Πώς να μάθει το παιδί το ποίημα για τη σχολική γιορτή

Πώς να μάθει το παιδί το ποίημα για τη σχολική γιορτή

«Στις θάλασσες πολέμησα/ με λένε Λασκαρίνα/ και στον αγώνα έγινα/ γενναία Μπουμπουλίνα. Εεε… Τι λέει μετά, μαμά;». Το να βλέπεις ένα 5χρονο να απαγγέλει εθνικοαπελευθερωτικούς στίχους (που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ιδέα για τι στο καλό μιλάνε), να κάνει σαρδάμ (βλ. Ρούλεμη/ Ρούμελη) και να κάνει πρόβες με στομφώδες, πατριωτικό ύφος είναι αξιολάτρευτο.

Ωστόσο, εκτός από φοβερά γλυκό, χαριτωμένο και διασκεδαστικό, το μικρό σας είναι και σε αποστολή: πρέπει να μάθει τους στίχους του ποιήματός του ή τον ρόλο του, να προετοιμαστεί σωστά και να λάμψει στη σκηνή ως μικρός Κατράκης.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να το βοηθήσουμε να μάθει το ποίημα του; Τα βάλαμε κάτω και φτιάξαμε μια λίστα με όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορεί να φανούν χρήσιμοι. Διαλέξτε και πάρτε:

Βήμα πρώτο: Τι λέει τέλος πάντων;

Πριν από οτιδήποτε, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει τι λέει με δυο λόγια το κείμενο που του ανατέθηκε. Λύστε απορίες, εξηγήστε τις άγνωστες λέξεις (πού να ξέρει, για παράδειγμα, ένα 6χρονο τι σημαίνει ακριβώς το «ζωστείτε πάλι τ΄άρματα»;) και συζητήστε για το κεντρικό νόημα του ποιήματος/ κειμένου/ ρόλου.

Θα βοηθήσει πολύ, αν επικεντρωθείτε σε ορισμένα νοηματικά κέντρα/ θεματικές, ούτως ώστε το παιδί να θυμάται, για να το πούμε απλά, «τι γίνεται μετά».

«Σπάστε» το σε κομμάτια

Ο πιο αποτελεσματικός και πρακτικός τρόπος για να μάθει ο οποιοσδήποτε το… οτιδήποτε, είναι να το σπάσει σε μέρη και να προσπαθήσει να απομνημονεύσει πρώτα κάθε μέρος ξεχωριστά.

Χωρίστε το ποίημα/ ρόλο σε μέρη ίσης έκτασης και με πολλές επαναλήψεις, βοηθήστε το παιδί να μάθει το κάθε «κομματάκι». Όταν τελειοποιηθεί το πρώτο μέρος, περάστε στο δεύτερο και ούτω καθεξής. Στο τέλος, δοκιμάστε σιγά-σιγά να ενοποιήσετε όλα τα μέρη.

Έχει σημασία να σημειώσετε νοερά, ότι όσο περισσότερο δυσκολεύεται το παιδί στην απομνημόνευση, τόσο μικρότερα (και άρα περισσότερα) θα πρέπει να είναι τα μέρη στα οποία θα χωρίσετε το κείμενο/ ποίημα.

Γράψ’ το (και ξαναγράψ’ το)

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο και έχει ευχέρεια στο γράψιμο, τότε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μάθει το ποίημα της γιορτής, είναι να το γράψει ξανά και ξανά ώσπου να το αποστηθίσει.

Δεν χρειάζεται η διαδικασία αυτή να γίνει σε μία μέρα –μπορείτε να την «απλώσετε» σε χρόνο, για να είναι πιο ξεκούραστη και να μην κάνει το παιδί να αντιπαθήσει το ποίημα του και τις σχολικές γιορτές.

Υπογραμμίστε τα ρήματα

Τόσο σε ένα σχολικό ανάγνωσμα, όσο και σε οποιουδήποτε άλλου τύπου κείμενο πρέπει να απομνημονευθεί, η υπογράμμιση και αποστήθιση κατ’ αρχάς των ρημάτων βοηθάει φοβερά. Η γλώσσα μας είναι ρηματική, γι’ αυτό τα κεντρικά νοήματα μιας αφήγησης βρίσκονται στα ρήματά της.

Πάρτε λοιπόν ένα χρωματιστό μαρκαδοράκι, υπογραμμίστε τα ρήματα και στη συνέχεια βοηθήστε μέσω της επανάληψης το παιδί να τα μάθει με τη σωστή σειρά.

Κάν’ το τραγουδάκι

Έχετε τον ρυθμό μέσα σας; Κάντε το ποίημα τραγουδάκι και τραγουδήστε το παρέα όσες φορές χρειαστεί, μέχρι το παιδί να το μάθει. Καλού-κακού, κάντε πρώτα μια αναζήτηση στο YouTube –μπορεί η μελοποίηση να έχει ήδη γίνει, οπότε να μη χρειαστεί να εκτελέσετε χρέη συνθέτη.

Η μέθοδος «Ηχώ»

Κάντε τη διαδικασία  να μοιάζει με παιχνίδι: ξεκινήστε εσείς, λέγοντας μερικές λέξεις από το προς αποστήθιση κομμάτι και ζητήστε απ’ το παιδί να τις επαναλάβει, σαν ηχώ. Όταν έρθει ξανά η σειρά σας, προσθέστε μερικές ακόμα λέξεις. Έτσι λίγο-λίγο, το παιδί θα μάθει το ποιηματάκι του με τη βοήθειά σας και χωρίς να νιώθει εντελώς μόνο στη διαδικασία.

Παιχνίδι ρόλων

Έχει πλάκα, χρειάζεται ευρηματικότητα και οξύνει και το θεατρικό του τάλαντο που, κακά τα ψέματα, θα του χρειαστεί για τη μεγάλη μέρα: κάντε την επανάληψη των στίχων ή του ρόλου του διασκεδαστική, αλλάζοντας φωνές και ύφος κάθε φορά. Πείτε το σαν γριούλα με φωνή που σπάει, με μια αστεία ντοπιολαλιά, σαν ελληνοαμερικάνος, σαν μωρό ή με φωνή ψιθυριστή/ φωναχτή/ πολύ γρήγορη.

Σβήσε τη λέξη

Κάντε τη διαδικασία να μοιάζει με κουίζ με τον εξής απλό τρόπο: σε ένα χαρτί ή, ακόμη καλύτερα, σε έναν παιδικό μαυροπίνακα, γράψτε ολόκληρο το ποίημα. Εντοπίστε τα σημεία ή τις λέξεις που το παιδί ξεχνάει και σβήστε τα με τη γόμα ή το σφουγγάρι αντίστοιχα. Ζητήστε του, τέλος, να συμπληρώσει τα κενά και κεράστε κανένα φιλάκι για κάθε του επιτυχία.
v