Μπορείς να μείνεις έγκυος όταν είσαι ήδη… έγκυος;

Μπορείς να μείνεις έγκυος όταν είσαι ήδη… έγκυος;

Η εγκυμοσύνη είναι έτσι κι αλλιώς μία «τρελή» περίοδος για το σώμα. Μπορεί δε να προκύψει με τους πιο παράδοξους τρόπους –π.χ. χωρίς καν να έχει υπάρξει ολοκληρωμένη επαφή ή κάποιο βράδυ που δεν είχατε ιδιαίτερη όρεξη ή ακόμα και εκτός των τυπικών ημερών της ωορρηξίας. Ακόμα πιο «τρελό», όμως, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν γυναίκες οι οποίες συνέλαβαν, ενώ ήδη κυοφορούσαν!

Πρόκειται για περίπτωση πολλαπλής κύησης, κατά την οποία δύο έμβρυα αναπτύσσονται στη μήτρα σε διαφορετικούς μεταξύ τους χρόνους. Είναι εξαιρετικά σπάνια (σε αντίθεση με ορισμένα τετράποδα θηλαστικά, π.χ. συμβαίνει πιο συχνά στις γάτες) και σαφώς πρόκειται για εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση μιας γυναίκας, στη Γαλλία, το 2008. Αρχικά οι γιατροί θεώρησαν ότι επρόκειτο για δίδυμα. Όταν, όμως, είδαν τη σημαντική διαφορά μεγέθους ανάμεσα στα δύο έμβρυα, έγινε σαφές ότι απλά άρχισαν να αναπτύσσονται σε διαφορετικούς χρόνους.



Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επίσημα παγκοσμίως μόλις 10 γυναίκες, οι οποίες έμειναν έγκυοι, ενώ ήταν ήδη έγκυοι.

Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας εγκυμοσύνης είναι μεγάλοι, τόσο για τη μητέρα όσο και για το ένα από τα δύο μωρά –συνήθως το δεύτερο. Αν, για παράδειγμα, το δεύτερο έμβρυο συνελήφθη, όταν το πρώτο έμβρυο ήταν ήδη 8 μηνών, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει στον τοκετό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει καταγραφεί ανάμεσα σε δύο διαφορετικές συλλήψεις είναι 2 εβδομάδες, οπότε και τα δύο βρέφη επιβίωσαν.

Πηγή: hotmomsclub.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v