Τι να κάνετε αν το παιδί σας είναι απόμακρο

Τι να κάνετε αν το παιδί σας είναι απόμακρο

Δεν είναι εύκολο για όλα τα παιδιά να «ανοίγονται», να μιλούν για την καθημερινότητά τους ή να παραδέχονται τα συναισθήματά τους. Και φυσικά δεν μπορούμε να τα αναγκάσουμε να μας μιλήσουν- κάτι τέτοιο μπορεί να σας απομακρύνει περισσότερο απ’ το παιδί σας. Είτε πρόκειται για μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του είτε για μια μόνιμη κατάσταση, το κόλπο για να πλησιάσετε το παιδί είναι κάτι που πιθανότατα δεν έχετε δοκιμάσει: να μπείτε στη θέση του. Αν αναρωτιέστε πώς θα τα καταφέρετε, δείτε τα πέντε βήματα που θα σας φέρουν πιο κοντά του.

1. Παρατήρηση, όχι παρέμβαση!

Το πρώτο βήμα για να εντοπίσετε το πρόβλημα είναι να παρατηρήσετε την συμπεριφορά του παιδιού. Ενδεχομένως να σας φαίνεται εύκολο, όμως, δεν είναι πάντα εφικτό- πολλές φορές η πολυάσχολη καθημερινότητα μάς κρατάει μακριά απ’ τα παιδιά μας. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να προσπαθήσετε να ερμηνεύσετε τη συμπεριφορά του και να δείτε με τι μπορεί να σχετίζεται. Αν για παράδειγμα, το παιδί φαίνεται προβληματισμένο κάθε πρωί πριν πάει στο σχολείο, μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχει συμβεί κάτι στο σχολικό περιβάλλον. Σ’ αυτό το σημείο προσπαθήστε να μην επέμβετε- τουλάχιστον όχι άμεσα: γι’ αρχή σιγουρευτείτε ότι η συμπεριφορά του έχει μια διάρκεια πριν πάρετε τα μέτρα σας. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και πολλές φορές μπορεί να νιώθουν ενοχές αν πρέπει να παραδεχτούν κάτι «κακό».

Ωστόσο, όσο ακόμα δεν ξέρετε τι έχει συμβεί, φροντίστε να του δείξετε με τη συμπεριφορά σας ότι αν χρειαστεί κάτι, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ζητήσει τη βοήθεια και την αγκαλιά σας.

2. Δείξτε του μέσω της φυσικής επαφής ότι είστε δίπλα του

*Φωτογραφία: Wikihow.com

Η φυσική επαφή και η αγκαλιά είναι «φάρμακο» για μικρούς και μεγάλους. Προσπαθήστε να δείχνετε καθημερινά στο παιδί ότι είστε δίπλα του. Αγκαλιάστε το και φιλήστε το πρωί πριν το σχολείο, χωρίς όμως να απαιτείτε και από εκείνο να κάνει το ίδιο. Αν δεν δέχεται εύκολα αυτές τις μικρές πράξεις αγάπης, μην το πιέσετε! Ένα απλό άγγιγμα στον ώμο ή ένα χάδι στην πλάτη μπορεί να είναι εξίσου ευεργετικά. Σιγά- σιγά θα μπορέσετε να «χτίσετε» την μεταξύ σας οικειότητα.

3. Σκεφτείτε σαν να είστε εκείνο!

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε που ήσαστε στην ηλικία του παιδιού σας, όμως προσπαθήστε να μπείτε για λίγο στη θέση του. Η απόμακρη συμπεριφορά του μπορεί για παράδειγμα να οφείλεται σε διάφορους λόγους: αν για παράδειγμα περνά το κατώφλι της εφηβείας, ενδεχομένως να είναι ο τρόπος του να σας δείξει ότι ανεξαρτητοποιείται. Αν είναι νήπιο, μπορεί να προσπαθεί έτσι να κερδίσει την προσοχή σας.

4. Μην αντιδράσετε υπερβολικά

Δεν είναι ευχάριστο για κανένα γονιό να βλέπει το παιδί του απόμακρο, όμως με το να αντιδράσετε υπερβολικά ή να προσπαθήσετε να αναγκάσετε το παιδί να εκδηλώσει τα συναισθήματά του δεν θα βελτιώσετε το «κενό» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ σας. Δείξτε του την αγάπη σας χωρίς να το κρίνετε και χωρίς εκείνο να νιώθει ότι το «πνίγετε».

5. Προσπαθήστε να γίνετε… χορηγός θετικής ενέργειας

Το γέλιο και το χιούμορ μπορούν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά και να σας φέρουν πιο κοντά με το παιδί. Γι’ αυτό, επιστρατεύστε τη θετική σας ενέργεια και προσπαθήστε να το πλησιάσετε κάνοντάς το να γελάσει. Η χαρούμενη διάθεση και το χιούμορ πάντα βοηθούν να ξεπεραστεί το εμπόδιο της επικοινωνίας, ακόμα και με τα παιδιά.

Για να μην βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε ένα «γενναίο» χρονικό περιθώριο σε εσάς αλλά και το παιδί για να έρθετε πιο κοντά. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα στο διάστημα ενός μήνα, θα μπορέσετε να εντοπίσετε την αιτία της απομάκρυνσής του, χωρίς όμως να το πιέσετε και στο τέλος να απομακρυνθείτε ακόμα περισσότερο.

v