10 ιδανικές εκκλησίες της Αττικής για τη βάπτιση του μωρού σας

10 ιδανικές εκκλησίες της Αττικής για τη βάπτιση του μωρού σας

Αν σκοπεύετε να βαπτίσετε το μωρό σας την φετινή Άνοιξη ή το Καλοκαίρι, το βέβαιο είναι ότι έχετε ήδη αρχίσει να προετοιμάζεστε, επιλέγοντας εκκλησία, χώρο δεξίωσης κ.ο.κ. Και ενώ ο άγραφος κανόνας λέει, ότι οι βαπτίσεις γίνονται στην Ενορία στην οποία ανήκουν οι γονείς, κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό, αν η επιθυμία σας είναι διαφορετική. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μυστήριο και μια σπουδαία οικογενειακή σας στιγμή, αν αναζητάτε μια εκκλησία με συγκεκριμένες προδιαγραφές (π.χ. που να διαθέτει ευρύχωρο προαύλιο για κέρασμα), δείτε παρακάτω δέκα υπέροχες εκκλησίες, μοναστήρια και ξωκλήσια στην Αττική, όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ονειρεμένη βάπτιση για το παιδί σας.

I.N. Παλαιοπαναγιάς, Κάντζα

Ο ναός απέχει περίπου 3 χλμ. από τη λεωφόρο Λαυρίου και υπάγεται στον Δήμο Παιανίας. Έχει κτιστεί περί τον 11ο αιώνα και είναι υπό την προστασία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αφού στο εξωτερικό του ναού υπάρχουν διάσπαρτα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Το εσωτερικό του ναού είναι αρκετά μικρό, ωστόσο τα μυστήρια τελούνται εντός. Στον δε υπέροχο πέτρινο προαύλιο χώρο, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια μικρή δεξίωση με catering, καθώς προσφέρει άπλετα πεζούλια και σκιά από τα πανύψηλα πεύκα.

Επικοινωνία: Παλαιπαναγιά, Kάντζα Παλλήνης, τηλ. 210 6041277.

Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Πεντέλης

Η μονή ιδρύθηκε το 1578 και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ  διαθέτει μουσείο, μια αξιόλογη βιβλιοθήκη και είναι γνωστή για το «Κρυφό Σχολειό» που λειτούργησε εκεί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν μνημειώδη ναό και αν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε εκεί τη βάπτιση του παιδιού σας, αξίζει να γνωρίζετε ότι πέρα από άνετο χώρο στάθμευσης, διαθέτει και έναν τεράστιο προαύλιο χώρο, στον οποίον μπορείτε να προσφέρετε ένα κέρασμα.

Επικοινωνία: Παλαιά Πεντέλη, τηλ. 210 8041771.

Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, Ακροπόλεως – Μερόπειον

Επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, βρίσκεται ο μικρός και λιτός ναός της Αγ. Σοφίας, ο οποίος ανήκει στο συνολικό οίκημα του Μερόπειου ιδρύματος. Το Μερόπειο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1914 και σκοπός του είναι η φροντίδα ηλικιωμένων γυναικών. Εξού και το ποσό της δωρεάς που θα καταθέσει ο νονός για την πραγματοποίηση της βάπτισης εκεί, καλύπτει τις ανάγκες του ιδρύματος.

Πέρα από την υπέροχη τοποθεσία του ναού, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αξίζει να αναφέρουμε ότι ακριβώς από πίσω (δεν υπάρχει ορατότητα από τον πεζόδρομο), διατίθεται μια όμορφη, σκιοσκέπαστη αυλή, οπού αν το επιθυμείτε μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εκδήλωση μετά το μυστήριο της βάπτισης.

Επικοινωνία: Διονυσίου Αεροπαγίτου 45, Αθήνα, τηλ. 210 9219398.

Ι.Ν. Προφήτη Ηλεία, Λόφος Καστέλας

Από τους πολύ παλιούς και πολύπαθους ναούς της χώρας, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Προφήτης Ηλείας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Βρίσκεται σε περίοπτη θέση, με υπέροχη θέα προς την Καστέλα και διαθέτει έναν μεγάλο προαύλιο χώρο, περιτριγυρισμένο από πράσινο, με θέα θάλασσα, στον οποίον μπορείτε να προσφέρετε ένα κέρασμα.

Επικοινωνία: Λόφος Καστέλας, Πειραιάς, τηλ. 210 4174361.

Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου, Καβούρι

Θεωρείται μία από τις πιο «αριστοκρατικές» εκκλησίες της Αττικής, τόσο λόγω τοποθεσίας, όσο και λόγω όψης, καθώς η αρχιτεκτονική και η πρόσοψή της διαθέτει ένα γραφικό, κυκλαδίτικο στοιχείο. Ο εσωτερικός χώρος του ναού είναι μικρός, γι’αυτό και τα μυστήρια του θερινούς μήνες λαμβάνουν χώρα στον προαύλιο χώρο, ο οποίος περιβάλλεται από πανύψηλα πεύκα.

Αν αποφασίσετε να κάνετε τη βάπτισή σας εκεί, επικοινωνήστε εγκαίρως με τον Πρωτοπρεσβύτερο, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.

Επικοινωνία: Αγίου Γεωργίου 3, Καβούρι Βουλιαγμένης, τηλ. 210 8960261.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, Λόφος Φιλοπάππου

Το παμπάλαιο πέτρινο ξωκλήσι του 9ου αιώνα, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο αναστηλώθηκε από τον αρχιτέκτονα Δ. Πικιώνη το 1955, είναι μεν σχετικά μικρό, ωστόσο περιβάλλεται από έναν όμορφο, καταπράσινο προαύλιο χώρο, στον οποίον θα απολαύσουν δροσιά και… μυστηριακή ατμόσφαιρα οι καλεσμένοι σας. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο μπορείτε να τους προσφέρετε κι ένα μικρό κέρασμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθώς πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους ναούς της Αττικής, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε αρκετούς μήνες νωρίτερα για να προγραμματίσετε την βάπτισή σας.

Επικοινωνία: Λόφος Φιλοπάππου, τηλ. 210 9219297.

Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, Αρτέμιδος

(φωτο: akphotography.gr)

Το μικροσκοπικό και λιτό εκκλησάκι, τοποθετημένο στον λόφο της Αρτέμιδας, προσφέρει μαγευτική, περιμετρική θέα στην θάλασσα και έναν τεράστιο πλακόστρωτο προαύλιο χώρο, στον οποίο μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια μικρή δεξίωση. Το μυστήριο, λόγω του μικρού εσωτερικού χώρου, θα πραγματοποιηθεί έξω ακριβώς από τον ναό, ωστόσο λάβετε υπ’όψιν ότι λόγω του ότι βρίσκεται σε ύψωμα δεν προστατεύεται από τυχόν έντονους ανέμους.

Επικοινωνία: Αγ. Κοσμά Αιτωλού 1, Αρτέμιδα, τηλ. 22940-860855.

Ι.Ν. Γενέσιον της Θεοτόκου, Εκάλη

(φωτο: vaptizo.gr)

Είναι αδύνατον να μην σας γοητεύσει το μικρό παρεκκλήσιο της Αγ. Μαρίνας, στην περιοχή των Εφέδρων, πνιγμένο στο πράσινο, με την εντυπωσιακή πανοραμική θέα. Τα μυστήρια, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, τελούνται έξω από τον ναό, όπου τοποθετούνται καθίσματα για τους παρευρισκόμενους. Ο τεράστιος προαύλιος χώρος του με την πλούσια σκιά, στρωμένος όλος με πλάκες Καρύστου, προσφέρεται ιδανικά για κέρασμα των καλεσμένων σας.

Επικοινωνία: Προμηθέως, Ανακτορείας και Θεμιστοκλέους, Διόνυσος, τηλ. Τηλ. 210 8131201.

Μετόχι Πανάγιου Τάφου, Πλάκα

(φωτο: aeginaphotographer.com)

Χωμένο μέσα στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, στην περιοχή Αναφιώτικα, το Μετόχι είναι ο πρώτος ναός στον οποίον φτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ της Ανάστασης. Αυτός είναι και ο λόγος που συνδέεται άμεσα με τις θρησκευτικές τελετές του Πάσχα. Παρά το έντονο τουριστικό στοιχείο της περιοχής, ο ναός είναι περιτριγυρισμένος από ψηλή μάντρα που θα διαφυλάξει την ιδιωτικότητα του μυστηρίου. Επιπλέον, διαθέτει μια υπέροχη αυλή, η οποία προσφέρεται ιδανικά για κέρασμα στη δροσιά.

Επικοινωνία: Ερεχθέως, Αναφιώτικα, Πλάκα, τηλ. 210 3225810.

Ιερός Ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού

Μπορεί να μην είναι η πρώτη εκκλησία που έρχεται στο μυαλό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όμως δεδομένου ότι είναι καλά κρυμμένη μέσα στο πράσινο και τα πεύκα, έχει το πλεονέκτημα να σας προσφέρει κάπως περισσότερη ιδιωτικότητα. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να χωρέσει όλους τους καλεσμένους σας, αλλά και ιδιαίτερα φωτεινό χάρη στις μεγάλες τζαμαρίες. Ο δε προαύλιος χώρος είναι μεγάλος και ευχάριστος για ένα σύντομο κέρασμα.

Επικοινωνία: Αναστάσεως & Κλειούς, Χολαργός, τηλ. 210 6515952.

 

v