9 απλές αλλά εντυπωσιακές κατασκευές με καλαμάκια για μικρά παιδιά!

9 απλές αλλά εντυπωσιακές κατασκευές με καλαμάκια για μικρά παιδιά!

Έχουμε έναν εκατομμύριο λόγους να αγαπάμε τα καλαμάκια: Με αυτά κάναμε κατασκευές και κόλπα όταν ήμασταν μικρά (θυμάστε σίγουρα να τα ενώνετε για να φτιάξετε ένα τεράστιο καλαμάκι), έχουν τέλεια λαμπερά χρώματα, είναι πάμφθηνα και ανθεκτικότατα, και -το κυριότερο- τα μικρά παιδιά προτιμούν χίλιες φορές να παίζουν με αυτά, παρά με το ακριβότερο παιχνίδι. Και μόλις βρήκαμε μερικούς ακόμα καλούς λόγους για να μην ξεμείνουμε ποτέ από καλαμάκια: Μπορούν να συμβάλλουν σε απίθανες κατασκευές και δραστηριότητες για τα πολύ μικρά παιδιά!

Πεταλούδες από καλαμάκια και σύρμα πίπας

Για την κατασκευή αυτή θα χρειαστείτε μερικά μανταλάκια, σύρματα πίπας και πολύχρωμα καλαμάκια που θα «ντύσουν» το σύρμα πίπας, ώστε να σχηματιστούν έτσι τα φτερά της πεταλούδας. Βοηθήστε το παιδί, κόβοντας τα καλαμάκια σε μικρούς κυλίνδρους με ένα ψαλίδι, και στη συνέχεια αφήστε το να τους περάσει στο σύρμα πίπας. Πρόκειται για μια εξαιρετική εξάσκηση της λεπτής του κινητικότητας.

Μαζί, τέλος, θα συνθέσετε την πεταλούδα.

Δείτε πώς ακριβώς να το κάνετε εδώ.

Προγραφικές ασκήσεις με καλαμάκια και πλαστελίνη

Ζητήστε από το παιδί να απλώσει ένα κομμάτι πλαστελίνης πάνω στο τραπέζι και με ένα μολύβι σχηματίστε πάνω του ένα μεγάλο κεφαλαίο γράμμα. Κόψτε μπόλικα καλαμάκια σε 4 μέρη και ζητήστε από το παιδί να τοποθετεί τα κομματάκια, ένα προς ένα, στο χάραγμα που έχετε κάνει στην πλαστελίνη. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε στην εκμάθηση των γραμμάτων.

Ένας αυλός από καλαμάκια

Αν το παιδί σας είναι λάτρης της μουσικής, σίγουρα θα ενθουσιαστεί με τον… μαγικό αυλό που μπορείτε να φτιάξετε μαζί, απλά τοποθετώντας στη σειρά 20-25 χοντρά καλαμάκια και κόβοντάς τα σε σχήμα αυλού. Στη συνέχεια κολλήστε τα με μία ταινία διπλής όψης, ώστε να καλυφθεί με μια όμορφη κορδέλα και έτσι να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό πνευστό! Θα σας πάρει μόλις 10 λεπτά για να το φτιάξετε και θα ενθουσιάσει το παιδί σας! Δείτε πώς ακριβώς να το κάνετε εδώ.

Πολύχρωμες φουσκάλες!

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστείτε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Μοιράστε το χρώμα σε μπολάκια, διαλύοντάς το σε λίγο νερό και προσθέτοντας μερικές σταγόνες απορρυπαντικού. Ανακατέψτε και πείτε στο παιδί να φυσήξει μέσα με ένα καλαμάκι (προσοχή, μόνο να μην μπερδευτεί και ρουφήξει!).

Θα σχηματιστούν εντυπωσιακές, πολύχρωμες φουσκάλες που θα σίγουρα θα το διασκεδάσουν! Δείτε πώς το έκανε αυτή η μαμά εδώ.

Κοσμήματα από καλαμάκια

Νήμα σε έντονο χρώμα και πολύχρωμα καλαμάκια που θα κόψετε σε μικρούς κυλίνδρους, οι οποίοι θα παίξουν ρόλο χαντρών, είναι το μόνο που χρειάζεστε για να φτιάξει η μικρή σας υπέροχα βραχιόλια και κολιέ! Πάρτε ιδέες από εδώ.

Σφηνοειδές με καλαμάκια

Κάντε τρύπες σε ένα δοχείο με πλαστικό καπάκι, με διάμετρο τόση ώστε να χωρούν να περάσουν χοντρά καλαμάκια από μέσα, και ζητήστε από το παιδί να προσπαθήσει να τα βάλει. Το παιχνίδι αυτό θα εξασκήσει ιδανικά τις μηχανικές του κινήσεις. Δείτε περισσότερα εδώ.

Χαρταετοί από γκοφρέ χαρτί και καλαμάκια

Απλώστε ένα μεγάλο κομμάτι γκοφρέ χαρτιού και κολλήστε πάνω του καλαμάκια σε σχήμα χαρταετού.

Αφού κολλήσουν καλά, κόψτε τους, σχηματίστε λεπτομέρειες και ουρές και κρεμάστε τους σε μία όμορφη γιρλάντα! Δείτε πώς ακριβώς να το κάνετε εδώ.

Λαβύρινθος με τουβλάκια, πομ-πομ και καλαμάκια

Αν έχουν βαρεθεί να παίζουν με τα τουβλάκια, μετατρέψτε τα σε έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο!

Στην αρχή αυτού αφήστε ένα χνουδωτό πομ-πομ, το οποίο το παιδί θα πρέπει -φυσώντας με ένα καλαμάκι- να βγάλει έξω από τον λαβύρινθο. Δείτε πώς το έπαιξαν αυτά τα παιδιά εδώ.

Λαβύρινθος για αυτοκινητάκια

Μια πιο περίτεχνη κατασκευή είναι αυτή που πολλά πολύχρωμα καλαμάκια έχουν χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσουν έναν λαβύρινθο σε ένα χαρτονένιο κουτί. Σε αυτόν τοποθετήθηκε ένα αυτοκινητάκι που πολλά παιδιά μαζί θα πρέπει να βγάλουν, κουνώντας το κουτί για να το κατευθύνουν. Ένα εξαιρετικό παιχνίδι που επιστρατεύει το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία! Δείτε πώς ακριβώς να το κάνετε εδώ.

v