Τι κινούμενα σχέδια να βλέπει το παιδί μου στο YouTube;

Τι κινούμενα σχέδια να βλέπει το παιδί μου στο YouTube;

Το να αποτρέψετε το παιδί από το να βλέπει κινούμενα σχέδια στο tablet ή τον υπολογιστή είναι πρακτικά αδύνατο. Και -μεταξύ μας- δεν έχετε λόγο να το κάνετε, αφού το να πετύχετε κάποιο αξιόλογο παιδικό στην (μη συνδρομητική) τηλεόραση, και ειδικά τα απογεύματα, είναι απίθανο. Το μυστικό είναι να κάνετε μία λίστα με τα κινούμενα σχέδια που πραγματικά αξίζει τον κόπο να παρακολουθεί το παιδί σας στο YouTube, γιατί έχουν πέρα από ψυχαγωγικό και έναν στοιχειωδώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Για να μην περάσετε ώρες ψάχνοντας, το κάναμε εμείς για εσάς:

 

Η Μικρή Γιατρός



Η μικρή γιατρός είναι από τις καλύτερες σύγχρονες παιδικές σειρές, καθώς συνδυάζει πολλές και σημαντικές αξίες που θα πρέπει να γνωρίσει κάθε παιδί, μέσα από υπέροχα animation. Ο λόγος για ένα 6χρονο έγχρωμο κορίτσι που έχει την «μαγική» ιδιότητα να «θεραπεύει» τα παιχνίδια του κάθε φορά που αρρωσταίνουν. Δεν είναι μόνο η έγχρωμη πρωταγωνίστρια που κάνει το παιδικό να ξεχωρίζει, αλλά και το γεγονός ότι ονειρεύεται να γίνει γιατρός, όπως η μαμά της, και η γενικότερη ιδέα ότι τα παιχνίδια μας πρέπει να τα αγαπάμε και όταν χαλάνε να τα διορθώνουμε, όχι να τα πετάμε.

Κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια 11 λεπτών, περιλαμβάνει πρωτότυπα τραγούδια και καταλήγει δίνοντας στους μικρούς θεατές χρήσιμες συμβουλές υγείας και υγιεινής. Στο YouTube θα βρείτε πολλά επεισόδια από την πρώτη σεζόν της σειράς, μεταγλωττισμένα στα ελληνικά. 

 

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος



Ίσως η καλύτερη σειρά κινούμενων σχεδίων των δικών μας παιδικών χρόνων, η οποία βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων, αφηγείται με απλά και κατανοητά λόγια την ιστορία της δημιουργίας του κόσμου, του ανθρώπινου είδους, των επιστημών κ.λ.π. Δεν είναι τυχαίο ότι για την δημιουργία της επιστρατεύτηκαν ιστορικοί, ανθρωπολόγοι και ειδικοί παιδαγωγοί, ενώ πρόκειται για μία τόσο διαχρονική σειρά που, με εξαίρεση την κακή πλέον ποιότητα των χρωμάτων, μπορεί κάλλιστα να παρακολουθήσει ένα παιδί σήμερα.

Θα βρείτε όλα τα επεισόδια της σειρά στο YouTube.

 

Πέππα το γουρουνάκι



Η νούμερο ένα παιδική σειρά που πληκτρολογούμε αυτόματα όταν το παιδί ζητά να δει ένα βιντεάκι είναι η Πέππα. Η επιτυχία της μικρής γουρουνίτσας στο παιδικό κοινό παγκοσμίως είναι δεδομένη και οφείλεται στους εξής παράγοντες: Σύντομα επεισόδια, απλά και ξεκούραστα στο μάτι γραφικά και ρεαλιστικές καθημερινές ιστορίες με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί σχεδόν κάθε μικρό παιδί, οι οποίες όμως τελικά μεταφέρουν θετικά μηνύματα για την οικογένεια, τη φιλία και την αλληλεγγύη, συχνά διανθισμένα με χιούμορ.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που κάνει τη σειρά δημοφιλή στην Ελλάδα, είναι ότι το YouTube είναι πλημμυρισμένο από μεταγλωττισμένα βιντεάκια της ανθρωπόμορφης γουρουνίτσας, τα οποία το παιδί μπορεί να παρακολουθεί το ένα μετά το άλλο. 

               

Άρθουρ



Βασισμένα στην ομώνυμη σειρά παιδικών βιβλίων, στα ολιγόλεπτα βιντεάκια του Άρθουρ, τα παιδιά παρακολουθούν τις περιπέτειες ενός 8χρονου ανθρωπόμορφου μηρμυγκοφάγου, αλλά και της οικογένειας και των φίλων του, οι οποίοι κάθε φορά παίρνουν και ένα μάθημα για το πώς να είναι καλοί γείτονες μεταξύ τους.

Η σειρά δεν ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά γραφικά της, καθώς μετρά περισσότερα από 20 χρόνια ζωής, παρά για τα ενδιαφέροντα μηνύματα που περνά και για το γεγονός ότι αγγίζει ευαίσθητα θέματα, όπως το τι γίνεται όταν ένα παιδί υποφέρει από άσθμα ή έχει δυσλεξία ή σύνδρομο Άσπεργκερ. Τονίζει δε τη σημασία του να αποδεχόμαστε τους γύρω μας, όσο διαφορετικοί από εμάς κι αν είναι.

Στο YouTube θα βρείτε μπόλικα βιντεάκια του Άρθουρ, «ανεβασμένα» από το κανάλι της ΕΡΤ.

 

Ήρωες με πυτζάμες



Από τις πιο καινούργιες παιδικές σειρές, η οποία έγινε πολύ σύντομα δημοφιλής, χάρη στα εντυπωσιακά γραφικά, τις περιπετειώδεις ιστορίες στις οποίες μπλέκονται οι τρεις πρωταγωνιστές, αλλά και στο γεγονός ότι ανάμεσά τους υπάρχει και ένα κορίτσι. Έτσι, οι μικροί θεατές όχι μόνο ταυτίζονται με τους πυτζαμο-ήρωες, αλλά και συναρπάζονται από το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της ημέρας τους λειτουργούν όπως τρία κανονικά 6χρονα παιδιά, ενώ τη νύχτα γίνονται ηρωικοί μασκοφόροι και συνεργάζονται για να… πατάξουν το κακό!

Τα τρία παιδιά γίνονται αμέσως συμπαθή, καθώς είναι πανέξυπνα και χάρη στην εξαιρετική τους συνεργασία και την ευγενή άμιλλα μεταξύ τους, καταφέρνουν να λύνουν μυστήρια και να παίρνουν σημαντικά μαθήματα. Είναι  βέβαιο ότι η αρκετά προσεγμένη σειρά θα συναρπάσει τα παιδιά!

Θα βρείτε ορισμένα επεισόδια στο YouTube, ενώ και τα 20 πρώτα επεισόδια της σεζόν μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

v