Όσα καταλαβαίνουν μόνο οι μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες

Όσα καταλαβαίνουν μόνο οι μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες

Υπάρχουν ένα εκατομμύριο λόγοι για να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί σε μεγαλύτερη από την «συνηθισμένη» ηλικία. Κάποιες γυναίκες δεν είχαν βρει τον έρωτα της ζωής τους μέχρι τα 35 τους. Κάποιες άλλες μπορεί να τον είχαν βρει, αλλά μετά τον έχασαν και τον ξαναβρήκαν στα 40, οπότε και απέκτησαν μαζί του το πρώτο τους παιδί. Για κάποιες άλλες, πάλι, η απόκτηση παιδιού ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση που λύθηκε πολλά χρόνια αργότερα, ενώ κάποιες γυναίκες συνειδητά επέλεξαν να καθυστερήσουν τη μητρότητα, προκειμένου να δώσουν προτεραιότητα σε άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής τους, όπως οι σπουδές και η καριέρα. Όπως το να αποκτάς παιδί σε μικρή ηλικία, έτσι και το αντίστροφο μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι γυναίκες που γίνονται μαμάδες για πρώτη φορά γύρω στα 40, έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους.

Καταρχάς δεν θα το άλλαζαν με τίποτα!

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που το καθυστέρησαν, οι γυναίκες που αποκτούν κάπως μεγαλύτερες παιδί, ειδικά δε αν έχουν δυσκολευτεί πολύ γι’αυτό, μπορούν να καταλάβουν όσο καμία άλλη πόσο μεγάλη ευλογία είναι η μητρότητα. Είναι απίθανο να έχουν ποτέ δεύτερες σκέψεις και δεν μετανιώνουν καθόλου για τις θεραπείες γονιμότητας στις οποίες πιθανώς χρειάστηκε να υποβληθούν ή για τις επιπλέον εξετάσεις που έπρεπε να κάνουν. Αντίθετα, νιώθουν απίστευτα τυχερές και πραγματικά ευτυχισμένες.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια σκέψης και -τελικά- ωρίμανσης

Σε κάποιες γυναίκες η καθυστέρηση της μητρότητας δημιούργησε προβληματισμούς και απορίες. Κάποιες άλλες χρειάστηκαν καιρό για να σκεφτούν και να αποφασίσουν αν είναι έτοιμες, αν νιώθουν σίγουρες για τον εαυτό τους και για τον άνθρωπο που επέλεξαν για πατέρα του παιδιού τους. Η ιδέα της μητρότητας, λοιπόν, έχει ωριμάσει καλά μέσα τους και έτσι είναι έτοιμες να δεχτούν με πλήρη συνείδηση όλες τις προκλήσεις.

Πιθανώς να υπήρξαν στιγμές που ένιωσαν ζήλεια

Για εκείνες που προσπαθούσαν και δεν τα κατάφερναν, το συναίσθημα του να βλέπουν άλλες γυναίκες να αποκτούν ένα και δύο παιδιά νωρίς, ενώ εκείνες όχι, ήταν πραγματικά δυσβάσταχτο. Νιώθεις τρομερά άσχημα με τον εαυτό σου όταν ζηλεύεις ανθρώπους που κατά βάθος αγαπάς πραγματικά και αυτό μπορεί ακόμα και να σε απομακρύνει από αυτούς.

Δεν έχουν, όμως, κανένα απωθημένο

Στον αντίποδα, όμως, καμία μαμά μεγάλης ηλικίας δεν θα νιώσει ότι δεν ευχαριστήθηκε τα νιάτα της. Είναι απίθανο να ακούσετε μια 40αρα μαμά να λέει ότι έχει απωθημένα από το παρελθόν και ότι δεν έχει ζήσει όσα θα ήθελε ή ότι δεν έχει χορτάσει ύπνο και ξεκούραση! Και αυτό είναι με τον δικό του τρόπο αξιοζήλευτο.

Είναι εξίσου κουρασμένες με τις νέες μαμάδες

Γεγονός είναι ότι όταν είσαι μαμά με μικρά παιδιά, νιώθεις κουρασμένη είτε είσαι 30 είτε είσαι 40. Πραγματικά, δεν έχει καμία διαφορά.

Έχουν, όμως, ψυχική ενέργεια μικρού παιδιού

Γεγονός είναι, επίσης, ότι είναι τόση η λαχτάρα της 40αρας μαμάς να «χορτάσει» το παιδί της, ώστε η ενέργεια που μπορεί να έχει ξεπερνά κάθε προσδοκία! Οι μεγαλύτερες μαμάδες ξέρουν πολύ καλύτερα πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια και πως οι στιγμές που ζουν με το παιδί τους είναι πολύτιμες και ανεπανάληπτες.

Συχνά δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις φίλες τους

Ειδικά με εκείνες που απέκτησαν παιδιά αρκετά νωρίτερα, τα οποία πλέον είναι σχεδόν έφηβοι. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει λίγο τα πράγματα τόσο ως προς τα κοινά θέματα συζήτησης, όσο και ως προς τις κοινές εξόδους, καθώς τα ωράρια ενός μωρού και ενός μεγάλου παιδιού είναι κατά κανόνα διαφορετικά, ενώ είναι απίθανο τα παιδιά τους να παίξουν κάποτε μαζί.

Έχουν αποδεχτεί ότι ίσως να μην αποκτήσουν ποτέ άλλο παιδί

Αν δυσκολεύτηκαν έτσι κι αλλιώς να αποκτήσουν το πρώτο, πιθανώς να μην είναι σε θέση ή ακόμα και να μην επιθυμούν να αποκτήσουν δεύτερο, κάτι που κάνει την εμπειρία της μητρότητας ακόμα πιο έντονη και καθόλου δεδομένη.

Έχουν παρατηρήσει, έχουν μάθει, είναι πιο καλά προετοιμασμένες

Όταν όλοι οι φίλοι και συγγενείς σου έχουν ήδη αποκτήσει παιδί, έχεις την πολυτέλεια να παρατηρήσεις πολλά ως προς την ανατροφή του και να αποφασίσεις με ποια από αυτά συμφωνείς και με ποια όχι. Εξάλλου, έχεις και πολλές συμβουλές να ακούσεις –κάποιες από αυτές πραγματικά χρήσιμες, κάποιες λιγότερο.

Μπορεί να μην «δέσουν» εύκολα με τις μαμάδες των άλλων παιδιών

Χωρίς αυτό να είναι νόμος, βέβαια. Μπορεί, όμως, να νιώσουν κάπως παράταιρες, ειδικά αν οι υπόλοιπες πιο νέες μαμάδες έχουν σχηματίσει το δικό τους «κλειστό» παρεάκι. Ίσως, λοιπόν, χρειαστεί να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω μέχρι να βρουν άλλες μαμάδες, με τις οποίες θα καταφέρουν τελικά να γίνουν φίλες.

Είναι απίθανο να χωρίσουν

Κακά τα ψέματα, ένα ζευγάρι σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένο και αποφασισμένο να διατηρήσει τον γάμο του, ειδικά όταν σε αυτόν έρχεται το δώρο ενός μωρού. Όταν, λοιπόν, τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν λίγο μετά τα 40, εκείνοι απολαμβάνουν τις μαγικές στιγμές ενός μικρού παιδιού!

Είναι πιο ήρεμες, πιο υπομονετικές και πιο ψύχραιμες

Μια μεγαλύτερη μαμά έχει ακούσει πολλά και έχει δει περισσότερα. Ξέρει πολύ καλύτερα ποιοι είναι πραγματικοί λόγοι για να αγχωθεί ή να θυμώσει και έχει πολύ μεγαλύτερη υπομονή με το παιδί της. Δεν βιάζεται να μεγαλώσει, ούτε αυτό ούτε εκείνη. Αντίθετα, απολαμβάνει κάθε στάδιο της ανάπτυξής του, ακόμα και στις «δύσκολες» ηλικίες των 2 και 3 ετών. Και αυτό είναι απίστευτα ωφέλιμο τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v