Πώς θα καθυστερήσετε τις πρώτες σεξουαλικές επαφές της κόρης σας

Πώς θα καθυστερήσετε τις πρώτες σεξουαλικές επαφές της κόρης σας

Όσο καλύτερη σχέση έχει και όσο πιο δεμένο είναι ένα κορίτσι με τη μητέρα του, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να κάνει σεξ νωρίς στην εφηβεία, λέει μια δανέζικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία από περίπου 3.000 αγόρια και κορίτσια, τα οποία ερωτήθηκαν για την σεξουαλική τους ζωή και την σχέση με τους γονείς τους όταν ήταν 12 ετών, και ερωτήθηκαν ξανά στα 16 τους.

Τα κορίτσια που ανέφεραν ότι η σχέση με τη μητέρα τους είναι αρκετά καλή, είχαν 44% πιθανότητες να αρχίσουν να κάνουν σεξ την περίοδο που διεξήχθη η μελέτη. «Βρήκαμε ότι η υψηλή ποιότητα σχέσης με τη μητέρα είναι ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι στην πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα των κοριτσιών, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τα αγόρια», είπε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Raquel Nogueira Avelar e Silva. «Επιπροσθέτως, δεν φάνηκε να έχει προστατευτική επίδραση η σχέση με τον πατέρα, ούτε για τα αγόρια ούτε για τα κορίτσια», πρόσθεσε.

Παρόλο που και στο παρελθόν έχει μελετηθεί ο ρόλος των οικογενειακών δεσμών στη σεξουαλική δραστηριότητα των παιδιών, αυτή ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε τόση έμφαση στην επιρροή της μητέρας.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 8% των εφήβων άρχισε να κάνει σεξ στις ηλικίες από 12 έως 15 ετών. Από αυτούς, η πλειοψηφία των κοριτσιών δήλωσε ότι ο έλεγχος της οικογένειας στη ζωή τους ήταν ελάχιστος και η σχέση με τους γονείς αρκετά περιορισμένη.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί οι μητέρες αποτελούν τις βασικές πηγής σεξουαλικής εκπαίδευσης για τα κορίτσια στις περισσότερες οικογένειες, ή γιατί είναι αυτές που μπορούν να μιλήσουν πιο ανοιχτά με τις κόρες τους, παρά με τους γιους τους.

Αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι όλα τα παιδιά που έχουν καλές σχέσεις με τους γονείς τους, και δη με τις μαμάδες τους, θα καθυστερήσουν να κάνουν σεξ. Μπορεί, όμως, να σημαίνει ότι ένα έφηβο κορίτσι που μεγαλώνει σε μία δεμένη οικογένεια που σκύβει πάνω από τα ενδιαφέροντά του και του ασκεί κάποιον έλεγχο, μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες στη ζωή του, π.χ. τα μαθήματά του ή τα χόμπι του, και όχι το σεξ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δείχνει την επιρροή μπορεί να ασκήσει μια μητέρα στο παιδί της. 

«Σε οποιαδήποτε ηλικία, το σεξ μπορεί να συνδεθεί με αρνητικές εκβάσεις, όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως ο HPV. Τέτοιες επιπτώσεις είναι που πρέπει να θυμίζουν στα νέα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να έχουν ανοιχτή, συχνή και ειλικρινή επικοινωνία με τους γονείς τους, ως προς το πώς να προστατευτούν», καταλήγουν οι ειδικοί.

Πηγή: theglobeandmail.com

 

v