Βροχή από Ωριωνίδες απόψε στον ελληνικό ουρανό!

Βροχή από Ωριωνίδες απόψε στον ελληνικό ουρανό!

Οι Ωριωνίδες του φθινοπώρου θα φωτίσουν απόψε το βράδυ προς τα ξημερώματα του Σαββάτου το βόρειο ημισφαίριο που περιλαμβάνει και τη χώρα μας. Πρόκειται για μία μέτριας έντασης βροχή διαττόντων αστέρων που εμφανίζονται κάθε φθινόπωρο και κορυφώνονται απόψε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στα σημεία που ο ουρανός θα είναι πιο καθαρός και αν κοιτάξουμε με κατεύθυνση προς την ανατολή, θα δούμε λοιπόν το εντυπωσιακό θέαμα, κατά το οποίο δεκάδες μετέωρα (περί τα 20 ανά ώρα) θα καούν, καθώς θα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, με ταχύτητα περί τα 67 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, αφήνοντας πίσω τους εντυπωσιακά ίχνη.



Οι Ωριωνίδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Ωρίωνα, από τον οποίον φαίνεται να προέρχονται, ωστόσο δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο αντισυνταγματάρχη και ερασιτέχνη αστρονόμο Τζορτζ Τάπμαν (1840-1922).

Δεδομένου ότι αύριο είναι Σάββατο, να μια καλή ευκαιρία για να ξενυχτήσετε λίγο με τα παιδιά σας απόψε. Πάρτε κουβερτούλες, τηλεσκόπια και… ραντεβού στη βεράντα!

v