Τα παιχνίδια των διδύμων: Διπλή χαρά - διπλοί κίνδυνοι

Τα παιχνίδια των διδύμων: Διπλή χαρά - διπλοί κίνδυνοι

Πόσα παιχνίδια κι αν έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για μωρά και νήπια. Άλλες φορές λόγω των υλικών κατασκευής, άλλες λόγω του είδους τους και άλλες επειδή μπορούν να προκαλέσουν κάποια βλάβη στην υγεία των παιδιών. Όταν έχεις δίδυμα ξέρεις ότι υπάρχουν άλλα τόσα παιχνίδια, που στα χέρια ενός παιδιού φαίνονται αθώα, αλλά θέλουν δύο φορές την προσοχή σας όταν τα παιδιά σας είναι δύο και στην ίδια ακριβώς ηλικία!

Παράδειγμα πρώτο: Φέρανε στην κόρη μου ένα σκυλάκι με λουρί, τα γνωστά ηλεκτροκίνητα σκυλάκια που γαβγίζουν και περπατάνε. Καταρχήν από μόνο του το παιχνίδι είναι επικίνδυνο μιας και περιέχει καλώδιο. Φανταστείτε, όμως, τον τρόμο μου όταν το καλώδιο τυλίχθηκε στο λαιμό της και την ίδια στιγμή ο δίδυμος αδερφός της το τράβαγε για να το πάρει!

Παράδειγμα δεύτερο: Τα ξύλινα τουβλάκια! Πόσο κλασσικό και δημιουργικό παιχνίδι στα χέρια του παιδιού, αλλά πόσο επικίνδυνο όταν εκσφενδονίζονται από το ένα στο άλλο. Ή όταν απλά το ένα παιδάκι θέλει να "δώσει" στο αδερφάκι του ένα βαρύ ξύλινο τουβλάκι και με τον χαριτωμένο αδέξιο τρόπο του, του το κοπανάει στο κεφάλι!

Παράδειγμα τρίτο: Tραμπολίνο! Έχουμε κι από αυτό στο σπίτι. Χειροκροτήματα, χαμός, μόλις ανέβηκε το πρώτο παιδί και άρχισε να χοροπηδάει πάνω του! Κρύος ιδρώτας, όταν το δεύτερο παιδί, άθελά του βέβαια, το έσπρωξε για να ανέβει εκείνο.

Φουσκωτοί παιδότοποι! Φοβερή ανακάλυψη! Tουλάχιστον τα δικά μας παίζουν συνέχεια με αυτούς. Μια παγίδα έχουν για τα δύο παιδάκια. Το έζησα κι αυτό όταν σηκώθηκαν και τα δύο από την ίδια πλευρά και ξαφνικά είδα όλο το φουσκωτό τέρας να παίρνει κλίση και τελικά τα μωρά να βρίσκονται μπρούμυτα στο πάτωμα! Ευτυχώς παντού υπάρχουν  χαλί και μαξιλάρια!



Αν το σκεφτεί κανείς, είναι πολλά τα παιχνίδια που ενώ από μόνα τους δεν αποπνέουν κίνδυνο, μπορεί, όταν χρησιμοποιούνται από δίδυμα, να βλάψουν το ένα το άλλο. Φυσικά κανείς δε λέει να περιορίσουμε τα δίδυμα από τα παιχνίδια αυτά, εκτός των πραγματικά επικίνδυνων, απλά να είμαστε διπλά προσεκτικοί, γιατί πέρα από το ίδιο το παιχνίδι πρέπει να παρατηρούμε και τη χρήση του από το κάθε παιδί. Τα δίδυμα όμως, συνήθως, έχουν  την τάση να είναι πιο προσεκτικά στις κινήσεις τους, μιας και έχουν μάθει να συνυπάρχουν από την αρχή της ζωής τους με άλλο ένα ανθρωπάκι. Είναι, όμως, και πιο προστατευτικά,  ειδικά με το έτερον ήμισυ τους. Όχι όλες τις στιγμές, αλλά σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τέτοιες τρυφερές εκφάνσεις. Επίσης, η προσοχή κάποιου ενήλικα είναι πάντα απαραίτητη, ειδικά σε ένα καινούριο παιχνίδι μέχρι τα παιδάκια να το οικειοποιηθούν, αλλά και μέχρι ο ενήλικας να εντοπίσει τους πιθανούς κινδύνους που ενδεχομένως κρύβει.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά γενικά θέλουν απλά πράγματα για να παίζουν, π.χ. ένα καπάκι από τάπερ, και συγκεκριμένα τα δίδυμα μπορούν να παίξουν και μεταξύ τους, μιας και αλληλεπιδρούν. Είναι αρκετές οι φορές που τα χαζεύω να παίζουν τα δυο τους κι εγώ απλά να κοιτάω, ή και να ζητάω εγώ να μπω στο παιχνίδι τους. Για άλλη μια φορά θα πω, ότι αποκτάς σοφία παρατηρώντας τα δίδυμα να μεγαλώνουν!

 

v