«Η εμπειρία που με έκανε να γνωρίσω πραγματικά την κόρη μου»

«Η εμπειρία που με έκανε να γνωρίσω πραγματικά την κόρη μου»

Ποιος είπε ότι ένα παιδί μόλις 2 ετών δεν είναι καλή παρέα για εκδρομή; Ποιος είπε, επίσης, ότι ένα παιδί σε τόσο μικρή ηλικία δεν είναι σε θέση όχι μόνο να πάρει αλλά και να μας δώσει μαθήματα για τον κόσμο. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ανακάλυψε για την 2 ετών κόρη του ο Κινέζος φωτογράφος Stefen Chow, ο οποίος της αφιέρωσε μερικές ημέρες, κατά τις οποίες προτίμησε, αντί να παίξει μαζί της ή να την πάει μια απλή βόλτα στις κούνιες, να απολαύσουν μαζί μια εκδρομή. Παραχώρησε την φωτο-ιστορία του στην ιστοσελίδα Brightside και μας συγκίνησε τόσο που θελήσαμε να τη μοιραστούμε μαζί σας.

(Η μικρή Chow ζήτησε να καθίσει στο παράθυρο)

Ο Stefen, λοιπόν, βλέποντας τη μικρή Chow πρόθυμη να γνωρίσει τον κόσμο γύρω της, κάποιες μέρες που η μαμά της χρειάστηκε να λείψει για δουλειά, πήρε τη γενναία -αν και ριψοκίνδυνη- απόφαση να πάει μαζί της μια εκδρομή, η οποία όπως λέει, είναι η καλύτερη που έχει απολαύσει ποτέ στη ζωή του!

Μπήκαν, λοιπόν, στο λεωφορείο και ξεκίνησαν…

Στη μικρή αυτή περιπέτειά τους ο Stefen ακολούθησε τρεις κανόνες:

-Δεν έκλεισε ξενοδοχείο για περισσότερα από ένα βράδια, για να έχει την ευελιξία της μετακίνησης ανά πάσα στιγμή.

-Απέφυγε τις μεγάλες πόλεις και τις συνηθισμένες τουριστικές διαδρομές, προκειμένου να περάσει όσο περισσότερο χρόνο γινόταν με την κόρη του.

-Άφησε το παιδί του να πάρει αποφάσεις και να επηρεάσει την πορεία της εκδρομής.

Ο μπαμπάς και η κόρη διέσχισαν με ποδήλατο την ανατολική ακτή της Ταϊβάν, πέρασαν χρόνο με ζώα φάρμας, πήγαν για ψάρεμα, πρόλαβαν τρένα, ανέβηκαν σε λόφους, προστατεύτηκαν από μια καταιγίδα και είχαν περισσότερες διασκεδαστικές στιγμές παρά διαφωνίες.

(Η μικρή Chow απολαμβάνει το γεύμα της στην Ταϊβάν και -όπως ο μπαμπάς της- λατρεύει το καρπούζι)

Πέρα από τις υπέροχες ώρες που πέρασαν μαζί, η εκδρομή έδωσε στον Stefen την ευκαιρία να ζήσει μία εμπειρία χρήσιμη για κάθε γονιό. Τι μαθήματα πήρε, λοιπόν, αυτός ο μπαμπάς;

Τα παιδιά κατέχουν εκλεπτυσμένες επικοινωνιακές δεξιότητες

Τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα και καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσα πιστεύουμε. Ξέρουν να δείχνουν κατανόηση και συχνά είναι πιο εύκολο να μιλάς μαζί τους στη γλώσσα των «μεγάλων». Όταν οι δυο τους συνειδητοποίησαν ότι αποτελούν μία ομάδα και ότι εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον, ήταν πιο ενθαρρυντικοί μεταξύ τους, κάτι που τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία που προέκυψε στην εκδρομή τους.

(Στη μικρή Chow μερικές φορές αρέσει να φέρεται άτακτα. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.)

Οι γονείς δεν πρέπει να βάζουν πάντα τις επιθυμίες των παιδιών πάνω απ’όλα

Στην Ασία υπάρχει η τάση να θυσιάζει κανείς τα πάντα για χάρη του παιδιού (φαίνεται πως οι Έλληνες δεν είμαστε μόνοι σε αυτό!). Ωστόσο, η υπερβολική αυτή φροντίδα οδηγεί πολλά παιδιά στο να είναι εξαιρετικά κακομαθημένα, ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Ο Stefen λέει ότι δεν αντέχει να βλέπει παιδιά τριών ή πέντε ετών να φέρονται με ασέβεια στους γονείς και τους παππούδες τους. Δεν θέλει, λοιπόν, το παιδί του να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Η εκδρομή αυτή του έδωσε την ευκαιρία να δείξει στην Chow διάφορες συνθήκες ζωής και να της μάθει να προσαρμόζεται στον έξω κόσμο.

(Η μικρή Chow κατάλαβε αμέσως γιατί παίζουν οι μουσικοί του δρόμου και ήθελε πάντα να τους δίνει χρήματα. Έμαθε επίσης να ανεβαίνει σκαλιά κρατώντας γλυφιτζούρι.)

Το να είσαι μπαμπάς είναι μία συγκλονιστική εμπειρία

Ο Stefen παραδέχτηκε ότι, παρόλο που πάντα βοηθούσε τη γυναίκα του, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ζήσει ακριβώς ό,τι ζει μια μαμά κάθε μέρα. Όπως πολλά παιδιά, έτσι και η Chow είχε μάθει να μεγαλώνει βασικά με τη μαμά της. Ήταν η πρώτη φορά, λοιπόν, που ο Stefen έγινε full time γονιός!

Οι άντρες πρέπει να εκτιμούν τις γυναίκες τους περισσότερο

Ο Stefen ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει πώς καταφέρνουν οι μαμάδες να τα βγάζουν πέρα με την καθημερινή ρουτίνα, αλλά πλέον τις θαυμάζει πολύ περισσότερο. «Σύζυγοι και μαμάδες, αν θέλετε ο άντρας σας να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει να τα κάνετε όλα μόνες σας, πείστε τον να πάρει τα παιδιά και να πάει μια εκδρομή μαζί τους, χωρίς εσάς», λέει. Οι περισσότεροι άντρες απλά δεν έχουν την εμπειρία που χρειάζεται για να διαχειριστούν τα παιδιά, όμως αν περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί τους, θα μπορέσουν να τα καταλάβουν, όπως μπορούν και οι μαμάδες.

(Η μικρή Chow είναι σήμερα 3 ετών και έχει επισκεφτεί 10 χώρες, παρέα με τη μαμά και τον μπαμπά της.)

Οι εκδρομές γεννούν φιλίες που διαρκούν για μια ζωή

Ο Stefen και η μικρή Chow είχαν μια εξαιρετική σχέση πριν την κοινή τους περιπέτεια, όμως έπειτα από αυτή δέθηκαν πολύ περισσότερο μεταξύ τους. Πλέον μοιράζονται αναμνήσεις και εμπειρίες που τους φέρνουν πολύ πιο κοντά. Και η μαμά της Chow δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρούμενη για τις παραπάνω απόψεις του άντρα της.

Πηγή: brightside.me

 

v