«Δεν θέλω να πάω στη γιαγιά!: Πώς να περάσει καλά το παιδί στο σπίτι των παππούδων

«Δεν θέλω να πάω στη γιαγιά!: Πώς να περάσει καλά το παιδί στο σπίτι των παππούδων

Η γιαγιά είναι ένα απ’ τα πιο αγαπημένα πρόσωπα –τα μάτια της στάζουν μέλι, το σπίτι της είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο και η αγκαλιά της πάντα ανοιχτή. Κάποια, όμως, παιδιά δεν το βλέπουν ακριβώς έτσι. Τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, μερικά παιδιά αρνούνται να αποχωριστούν τη μαμά τους, ψηφίζουν «όχι» όταν προτείνεται μια επίσκεψη στη γιαγιά και, γενικώς, δεν δείχνουν να έχουν καμία διάθεση να τη βάλουν στο Πάνθεον των αγαπημένων τους.

Και σαν αυτό να μην ήταν από μόνο ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα προς επίλυση, έχει και μία (τουλάχιστον) αρκετά δυσάρεστη συνέπεια: τα παιδιά που δεν νιώθουν αρκετά κοντά στη γιαγιά, δεν θέλουν και να πηγαίνουν σπίτι της. Τι γίνεται λοιπόν όταν το πολυτιμότερο… υπέρ-όπλο στα χέρια κάθε μαμάς -η μητέρα της- αχρηστεύεται; Πώς μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να διασκεδάσουν την επίσκεψη στην γιαγιά και πώς το σπίτι της πιο ελκυστικό;

Επειδή την καταπίεση ουδείς αγάπησε και επειδή πιθανότατα αν γίνετε πιεστικοί, θα εγείρετε αντιδράσεις, βρήκαμε για εσάς μερικούς έξυπνους τρόπους που, με λίγη καλή διάθεση και υπομονή, θα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το σπίτι του παππού και της γιαγιάς.

Το κόλπο του αγαπημένου παιχνιδιού

Ενδεχομένως, η γιαγιά δεν έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τις προτιμήσεις και τα ιδιαίτερα «κολλήματα» του παιδιού. Εσείς όμως σίγουρα ξέρετε ποια ακριβώς φάση περνάει και ποιο δώρο μπορεί να το κάνει να τσιρίξει «γιούπι!». Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτήν σας τη χρήσιμη γνώση, πάρτε στο παιδί ένα σούπερ δώρο που ξέρετε ότι θα λατρέψει, κανονίστε να το δώσετε στη γιαγιά και τον παππού χωρίς να γίνετε αντιληπτοί απ’ το μικρό σας και αφήστε τους να το προσφέρουν στο παιδί. Όχι, δεν πρόκειται για την επιτομή της ειλικρίνειας, αλλά το κόλπο αυτό υπόσχεται σίγουρα αποτελέσματα.

Δεν περνάει μόνο ο έρωτας απ’ το στομάχι

Θυμάστε με πόση χαρά γυρνούσατε σπίτι απ΄ το σχολείο, όταν ξέρατε ότι η μαμά σας έχει τηγανίσει κεφτεδάκια; Αν πρόκειται να φιλοξενηθεί το μικρό σας στο σπίτι της γιαγιάς, μπορείτε να της ζητήσετε να φτιάξει το αγαπημένο του φαγητό. Ανακοινώστε στο παιδί πριν ξεκινήσετε από το σπίτι ότι στο σπίτι της γιαγιάς το περιμένει το αγαπημένο του έδεσμα κι απολαύστε τους καρπούς του αθώου σχεδίου σας. 

Τα «έξυπνα» παιχνίδια στις υπηρεσίες σας

Το παιδί θα ένιωθε μεγαλύτερη οικειότητα με τον χώρο, αν είχε μαζί του κάτι δικό του που αγαπά, όπως ένα αγαπημένο παιχνίδι. Επειδή, όμως, όλες οι μαμάδες ξέρουμε πόσο μοιάζει με μετακόμιση η απλή έξοδος με το μωρό, πάρτε μαζί σας πρακτικά παιχνίδια, που μπορούν να απασχολήσουν το παιδί ευχάριστα χωρίς να σας δυσκολέψουν στη μεταφορά.

Επιλέξτε παιχνίδια που… «πακετάρονται» μόνα τους, όπως, για παράδειγμα, παιχνίδια τύπου βαλιτσάκια, που μπορεί το παιδί να κρατάει στο χέρι του απ’ τη στιγμή που θα φύγετε απ’ το σπίτι και μέχρι να φτάσετε στη γιαγιά. Αν δεν διαθέτετε ήδη κάποιο τέτοιο πρακτικό παιχνίδι, προμηθευτείτε ένα, όπως αυτό το σετ-φορητή κουζίνα ή αυτό το φορητό εργαστήριο, με την έξυπνη συσκευασία.

Αντίστοιχα, αν το παιδί πρόκειται να διανυκτερεύσει στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού φροντίστε να πάρετε μαζί σας ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια ή αντικείμενα ύπνου, όπως μια κουβερτούλα, το μαξιλάρι του ή ένα παιχνίδι για νυχτερινές αγκαλίτσες. Παράδειγμα τέτοιου παιχνιδιού κλασικό κι αγαπημένο, είναι ο Φωτεινός Αγκαλίτσας, που προσφέρει και τη... στοργική αγκαλιά του και λίγο φως και απαλή μουσική, για να μην νιώθει ανασφάλεια το παιδί στον μη οικείο χώρο του σπιτιού της γιαγιάς και να νανουριστεί με ηρεμία.

Ποια είναι τέλος πάντων η γιαγιά;

Μπορεί μια απ' τις βασικές αιτίες που το παιδί δεν νιώθει ευχάριστα στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, να είναι το γεγονός ότι δεν τους ξέρει αρκετά. Αν είναι δύσκολο να αυξήσετε την επικοινωνία μεταξύ τους στην καθημερινότητά σας, τότε μπορείτε να συστήσετε στα παιδιά τους παππούδες τους και το παρελθόν τους.  Δείξτε στα παιδιά παλιές φωτογραφίες, μοιραστείτε ιστορίες και αναμνήσεις απ' τα παιδικά σας χρόνια και μην ξεχνάτε να αναφέρετε τους γονείς σας πού και πού, δείχνοντας στα παιδιά ότι τους έχετε στην καρδιά σας.

«Πάρε με τηλέφωνο, όποτε θες!»

Εξηγήστε στο παιδί όσες φορές χρειαστεί, ότι μπορεί να σας πάρει τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε. Δώστε του ένα «ραβασάκι» με τα τηλέφωνά σας και ζητήστε από τη γιαγιά για να το βάλει με ένα μαγνητάκι στο ψυγείο της, για να νιώθει το παιδί ασφάλεια.

Όλα είναι παιχνίδι

Για να γίνει πιο ευχάριστη η επίσκεψη στη γιαγιά, φροντίστε να... ξεκινήσει το πάρτι έγκαιρα! Συνδέστε την επίσκεψή σας στο μυαλό του παιδιού, με κάποια παιχνιδιάρικη συνήθεια. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε αγώνα δρόμου μέχρι την πόρτα της ή να σταματάτε πηγαίνοντας ή φεύγοντας στις κοντινότερες κούνιες.

Φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια 

Βεβαιωθείτε ότι φεύγοντας από το σπίτι, το παιδί δεν νιώθει ότι χάνει κάτι μεγάλο ή εξαιρετικό. Αν, επί παραδείγματι, το μεγαλύτερο παιδί σας έχει καλεσμένους κι εσείς ετοιμάζεστε να πάτε το μικρό σας στη γιαγιά και στον παππού, είναι απόλυτα λογικό να αντιδράσει φοβούμενο ότι χάνει κάτι διασκεδαστικό. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v