10 αναμνήσεις που θα φυλάξω σαν θησαυρό από το μωρό μου

10 αναμνήσεις που θα φυλάξω σαν θησαυρό από το μωρό μου

Oι αναμνήσεις που εσύ δεν θα θυμάσαι αλλά εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ: αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για το άρθρο μας, αφού κρύβει μέσα του δύο μεγάλες αλήθειες: πρώτον, ότι οι στιγμές με τα νεογέννητα μωρά μας δεν θέλουμε να τελειώσουν ποτέ και δεύτερον ότι εκείνα δεν θυμούνται καμία απ’ αυτές. Όσες από εσάς έχετε ήδη περάσει τον πρώτο χρόνο της μητρότητας θα μας καταλάβετε απόλυτα! Όσες μαμάδες, όμως, μόλις υποδεχτήκατε το μωρό σας ακούστε την εξής συμβουλή: φυλάξτε σαν θησαυρό τις μικρές, πολύτιμες στιγμές που περνάτε μαζί του- δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω!

Οι μαγικές στιγμές του θηλασμού

Αν και τα πρώτα βήματα στον θηλασμό είναι πάντα δύσκολα, λίγο καιρό αργότερα μαμά και μωρό θα βρουν τον ρυθμό τους. Και από τότε κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο που το μωρό σου θηλάζει και σε κοιτάει στα μάτια, ξέρεις ότι είναι μοναδικό.

Το πώς αποκοιμιέται στην αγκαλιά σου

Ναι, είναι δεσμευτικό και εξαντλητικό να ξυπνάς πέντε φορές μέσα στη νύχτα για να κοιμίσεις το μικρό σου, όμως όταν τελικά τα καταφέρνεις, σκέφτεσαι ότι αξίζει κάθε λεπτό δικού σου ύπνου που πήγε χαμένο και ότι ναι, θα το ξανάκανες όσες φορές κι αν χρειαζόταν ακόμα.

Το πώς αποκοιμιέται… γενικά

Να και κάτι που θα λείψει σε όλες τις μαμάδες για πρακτικούς κυρίως λόγους. Μπορεί να μας κακοφαίνονται τα ξενύχτια, όμως η ώρα του ύπνου περνά αδιαμαρτύρητα, χωρίς να χρειάζεται να πείσουμε το μικρό μας να ξαπλώσει στο κρεβάτι για να κοιμηθεί.

Η μεθυστική μυρωδιά της μωρουδίλας



Ποια μαμά δεν έχει εθιστεί στη μυρωδιά του μωρού της; Δεν το έχει κρατήσει αγκαλιά με τις ώρες για να έχει δίπλα της το γλυκό του άρωμα; Μπορεί πλέον να έχει αποδειχθεί επιστημονικά ο εθισμός στην… μωρουδίλα, όμως αυτό φυσικά δεν μειώνει στο ελάχιστο την αξία της.

Οι χαριτωμένοι ήχοι που κάνει

Όταν γελάει, όταν πεινάει, όταν δακρύζει, όταν δείχνει κάθε συναίσθημά του, εκφράζεται με τον πιο χαριτωμένο και γλυκό ήχο του κόσμου. Δεν μπορεί να πει τι ακριβώς νιώθει, τι θέλει ή τι σκέφτεται, όμως, αυτές οι μικρές άναρθρες κραυγές, τα χαριτωμένα γελάκια και ο γλυκός ήχος που κάνει όταν πεινάει και αναζητά το γάλα του, είναι κάτι τόσο μοναδικό που ξεπερνάει το εμπόδιο της επικοινωνίας.

Ο τρόπος που πιάνει δυνατά το δάχτυλο σου

Δεν μπορείς να πιστέψεις πόση δύναμη έχει ένα μικρό μωράκι μέχρι να κρατήσει το δάχτυλό σου και να το σφίξει. Ακόμα και αν στους «μη γονείς», αυτή η ανάμνηση φαίνεται από αδιάφορη έως αφελής, είναι ένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σου σε έχει ανάγκη και σε θέλει δίπλα του, ακόμα και αν δεν μπορεί να το εκφράσει με λέξεις.

Τα μικρά του πατουσάκια

Ποιος μπορεί να τους αντισταθεί; Είναι τα ποδαράκια που τώρα πειράζει με τα χέρια του και που προσπαθεί να φτάσει μέχρι το στόμα του. Είναι τα ίδια ποδαράκια που σε λίγο καιρό θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα, τα πρώτα βήματα που θα το βοηθήσουν να τρέξει μακριά!

Το πόσο ανάγκη σε έχει!

Ένας μικρός άνθρωπος εξαρτάται αποκλειστικά από σένα και σου δείχνει κάθε ώρα και στιγμή πόση ανάγκη σε έχει. Είναι αυτονόητο ότι ένα παιδί χρειάζεται για πάντα τη μαμά του, όμως, ο τρόπος που η μαμά του του είναι απαραίτητη τον πρώτο χρόνο της ζωής του δεν ξαναγυρνά πίσω. Χαρείτε τον τώρα, ακόμα κι αν είναι εξαντλητικός.

Οι πολύτιμες «πρώτες» φορές



Το πρώτο του χασμουρητό, το πρώτο του γέλιο, οι πολύτιμες «πρώτες» στιγμές του μωρού σας είναι τόσο μοναδικές όσο εκείνο. Για να σας παρηγορήσουμε, όμως, οι «πρώτες» στιγμές δεν τελειώνουν ποτέ, απλώς θα είναι διαφορετικές καθώς θα μεγαλώνει!

Τα μικρά του ρουχαλάκια

Ναι, μπορεί να μεγαλώνουν πιο γρήγορα κι από την ταχύτητα φωτός, όμως και πάλι μέχρι τον πρώτο χρόνο, τα λιλιπούτεια ρουχαλάκια τους είναι ίσως τα πιο χαριτωμένα αντικείμενα που έχουμε δει στη ζωή μας. Οι φορμίτσες, τα φανελάκια και τα καλτσάκια τους είναι τα καλύτερα αναμνηστικά που μπορούμε να κρατήσουμε για να βλέπουμε πώς αυτά τα μικρά ανθρωπάκια σε λίγο καιρό θα γίνουν κανονικά παιδιά.

v