Πώς να προστατεύσω το μωρό από τις ιώσεις των «μεγάλων»

Πώς να προστατεύσω το μωρό από τις ιώσεις των «μεγάλων»

Σε ποιον «μεγάλο» δεν αρέσει να χαϊδεύει και να φιλάει ένα γλυκό μωράκι; Όσο όμορφο είναι, όμως, να δείχνουμε στα μωρά την τρυφερότητά μας, μπορεί να είναι άλλο τόσο επικίνδυνο για την υγεία τους. Ειδικά αυτή την εποχή που είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα κολλήσουμε έστω και ένα απλό κρύωμα, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Πάρτε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ασφαλείας για να θωρακίσετε τον οργανισμό του μωρού σας από τις ιώσεις όλων των μεγάλων!

1. Για τις βόλτες σας με το μωρό, προτιμήστε το… έξω

Αν σας αρέσει να βγαίνετε βόλτα παρέα με το μωράκι σας, καλό θα είναι να αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο. Μια βόλτα μέχρι το κοντινό σας πάρκο είναι η καλύτερη ιδέα για να περπατήσετε εσείς και για να πάρει το μωράκι σας καθαρό αέρα. Αντίθετα, μια κλειστή καφετέρια ή ένα μαγαζί με πολύ κόσμο μπορεί να είναι μια επικίνδυνη πηγή μικροβίων για το μωρό σας. Αυτονόητο, επίσης είναι ότι τα μέρη με πολλούς καπνιστές πρέπει να αποφεύγονται, αφού σύμφωνα με ειδικούς, ο καπνός μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

2. Προσοχή στο βρεφικό δωμάτιο

Το δωμάτιο του μωρού πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία κι αυτή να μην είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή. Επιπλέον, φροντίστε να ανοίγετε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες για τουλάχιστον δέκα λεπτά την ημέρα για να ανανεώνεται ο αέρας και να απομακρύνονται τυχόν μικρόβια.

3.  Μην ντρέπεστε να πείτε «όχι» στα φιλιά και τις αγκαλιές των καλεσμένων

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε ένα μωράκι και το πιθανότερο είναι ότι μόλις υποδέχεστε έναν καλεσμένο σπίτι, τρέχει να αγκαλιάσει και να φιλήσει το μωρό σας. Όμως, δεδομένου ότι τα περισσότερα αν όχι όλα τα μικρόβια και ιοί μεταδίδονται μέσω της επαφής, ένα απλό χάδι ή ένα γλυκό φιλί μπορεί να είναι αρκετό για να κολλήσει το μωρό μια ίωση. Σε αυτή την περίπτωση έχετε τρεις επιλογές: πρώτον, να απαγορεύσετε την σωματική επαφή φίλων/ συγγενών/ καλεσμένων με το μωρό σας – κάτι που επιβάλλεται αν ξέρετε σίγουρα ότι κάποιος εξ’ αυτών είναι άρρωστος. Δεύτερον, να τους «αναγκάζετε» να πλένουν πάντα τα χέρια τους πριν έρθουν σε επαφή με το μωρό ή να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό αντισηπτικό τζελ που θα φυλάτε πάντα στο βρεφικό δωμάτιο. Τρίτον, μπορείτε να… περιορίσετε τα φιλιά στα πόδια ή τα πατουσάκια του παιδιού ή να ζητήσετε απ' τους καλεσμένους να βγάζουν τα παπούτσια τους αν το μωρό έχει αρχίσει το μπουσούλημα. 

Ωστόσο, αν δεν θέλετε το παιδί να έρχεται σε επαφή με τους μεγάλους, δεν θα πρέπει να ντραπείτε να τους το πείτε! Όταν πρόκειται για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού μας, μπορούν να δείξουν κατανόηση.

4. Συχνό πλύσιμο χεριών για όλους….

Ανεξαιρέτως! Στους «όλους» περιλαμβάνεστε εσείς, τα αδέλφια, οι καλεσμένοι αλλά και το ίδιο το μωράκι. Ειδικά αν μπουσουλάει και αν έχει αρχίσει να τρώει στέρεες τροφές, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον εξερευνά το φαγητό με τα χέρια του, δεν θα πρέπει να αμελήσετε την υγιεινή του. Εκτός αυτού, σκεφτείτε ότι τα μικρόβια και οι ιοί μπορούν να μεταφερθούν και από τις επιφάνειες και τους πάγκους. 

5. Πλένετε τα ρούχα του μωρού ξεχωριστά σε υψηλή θερμοκρασία

Οι ιοί και τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν ακόμα και μέσω των ρούχων μας. Αναλογιστείτε για λίγο σε πόσες επιφάνειες έχει ακουμπήσει το παντελόνι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας (από τη δουλειά έως τα καθίσματα του μετρό, μπορεί να «κουβαλάτε» μικρόβια ακόμα και χωρίς να έχετε εκδηλώσει συμπτώματα και φυσικά χωρίς να το έχετε καταλάβει). Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να αλλάζετε ρούχα όταν πλησιάζετε το μωρό σας, αλλά και να πλένετε τα βρεφικά ρουχαλάκια ξεχωριστά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς πρέπει να φροντίζετε και να πλένετε τα ρουχαλάκια του μωρού. 

6. Η προσωπική σας υγιεινή είναι σημαντική για την προστασία του μωρού

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά η προσωπική σας υγιεινή μπορεί να προστατεύσει το μωρό σας από τις ιώσεις. Γι’ αυτό, τηρείτε αυτούς τους απλούς αλλά σημαντικούς κανόνες: κάνετε μπάνιο, βουρτσίζετε τα δόντια σας και αλλάζετε ρούχα κάθε φορά πριν έρθετε σ’ επαφή με το μωρό σας. Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να απομακρύνετε τα μικρόβια από το σώμα σας κι έτσι να μην «κολλήσετε» το μωρό.

7. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια κουταλάκια και πιρουνάκια την ώρα του φαγητού

Οι περισσότερες μαμάδες το έχουμε κάνει αυτό, κυρίως για να δελεάσουμε το μωρό να φάει την φρουτόκρεμά του, όμως έτσι υπάρχει η πιθανότητα να του μεταφέρουμε τα μικρόβιά μας μέσω του σάλιου. Φροντίζετε το μωρό να έχει πάντα τα δικά του πλαστικά σκεύη για να αποφύγετε κάθε κίνδυνο μετάδοσης. Ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο σύμπτωμα κρυολογήματος ή ίωσης, μπορεί να είστε φορείς τον ιό, να κολλήσετε το μωρό και να εκδηλώσει μετά εκείνο τα συμπτώματά του.

v