Πώς να κάνω το σπίτι πιο φωτεινό

Πώς να κάνω το σπίτι πιο φωτεινό

Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα αστικά κέντρα είναι γεμάτα διαμερίσματα, που μπορεί να μην είναι υγρά και μίζερα υπόγεια, αλλά είναι ανήλιαγα. Αν ζείτε κι εσείς σε ένα σπίτι που του λείπει το φως κι αυτό ρίχνει τη διάθεσή σας, μην απελπίζεστε. Ακολουθήστε κάποιες απ' τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών και θα δείτε άσπρη μέρα.

Μήπως δεν αφήνετε το φως να μπει;

Κατ’ αρχάς βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε στο φως να μπει στο σπίτι σας. Αν, για παράδειγμα, μένετε σε μονοκατοικία, φροντίστε τα φυτά και τα δέντρα του κήπου σας να μην μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά σας.



Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους Σκανδιναβούς (τους πλέον ειδικούς σε ζητήματα… αναζήτησης φωτός) τα βρώμικα τζάμια μπλοκάρουν σημαντικό ποσοστό του φυσικού φωτός, επομένως φροντίστε να τα πλένετε καλά και τακτικά.



Η κουρτίνα η σωστή

Οι λάθος κουρτίνες και τα «βαριά» στόρια, μπορούν να μειώσουν πολύ σημαντικά το φως που μπαίνει στο σπίτι σας. Αν ο χώρος σας είναι σκοτεινός, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις χειμωνιάτικες κουρτίνες με κουρτίνες από πιο ελαφριά και ανοιχτόχρωμα υφάσματα.



Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου #1

Οι καθρέφτες είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε το φως στο σπίτι και, ταυτόχρονα, να το κάνετε να μοιάζει μεγαλύτερο. 

Ένα απλό κόλπο είναι να τοποθετήσετε έναν μεγάλο καθρέφτη απέναντι απ’ το παράθυρο του δωματίου που θεωρείτε σκοτεινό και η αντανάκλαση θα λειτουργήσει υπέρ σας διπλασιάζοντας το εισερχόμενο φως.



Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου #2

Τοποθετήστε δυο ίδιους καθρέφτες τον έναν απέναντι απ’ τον άλλο. Το εφέ που θα δημιουργηθεί, θα κάνει τον χώρο να φαίνεται αφενός φωτεινότερος όσο και μεγαλύτερος.



Λάμπω, απ’ την χαρά μου λάμπω

Τα λαμπερά ή/και διαφανή αντικείμενα που αντανακλούν το φως, μπορούν να προσδώσουν επιπλέον φως στον χώρο.

Προτιμήστε το γυαλί όπου μπορείτε…



…Και προσθέστε ασημένιες και χρυσές πινελιές στον χώρο.



Παίξτε με τα χρώματα

Τα σκούρα χρώματα απορροφούν το φυσικό φως, ενώ αντιθέτως τα ανοιχτά το αντανακλούν. Προτιμήστε χρώματα όπως το γκρι, το άσπρο και τις αποχρώσεις τους, όπως το κρεμ, το «ζαχαρί» κ.λπ. Φροντίστε απλώς, να μην υπάρχει πολύ κίτρινο στην απόχρωση που θα διαλέξετε.



Φροντίστε το ταβάνι να είναι βαμμένο σε πιο ανοιχτό χρώμα απ’ τους τοίχους.



Πάτωμα

Κάντε τα δωμάτια του σπιτιού σας φωτεινότερα, «ανοίγοντας» το χρώμα του πατώματος. Αν το σπίτι είναι υπό κατασκευή ή έχετε την οικονομική δυνατότητα για ανακαίνιση, προτιμήστε πάτωμα σε ανοιχτό «ξυλί» ή με πλακάκια σε τόνους του λευκού.

Αν πρέπει να πορευτείτε με ό,τι έχετε, τότε αλλάξτε τον χώρο με ανοιχτόχρωμα χαλιά και φλοκάτες ή stencil.



Ανοιχτόχρωμα έπιπλα

Προτιμήστε έπιπλα σε ανοιχτά ή φυσικά χρώματα. Αν θέλετε να προσθέσετε χρώμα, προτιμήστε να το κάνετε στα διακοσμητικά και τα αξεσουάρ.

v