Οι 5 πιο συνηθισμένοι τύποι μαμάδων και τι παιδιά μεγαλώνουν

Οι 5 πιο συνηθισμένοι τύποι μαμάδων και τι παιδιά μεγαλώνουν

Όλοι ανεξαιρέτως είμαστε πολύπλοκοι χαρακτήρες, όμως κάποιο χαρακτηριστικό μας είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Και όταν μια γυναίκα γίνεται μαμά, αυτό το πρωτεύον χαρακτηριστικό αναδεικνύεται όλο και περισσότερο! Παρατηρώντας εμάς αλλά και μαμάδες του περιβάλλοντός μας, είδαμε ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι- και αντίθετοι μεταξύ τους- τύποι μαμάδων και πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Τους καταγράψαμε- χωρίς καμία διάθεση επίκρισης. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;

1. Η «τέλεια» μαμά

Η μαμά που τα θέλει όλα «στην πένα», ελέγχει το κάθε τι και θέλει όλα να περνούν από τα χέρια της. Χαρακτηριστικό της είναι πως ό,τι και αν γίνει, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην  εμφάνιση, τόσο τη δική της όσο και του παιδιού.

Τι επίδραση έχει στο παιδί

Τα παιδιά μιας τέλειας μαμάς έχουν φυσικά κατώτατο όριο την… τελειότητα και δεν είναι ευχαριστημένα με τίποτε άλλο. Γι’ αυτό και ενδεχομένως κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους, ειδικά αν «τύχει» και κάνουν κάποιο λάθος. Αντίστοιχα, όμως, έχοντας την εμπειρία μιας μαμάς που απαιτεί την τελειότητα έχουν μάθει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνώμη των άλλων, ίσως περισσότερο κι απ’ τη δική τους, και να ακούν τις παρατηρήσεις τους. 

Τι κερδίζει 

Μαθαίνουν ότι ο δυναμισμός, η επιμονή, η συνεχής προσπάθεια και το πείσμα οδηγούν στην επιτυχία, γι’ αυτό και βάζουν τα δυνατά τους μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους. Ως ενήλικες γίνονται συνεπείς και αξιόπιστοι- ξέρεις ότι ο λόγος τους είναι εγγύηση. Υπάρχουν καλύτερα εφόδια απ' αυτά για το μέλλον τους;

2. Η «κολλητή»

Η μαμά που βλέπει τα παιδιά της σαν όμοιά της και βάζει τη διασκέδαση πάνω απ’ όλα! Έχει περισσότερο τον ρόλο της έμπιστης φίλης και κολλητής, της νονάς, της θείας και και του... ψυχαγωγού. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά περνούν τέλεια μαζί της και τρέχουν σ' εκείνη όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, χωρίς να την ντρέπονται. 

Τι επίδραση έχει στο παιδί

Καλή η διασκέδαση, όμως κάποιες φορές τα όρια είναι απαραίτητα και λειτουργούν θετικά για τα παιδιά. Ενδεχομένως το να βλέπουν τη μαμά τους σαν συνομήλικη «κολλητή» που τους κάνει όλα τα χατίρια, δεν τα βοηθά να πειθαρχήσουν εύκολα και να υπακούσουν σε κανόνες. 

Τι μαθαίνει

Δεν νιώθουν την ανάγκη να «επαναστατήσουν» γιατί έχουν χορτάσει από την ελευθερία που τους έδωσε απλόχερα η μητέρα τους. Μπορεί σε μικρές ηλικίες αυτό να εκδηλώνεται ως έλλειψη πειθαρχίας,  όμως μεγαλώνοντας ωριμάζουν γρήγορα και επιζητούν μόνα τους την οργάνωση και την πειθαρχία. 

3. Η μαμά που «ανακατεύεται» πάντα, παντού, σε όλους και σε όλα!

Η μαμά που έχει μία και μοναδική δουλειά: το παιδί της! Κάθε λεπτό περιστρέφεται μόνο γύρω από την καθημερινότητα του παιδιού, όχι από κακή πρόθεση αλλά από υπερ- προστατευτικότητα. Ενδεχομένως, όμως, η συμπεριφορά αυτή να «πνίγει» το παιδί και τελικά να την απομακρύνει από κοντά του, αντί να τους βοηθά να δεθούν. 

Τι επίδραση έχει στο παιδί

Το παιδί μιας υπερ-επεμβατικής μαμάς χρειάζεται χρόνο για τον εαυτό του. Αποζητά την ανεξαρτησία, την ελευθερία και ενδεχομένως την απόσταση από καινούριους ανθρώπους που γνωρίζει, γιατί δεν θέλει να αισθάνεται «παγιδευμένο».

Τι μαθαίνει

Δεν χρειάζεται να «τραβήξει» την προσοχή γιατί η προσοχή της μαμάς του είναι αρκετή. Έχει αυτοπεποίθηση, είναι σίγουρο για τον εαυτό του ενώ έχει μάθει να μην τον νοιάζει η γνώμη των άλλων.

4. Η εργαζόμενη μαμά

Το αν είσαι και μαμά και εργαζόμενη δεν είναι εύκολη υπόθεση! Τα ταγιέρ μιας μαμάς και γυναίκας καριέρας γίνονται το δεύτερο πετσί της, ενώ η τρεχάλα για να τα προλάβει όλα είναι δεδομένη! Πρέπει να πάει τα παιδιά στο σχολείο, να μην αργήσει στη σύσκεψη της δουλειάς, να, να, να... Και να προβληματιστεί αν πρέπει να απαντήσει στο επείγον τηλεφώνημα απ τη δουλειά όταν παρακολουθεί τη θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστή το παιδί της. 

Τι επίδραση έχει στο παιδί

Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: από τη μία, το παιδί θαυμάζει τη δυναμικότητα της μητέρας του και προσπαθεί να της μοιάσει. Από την άλλη, ενδεχομένως να του μείνει ένα «γιατί» για τον χρόνο που δεν πέρασαν μαζί. Ωστόσο, μεγαλώνοντας καταλαβαίνει ότι ο ποιοτικός χρόνος που του αφιέρωσε η μαμά του ήταν ο πιο σημαντικός και όχι ο ποσοτικός!

Τι μαθαίνει

Το πρότυπο της μητέρας του, του δείχνει ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι ταυτόχρονα γυναίκα καριέρας αλλά και μητέρα. Η ανεξαρτησία και η δυναμικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που το παιδί κερδίζει από αυτή τη σχέση- χαρακτηριστικά ανεκτίμητα για τα πρότυπα που «μαθαίνει» το παιδί, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι. 

5. Η «σωστή» μαμά

Αυτό το ξεχωριστό είδος της μαμάς περιλαμβάνει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά από το κάθε είδος. Είναι συναισθηματικά ισορροπημένη, δεν «κρέμεται» από τα παιδιά της, βάζει όρια χωρίς να τα «πνίγει» και τους μαθαίνει πώς να γίνουν ανεξάρτητοι και υπεύθυνοι ενήλικες. Με άλλα λόγια, είναι η μαμά που θα θέλαμε να έχουμε όλοι και η μαμά που ευχόμαστε να είμαστε!

Τι επίδραση έχει στο παιδί

Εκτιμά τους ανθρώπους και έχει διαίσθηση. Έχει εισπράξει τόση αγάπη στην παιδική του ηλικία όση χρειάζεται για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που συναντά, χωρίς να εξαρτάται από τους άλλους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v