«Γιατί θέλω ο γιος μου να μάθει να κάνει δουλειές»

«Γιατί θέλω ο γιος μου να μάθει να κάνει δουλειές»

Ακόμα και σήμερα, πολλοί γονείς - και ίσως ακόμα περισσότερες μητέρες- έχουν την άποψη ότι ο γιος της οικογένειας δεν πρέπει να ασχολείται με τα του σπιτιού: μπορεί ν' αφήνει τα παιχνίδια του σκορπισμένα για να τα μαζέψει η μαμά του, να λερώνει την κουζίνα χωρίς να βοηθάει στο συμμάζεμα κ.ο.κ. Όμως, μια μαμά από την Αμερική αποφάσισε να διδάξει σοτν γιο της το ακριβώς αντίθετο πρότυπο.

Η Nikole Paulun πιστεύει ότι έχει υποχρέωση να μάθει στο γιο της να κάνει τις δουλειές του σπιτιού για τρεις λόγους: πρώτον, για να μπορεί να προσέχει τον εαυτό του όταν έρθει η ώρα να μείνει μόνος του, δεύτερον για να μοιράζεται με τη μέλλουσα σύντροφό του τις δουλειές του νοικοκυριού και τρίτον γιατί έτσι θα γίνει ένας πραγματικός άντρας! Όπως αναφέρει και η ίδια, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το τι θα μάθουμε στο παιδί: αν τον μεγαλώσουμε ως τον «πασά» του σπιτιού που δεν πρέπει να ανακατευτεί με το νοικοκυριό γιατί αυτό είναι "γυναικεία" δουλειά, αυτό δεν πρόκειται ν' αλλάξει ποτέ!

«Μαθαίνω στον γιο μου να μαγειρεύει και να κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Γιατί; Γιατί το νοικοκυριό δεν είναι μόνο για τις γυναίκες. Γιατί μια μέρα, όταν μεγαλώσει, θα ζήσει μόνος του, και θα ξέρει να βάζει πλυντήριο και να μαγειρεύει για να μην παραγγέλνει κάθε βράδυ απ’ έξω. Γιατί μια μέρα θα θέλει να εντυπωσιάσει μια ξεχωριστή γυναίκα με ένα γεύμα που θα ετοιμάσει μόνος του. Γιατί μια μέρα, όταν αποκτήσει παιδιά και σύζυγο, θα χρειαστεί να μοιράζεται μαζί της τις δουλειές του σπιτιού.

Γιατί η δική μου γενιά παραπονιέται ότι στο σχολείο δεν μας έμαθαν κάποια βασικά πράγματα, όπως να μαγειρεύουμε, να πλένουμε τα ρούχα, να δένουμε μια γραβάτα ή να πληρώνουμε τους φόρους μας. Γιατί το να μάθει ο γιος μου πώς να κάνει όλα αυτά τα πράγματα και να είναι παραγωγικό μέλος της κοινωνίας, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω απ’ αυτό, ξεκινάει από εμένα. Γιατί είναι καλό να αφήνεις το παιδί σου να παραμένει παιδί, αλλά στην πορεία πρέπει να του δίνεις πολύτιμα μαθήματα ζωής.

Ο γιος μου δεν θα είναι ποτέ τόσο «άντρας» για να μην μπορεί να μαγειρέψει ή να πλύνει τα πιάτα. Θα είναι, όμως, εκείνος ο άντρας που θα επισκευάζει το αυτοκίνητο στην αυλή, αλλά θα μπαίνει στο σπίτι πού και πού να δει μήπως παράψησε το χοιρινό. Θα είναι εκείνος ο άντρας που θα μπορεί να διπλώνει τα καθαρά ρούχα και να κουρεύει το γκαζόν του κήπου. Γονείς, θυμηθείτε: ένας άντρας που πιστεύει ότι δεν “πρέπει” να μαγειρεύει ή να κάνει τις άλλες δουλειές του σπιτιού, ήταν κάποτε ένα αγόρι που κανείς δεν του έδειξε το αντίθετο…»

Οι φωτογραφίες του γιου της... επί τω έργω:

Αλλά κια λίγη χαλάρωση στο τέλος...

Οι χρήστες άφησαν διάφορα σχόλια κάτω απ' την ανάρτησή της. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι σωστό να βάζεις ένα παιδί να κάνει δουλειές (ασχέτως φύλου), κάποιοι την ρώτησαν αν θα μάθαινε στην κόρη της αντρικές δουλειές (όπως το να αλλάζει λάστιχο στο αυτοκίνητο- και η απάντηση ήταν φυσικά «ναι»). Όμως, η πλειοψηφία των σχολιαστών υποστηρίζει την επιλογή της και μάλιστα πολλοί απ' αυτούς ανέβασαν και δικές τους φωτογραφίες. Μήπως πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της;

Πηγή: Scarymommy.com

v