15 «κανόνες» για μπαμπάδες με γιους

15 «κανόνες» για μπαμπάδες με γιους

Στα μάτια κάθε μικρού αγοριού ο μπαμπάς αποτελεί το απόλυτο πρότυπο. Ο γιος κοιτάζει τον πατέρα με δέος. Ακολουθεί κάθε του βήμα και μαθαίνει από τις πράξεις του, παρά από τις συμβουλές του. Είναι, λοιπόν, μεγάλη η ευθύνη που φέρει ο μπαμπάς ως προς το τι άντρας θα γίνει μια μέρα ο γιος του –ίσως μεγαλύτερη και από την ίδια την αγάπη του προς αυτόν. Ιδού μερικοί «κανόνες» που θα τον βοηθήσουν να μεγαλώσει τον γιο του έτσι ώστε να γίνει ακόμα καλύτερος από τον ίδιο.

Μπαμπάδες, είναι στο χέρι σας να:

Αγαπάτε τη μαμά του γιου σας. Ο γιος σας θα μάθει να αγαπά όπως εσείς. Παρατηρεί τον τρόπο που δείχνετε την αγάπη σας στην γυναίκα σας και με τον ίδιο τρόπο θα αγαπήσει κάποτε και την δική του γυναίκα –φανταστείτε την περηφάνια σας τότε, που θα ξέρετε ότι έχετε παίξει και εσείς ρόλο σε αυτό!

Μάθετε στον γιο σας να οδηγεί. Κάθε παιδί θυμάται την πρώτη φορά που έκατσε στην αγκαλιά του μπαμπά του και έπιασε το τιμόνι. Για μερικά δευτερόλεπτα ο γιος σας θα πιστέψει ότι είναι ακριβώς όπως εσείς. Πριν από αυτό, όμως, μάθετέ του να οδηγεί πατίνι και μετά ποδήλατο. Γίνετε εσείς ο συνετός συνοδηγός του!

Διδάξτε τον να είναι εκλεκτικός. Ιδιαίτερα με τις γυναίκες και με το φαγητό. Μάθετε στον γιο σας ότι δεν έχει κανέναν λόγο να συμβιβάζεται με κανένα από τα δύο –κι ότι αν δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό που τρώει, το καλύτερο είναι να μάθει να το μαγειρεύει μόνος του.



Πάρτε τον μαζί σας στο γήπεδο. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι πηγαίνετε και εσείς. Μερικές ώρες μαζί του, με τσιπς, αναψυκτικά και μπάλα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε κοντά με τον γιο σας.

Συζητήστε μαζί του για το σεξ. Όταν έρθει η ώρα, είστε εσείς που πρέπει να κάνετε τη συγκεκριμένη κουβέντα, χωρίς φόβο και πάθος.

Μιλήστε του για την αξία της ανδρικής φιλίας. Εξηγήστε του ότι η φιλία είναι ιερή. Ότι ο κολλητός του είναι αδερφός του. Ότι οφείλει να τον προστατεύει και να τον υπερασπίζεται με γενναιότητα, ακόμα κι αν νιώθει αδύναμος. Και ότι δεν αξίζει τίποτα να μπει ποτέ ανάμεσά τους.



Εξομολογηθείτε του κάποια μυστικά σας. Πείτε του για εκείνη τη φορά που κάνατε μια μεγάλη ζημιά και τι επιπτώσεις είχε, πώς αποκτήσατε αυτά τα ράμματα στο κούτελο και πώς ήταν το πρώτο κορίτσι που φιλήσατε. Δείξτε του πως εκτός από μπαμπάς του, μπορείτε να είστε και φίλος του.

Διδάξτε του καλούς τρόπους. Γιατί πάνω από όλα είστε μπαμπάς του. Και είναι στο χέρι σας να του μάθετε ότι ο κόσμος μας είναι καλύτερος όταν μιλάμε ευγενικά και χαμογελάμε.

Δείξτε του πότε να ορθώνει το ανάστημά του και πότε να φεύγει. Εξηγήστε του ότι δεν χρειάζεται να ρίχνει μπουνιές για να αποδεικνύει ότι έχει δίκιο. Και ότι μπορεί να μην έχει πάντα δίκιο. Βεβαιωθείτε ότι ξέρει πώς να κερδίζει τον σεβασμό των άλλων, αρκεί να τον αξίζει. Πείτε του ότι μερικές φορές με τη σιωπή του μπορεί να πει περισσότερα.

Μάθετε στον γιο σας να χορεύει. Αν όχι εσείς, τότε ποιος; Αν όχι τώρα που είναι μικρός και πρόθυμος να του δείξετε οτιδήποτε, τότε πότε;



Μάθετε στον γιο σας να αγαπά τη μουσική. Γνωρίστε του διαφορετικά είδη, βάλτε τον να ακούσει κλασική μουσική, αλλά και δημοτικά, και μάθετε κι εσείς τους στίχους από τα αγαπημένα του τραγούδια. Φτιάξτε μαζί ένα μίνι συγκρότημα και προσποιηθείτε ότι παίζετε Beatles, βάλτε δυνατά Pink Floyd στο αυτοκίνητο και όταν μεγαλώσει λίγο πάρτε τον μαζί σας στην αγαπημένη σας συναυλία. Θα το θυμάται για την υπόλοιπη ζωή του!

Αγαπάτε τον γιο σας, σαν να είχατε κόρη. Μην του στερείτε τις αγκαλιές και τα φιλιά σας. Μάλιστα, κάντε τον πολλές σφιχτές, αντρίκιες αγκαλιές! Από αυτές που λένε «είμαι εδώ, ο βράχος σου! Μη φοβάσαι τίποτα!».

Αφήστε τον να δοκιμάζει τα ρούχα και τα παπούτσια σας. Ακόμα κι αν είναι παλιά και φθαρμένα. Δώστε του την ευκαιρία να ελπίζει ότι μια μέρα θα καταφέρει να τα «γεμίσει». Πιστέψτε μας, μια μέρα θα το κάνει.

Κάντε τον μπάνιο. Γιατί η έρμη η μάνα δεν μπορεί να κάνει συνέχεια τα πάντα!

Παραμείνετε ο ήρωάς του. Στα μάτια του γιου σας έχετε τη δύναμη του Hulk, την ταχύτητα του Superman και το μυαλό του Ironman. Μην τον απογοητεύσετε. Αποδείξτε του ότι οι μπαμπάδες είναι οι πραγματικοί υπερήρωες. Ότι οι μπαμπάδες μπορούν να σώσουν τον κόσμο!

v