Τι πρέπει να ξέρετε για τη μόνιμη γυναικεία στείρωση πριν τη μεγάλη απόφαση!

Τι πρέπει να ξέρετε για τη μόνιμη γυναικεία στείρωση πριν τη μεγάλη απόφαση!

Στην ειδική στήλη της ιστοσελίδα μας, πολλές γυναίκες στέλνουν ερωτήσεις σχετικά με το δέσιμο σαλπίγγων, τη μέθοδο γυναικείας στείρωσης που, όπως φαίνεται, είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που κι εσείς αισθάνεστε ότι έχετε «κλείσει» από εγκυμοσύνες ως μαμά και σκέφτεστε να προχωρήσετε στην – λεγόμενη με πιο επιστημονική ορολογία- απολίνωση σαλπίγγων, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθείτε σχετικά, γιατί πρόκειται για μια απόφαση ζωής.

Τι ακριβώς είναι η απολίνωση σαλπίγγων

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο κ. Αλέξανδρο Αρμενιάκο, η απολίνωση ή αλλιώς περίδεση σαλπίγγων, είναι μια τεχνική για μόνιμη στείρωση της γυναίκας μέσω χειρουργείου. Στόχος είναι να μην επιτραπεί η συνάντηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο ώστε να εμποδιστεί πιθανή εγκυμοσύνη. Κατά τη διαδικασία, ο γιατρός δένει και κόβει τις σάλπιγγες, σφραγίζοντάς τις, για να αποφευχθεί η κύηση.

Στο διά ταύτα…

Πρόκειται για μια λαπαροσκοπική επέμβαση που δεν είναι επίπονη για τη γυναίκα και η διάρκειά της φτάνει μόλις τη μισή ώρα. Ωστόσο, η γυναίκα μπορεί να αισθανθεί κάποιες ενοχλήσεις μετά το τέλος της, όπως και σε κάθε άλλο χειρουργείο. Το ίδιο ισχύει και για τις επιπλοκές μετά την επέμβαση. Όπως αναφέρει και η γυναικολόγος κ. Βάντζου σε σχετικό άρθρο του iatronet, τα προβλήματα αναισθησίας, η αιμορραγία μετά το χειρουργείο και οι φλεγμονές είναι πιθανές και αναμενόμενες μετά το χειρουργείο.

Τοκετός και απολίνωση δύο σε ένα;

Κάποιοι γιατροί προτείνουν την περίδεση σαλπίγγων αμέσως μετά τη γέννα, ενώ κάποιοι άλλοι συνιστούν στη γυναίκα να περιμένει κάποιο διάστημα (εβδομάδες ή μήνες) μετά τη γέννηση του μωρού της για να υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα θα πρέπει να έχει σκεφτεί καλά την απόφασή της και να συμβουλευτεί σχετικά τον γιατρό της.  

Πότε μπορεί να επιστρέψει η γυναίκα στις καθημερινές της ασχολίες;

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες μέρες έως και μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αυτό το χρονικό διάστημα, ωστόσο, ποικίλλει ανάλογα με την κάθε περίπτωση και τις ενοχλήσεις που νιώθει η κάθε γυναίκα. Πάντως, η επιστροφή στο σπίτι μπορεί να γίνει ακόμα και από την ίδια κιόλας μέρα, εφόσον φυσικά ο γιατρός το επιτρέπει.

Όσον αφορά το σεξ, ο κ. Αρμενιάκος επισημαίνει ότι η γυναίκα θα πρέπει να περιμένει 10 ημέρες μέχρι την πρώτη της σεξουαλική επαφή μετά την επέμβαση, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.

Αν μια γυναίκα το μετανιώσει, ποιες είναι οι επιλογές της μετά την απολίνωση;

Όπως ήδη είπαμε, η απολίνωση είναι μια μέθοδος μόνιμης στείρωσης της γυναίκας με ποσοστά αποτυχίας που αγγίζουν μόλις το 0,3%. Ωστόσο, αν μια γυναίκα το μετανιώσει και αποφασίσει ότι θέλει να μείνει τελικά έγκυος μετά την επέμβαση, υπάρχει η δυνατότητα αναίρεσης των αποτελεσμάτων της, όχι όμως με επιτυχία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την χειρουργική αναστόμωση των σαλπίγγων, η οποία όμως δεν εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα ενώ παρατηρούνται υψηλά ποσοστά εξωμήτριων κυήσεων.

Ωστόσο, η πιο «σίγουρη» ίσως επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Αρμενιάκο, είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση. Δεδομένου, εξάλλου, ότι η περίοδος δεν «κόβεται» μετά την περίδεση σαλπίγγων, επομένως η γυναίκα πρακτικά παραμένει γόνιμη, η εξωσωματική μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματική. 

Απολίνωση σαλπίγγων ή σπιράλ; Πώς θα φτάσετε στη μεγάλη απόφαση

Δεδομένου ότι, ακόμα και στην περίπτωση της επανασυγκόλλησης των σαλπίγγων, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά την επέμβαση είναι μικρές, θα πρέπει να σκεφτείτε κάθε ενδεχόμενο πριν προχωρήσετε σ’ αυτό το βήμα. Αν για παράδειγμα μια γυναίκα χωρίσει, ξαναπαντρευτεί και θελήσει να κάνει παιδιά με τον καινούριο της σύντροφο ή αν αποφασίσει να χαρίσει στο πρώτο της παιδί ένα αδερφάκι, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, η απολίνωση δεν είναι επιλογή για φυσιολογική σύλληψη.

Όπως αναφέρει και ο γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος, εφόσον η γυναίκα δεν έχει πάρει κάποια τελική απόφαση για το αν θέλει ή όχι άλλα παιδιά, προτιμότερη είναι η μέθοδος του σπιράλ, για την οποία έχουμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο μας. Η διαφορά με την απολίνωση έγκειται στο ότι η γονιμότητα της γυναίκας επανέρχεται μόλις αυτό αφαιρεθεί απ’ τον γυναικολόγο και έτσι αν η γυναίκα μετανιώσει, μπορεί να προσπαθήσει για ακόμα ένα παιδί.


v