ενδείκνυται για αρχάριους αλλά και παιδιά από 8 ετών. Στο τέλος, μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό πιάτο στην κουζίνα στο εστιατόριο του καταφυγίου. Η συμμετοχή στη πεζοπορία είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ και εδώ. 

Εναλλακτικά, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα η Trekking.gr διοργανώνει πεζοπορία στο βουνό με κόστος συμμετοχής 15 ευρώ / άτομο και έκπτωση σε μαθητές Δημοτικού και ανέργους. Η πεζοπορία διαρκεί 3-3,5 ώρες με έμπειρους ξεναγούς που θα απαντούν στις απορίες των παιδιών για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

3. Οικογενειακή περιήγηση στο Δάσος του Υμηττού

*Φωτογραφία: e-kaisariani.gr

Το Δάσος του Υμηττού έχει ανακηρυχθεί από την Ε.Ε ως «Ιστορικός Κήπος της Ευρώπης», γι’ αυτό και δεν πρέπει να τον αφήσετε στην… «απ’ έξω». Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, που έχει αναλάβει και την φροντίδα του, διοργανώνει τακτικά περιηγήσεις ειδικά για οικογένειες για να ανακαλύψετε παρέα με τα μικρά σας το βουνό του Υμηττού. Η πεζοπορία απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 4 έως 12 ετών. Να θυμάστε ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ  ή στην ομάδα της Φιλοδασικής Ένωσης στο Facebook.

4. Άλσος Συγγρού

*Φωτογραφία: dasosygrou.gr

Πνιγμένο στο πράσινο, το δάσος Συγγρού είναι ίσως ένας από τους λίγους χώρους ανάσας πρασίνου στα Βόρεια Προάστια. Πεύκα, αμυγδαλιές, ελαιώνες και περιβόλια θα ομορφύνουν την πεζοπορία σας μέσα από τα χωμάτινα μονοπάτια που θα περάσετε. Στον χώρο, υπάρχει και παιδική χαρά για ένα ευχάριστο διάλειμμα από την πεζοπορία σας!

5. Λόφος Φιλοπάππου: πεζοπορία στο κέντρο της Αθήνας

Μέσα στην Αθήνα υπάρχουν 700 στρέμματα πρασίνου με προσβάσιμα μονοπάτια, γραφικά γεφυράκια και πολλή… φύση! Μόλις φτάσετε ψηλά, θα έχετε «πιάτο» την Αθήνα και θα θαυμάσετε την Ακρόπολη. Σας συνιστούμε, επίσης, να πάρετε όλα τα απαραίτητα για ένα πικ νικ μέσα στο πράσινο, εφόσον φυσικά το επιτρέπει ο καιρός. Εξάλλου, η πεζοπορία θα σας φέρει πείνα οικογενειακώς…

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v