Επιτέλους: Τσουχτερά πρόστιμα για όσους καπνίζουν μπροστά στα παιδιά στο αυτοκίνητο

Επιτέλους: Τσουχτερά πρόστιμα για όσους καπνίζουν μπροστά στα παιδιά στο αυτοκίνητο

Με την υγεία και την ασφάλειά μας δεν πρέπει να παίζουμε. Με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Στα θετικά νέα της ημέρας συγκαταλέγουμε την εγκύκλιο με νέες ρυθμίσεις που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία, όσοι παραβάτες καπνίζουν με παιδιά κάτω των 12 ετών εντός του αυτοκινήτου, θα πληρώνουν υψηλά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, το ποσό θα ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν όχι μόνο τους καπνιστές του παραδοσιακού τσιγάρου, αλλά τους χρήστες νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων, οι οποίοι, απ’ ό,τι φαίνεται δεν τη γλιτώνουν. Εκτός αυτού, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εγκύκλιος αναφέρεται σε όλους τους επιβάτες του αυτοκινήτου που καπνίζουν παρουσία παιδιών και όχι μόνο στον οδηγό.

Για τους οδηγούς των οχημάτων δημόσιας χρήσης, οι ρυθμίσεις είναι ακόμα πιο τσουχτερές. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση φτάνει τα 3.000 ευρώ ενώ αφαιρείται η άδεια οδήγησης από τον οδηγό για το χρονικό διάστημα ενός μήνα, ακόμα και αν δεν διέπραξε ο ίδιος την παράβαση, αλλά κάποιος άλλος επιβάτης.

Στην προσπάθεια του Υπουργείου να τεθεί σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, επεκτείνεται η απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε όλους τους δημόσιους χώρους ενώ θα ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι από τις δημόσιες αρχές . Διαβάστε περισσότερα σε σχετικό άρθρο του iatronet.gr.

Φυσικά, από την εγκύκλιο μέχρι την... πράξη, υπάρχει τεράστια απόσταση και αν αναλογιστούμε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα υποτίθεται ότι έχει τεθεί σε ισχύ από το 2009, θα πρέπει μάλλον να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να τον δούμε όντως να εφαρμόζεται. 

Πηγές: e-nomothesia.gr και iatronet.gr

v