7 πράγματα για τα οποία δεν θα αγχωθώ (κι) αυτές τις γιορτές

7  πράγματα για τα οποία δεν θα αγχωθώ (κι) αυτές τις γιορτές

Οι επικείμενες διακοπές, τα φωτάκια της Βασιλίσσης Σοφίας, το ψητό των Χριστουγέννων απ’ το οποίο δεν θα μείνει κοκαλάκι, τα δωράκια, ο κόσμος σπίτι, το δέντρο και οι χριστουγεννιάτικες μουσικές μας κάνουν όλους να νιώθουμε πολύ-πολύ χαρούμενους που οι γιορτές ξαναήρθαν. Επιτέλους θα ξεκουραστούμε, επιτέλους θα κοιμηθούμε και καμία έγνοια δεν θα βασανίζει το κουρασμένο μας μυαλό –θα λέγαμε, αν δεν ήμασταν οι «αρχηγοί» του σπιτιού και οι πραγματικοί διοργανωτές των Χριστουγέννων.

Οι μαμάδες δεν γνωρίζουν Κυριακές, γιορτές κι αργίες. Κι έτσι, τα Χριστούγεννα, τις επιφορτίζουν με μερικά έξτρα άγχη για τους καλεσμένους, τα δώρα, το σπίτι, τη διοργάνωση οικογενειακών συναθροίσεων, τα μαγειρέματα κ.ο.κ.

Ε, λοιπόν, όχι. Φέτος δεν θα αγχωθούμε. Φέτος θα χαλαρώσουμε και θα σταματήσουμε να σκεφτόμαστε κάθε μικρή λεπτομέρεια που μας στερεί τη χαρά την γιορτών.

Φέτος, κανένα απ’ τα παρακάτω 10 πράγματα δεν θα μας αγχώσουν.

Τι δώρο θα πάρει ο άντρας μου στους γονείς του

Στην ατελείωτη λίστα των ζητημάτων που περνάνε μόνο από τα χέρια της μαμάς, χωρίς να πρόκειται καν για δικές της δουλειές, βρίσκεται και το «Τι δώρο να πάρω στη μαμά μου;». Λοιπόν, φέτος, ο καθένας θα πάρει στους γονείς του ό,τι δώρο νομίζει και δεν θα είναι δική μου δουλειά η απόφαση, η αγορά, το αμπαλάζ και η κάρτα.

Το πολυκαιρισμένο δέντρο

Κάθε χρόνο, όταν το δέντρο κατεβαίνει απ’ το πατάρι και αρχίζουμε τη συναρμολόγησή του, σκέφτομαι ότι είναι κάπως… ψωραλέο, ότι μας αξίζει ένα καλύτερο, ότι έχει πια κλείσει 15ετία και ότι είναι μίζερο να μην αγοράζουμε ένα καινούριο. Ένα αξιοπρεπές (αλλά κανονικότατο σε μέγεθος) δέντρο δεν κοστίζει λιγότερο από 80 ευρώ –κι εμείς 80 ευρώ δεν έχουμε να δώσουμε. Οπότε, φέτος, λέω να χαρώ το κατσιασμένο μας δεντράκι, να το καμαρώσω που έχει αντέξει τόσα χρόνια και να το ευχαριστήσω που για ακόμη μία χρονιά είναι μαζί μας.

Τι τρώει και τι δεν τρώει ο κάθε καλεσμένος

Ελάχιστα αγχώδης να είναι κανείς, αν πρόκειται να διοργανώσει έστω και μια μικρή συγκέντρωση σπίτι του, δεν μπορεί παρά να αγχωθεί.

Ο θείος Τάκης δεν είναι που δεν πίνει κόκκινο κρασί;

Κάποιος μου ‘χε πει πέρσι ότι είναι αλλεργικός στα φιστίκια… Ποιος ήταν να δεις…

Η Μαρία θα φέρει και την αδερφή της κι απ’ ό,τι θυμάμαι δεν τρώει κρέας. Τι την ταΐζουνε τώρα;

Φέτος, προτείνουμε να μαγειρέψετε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός, να το σερβίρετε και να το φάτε χωρίς πανικό και άγχος. Όποιος δεν τρώει κρέας, ας φάει πατάτες και ωραιότατη σαλάτα.



Τι θα βάλω πάλι;

Αυτά τα Χριστούγεννα, συντρόφισσες μαμάδες, κάντε τη μικρή σας επανάσταση και φορέστε ό,τι υπάρχει στην ντουλάπα σας. Ας το βάλατε και πέρσι. Κι ας το θυμάται η κουνιάδα σας ότι το βάλατε και πρόπερσι. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό, απ’ το να νιώθεις άνετα σ’ αυτό που φοράς και το παλιό, καλό σας φουστάνι είναι ό,τι ακριβώς πρέπει για την περίσταση.

Πόσα μελομακάρονα θα φάω

Αυτήν την περίοδο η αρχική σελίδα του Facebook του μέσου ανθρώπου γεμίζει με άρθρα και συμβουλές για το πώς δεν θα παχύνουμε στις γιορτές.

Προτείνουμε το εξής: να σκάσουμε στο φαΐ, να κάνουμε βουτιά στην πιατέλα με τα μελομακάρονα, να μπουκωθούμε με γιορτινά εδέσματα σαν να μην υπάρχει αύριο και να προσπαθήσουμε να «μαζευτούμε» με το καλό, απ’ του Άη Γιαννιού και μετά.

Μια ζωή την έχουμε!

Άγιος Βασίλης έρχεται

Τι δώρο θα πάρει; Πώς θα το φέρει; Κι αν το ‘χουν καταλάβει τα παιδιά, ότι δεν υπάρχει; Ο Άγιος Βασίλης θα φέρει το καλύτερο δώρο που μπορεί. Τα παιδιά μπορούν να πιστεύουν το γλυκό αυτό ψέμα για όσο θέλουν και, αν κάτι υποψιαστούν, θα βρεθεί ο τρόπος να τα μπαλώσουμε!

Πού θα βρεθούν λεφτά για όλα αυτά;

Καλή διάθεση υπάρχει, λεφτά μάλλον όχι και το καταναλωτικό τερατάκι που ζει  μέσα μας ξυπνά και άγριες διαθέσεις στις γιορτές. Όμως, ας το παραδεχτούμε: οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε λαθρεπιβάτες στο τραίνο του καταναλωτικού οργίου. Δεν έχουμε λεφτά για τόσα γλυκά/ δώρα/ φαγητά/ στολίδια/ ρούχα/ εξόδους κ.λπ. Έχουμε όμως καλή διάθεση και μπορούμε φέτος να φτιάξουμε κοτοπουλάκι που είναι πιο οικονομικό. Μπορούμε να καλέσουμε τους πιο στενούς μας φίλους και συγγενείς κι όχι κάθε τριτοξάδερφο «γιατί θα μας σχολιάζει το σόι».

Μπορούμε να περάσουμε καλά, χωρίς πανικό, χωρίς παλαβά έξοδα, χωρίς καινούριο δέντρο. Δεν μπορούμε;

v