Πώς να αλλάξω πάνα στο μωρό

Πώς να αλλάξω πάνα στο μωρό

Το ταξίδι της εγκυμοσύνης φτάνει στο τέλος του, ο τοκετός στέφεται με επιτυχία, η μαμά με το καινούριο μωρό επιστρέφουν στο σπίτι και η καινούρια ζωή της φρεσκοδημιουργημένης οικογένειας ξεκινάει. Αυτό το καινούριο μέλος, όμως, έχει ένα σωρό πρωτόγνωρες ανάγκες κι άλλες τόσες ευαισθησίες, που οι νέοι γονείς πρέπει να προσέξουν. Ξεκινώντας, λοιπόν, απ’ τα βασικά αποφασίσαμε να δώσουμε μια χείρα (διαδικτυακής) βοηθείας, δίνοντας τα απαραίτητα tips για κάτι που θα χρειαστεί να κάνετε χιλιάδες φορές: την αλλαγή της πάνας.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα, πολύ συχνά στα βρέφη, συγκάματα, και πώς θα γίνει ασφαλής κι εύκολη η διαδικασία; Έχετε τις ερωτήσεις, δίνουμε τις απαντήσεις.

Φύγαμε:

Πού αλλάζουμε το μωρό

Αν δεν έχετε αλλαξιέρα, τότε φροντίστε να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο σημείο (τραπεζάκι, κρεβάτι ή έπιπλο) όπου θα αλλάζετε το μωρό. Φροντίστε το σημείο να μην αλλάζει, ούτως ώστε να αποφευχθεί η διασπορά μικροβίων και προσέξτε πάντοτε δύο πράγματα: πρώτον, η επιφάνεια να είναι καθαρή (αλλάζοντας τακτικά και πλένοντας με προσοχή την πετσέτα ή το κάλυμμα που έχετε επιλέξει) και το σημείο να είναι ασφαλές. Ποτέ μην αφήνετε το μωρό χωρίς επίβλεψη.

Πριν την αλλαγή πάνας

Το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα για την περιποίηση του μωρού σας, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να λείψετε από κοντά του ούτε στιγμή. Μια φρεσκοπλυμένη, αφράτη πετσέτα, πάνες, έναν αφρό καθαρισμού που αφαιρείται εύκολα με χαρτομάντιλο ή νεράκι (σημειώστε ότι οι παιδίατροι συνιστούν να αποφεύγεται η συχνή χρήση μωρομάντιλων, ειδικά τον πρώτο μήνα), κρέμα με καταπραϋντική δράση, χαρτομάντιλα, καθαρά ρούχα, σακούλα για τα… βρεφικά απορρίμματα και παιχνιδάκια που θα αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού, αν γκρινιάζει.

Πώς πλένουμε το μωρό

Αφού απομακρύνετε τη βρώμικη πάνα, σηκώστε και διπλώστε καλά το φορμάκι του μωρού ώστε να μην σας ενοχλούν στο πλύσιμο. Πλύνετε με χλιαρό νερό το μικρό σας από τη μέση και κάτω, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού, προσέχοντας οι κινήσεις σας να έχουν φορά από μπροστά προς τα πίσω και όχι το αντίθετο. Ξεπλένετε καλά και σκουπίζετε ταμποναριστά το μωρό με μια καθαρή πετσέτα, ούτως ώστε να μη δημιουργήσει ερεθισμούς η τριβή με το ύφασμα.

Στην περίπτωση που δεν πλύνετε στη βρύση το μωρό –είτε επειδή είναι η 20η φορά μέσα στη μέρα που το αλλάζετε, είτε επειδή είστε έξω- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό αφρό καθαρισμού, που αντί για ξέβγαλμα αφαιρείται με χαρτομάντιλο. H Frezyderm, για παράδειγμα, έχε κυκλοφορήσει ένα τέτοιο προϊόν για την καθημερινή υγιεινή του βρέφους, με εκχύλισμα χαμομηλιού και ενυδατικά και μαλακτικά συστατικά που καταπραΰνουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Αν η αλλαγή πάνας γίνεται σε… αντίξοες συνθήκες ή εκτός σπιτιού, ένα προϊόν με αντλία, που δεν χρειάζεται τρίψιμο και αφαιρείται χωρίς νερό, σίγουρα θα σας βολέψει.

Στην περίπτωση που η αλλαγή πάνας καταστήσει το μπανάκι απαραίτητο (για λόγους ευνόητους και… κάπως βρωμερούς), θυμηθείτε ότι η χρήση προϊόντων 2 σε 1, αν και μοιάζει βολική, αντεδείκνυται. Αφού ζεστάνετε το μπάνιο και βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι η κατάλληλη, λούστε το μωρό σας με ένα βρεφικό σαμπουάν που σέβεται τη φυσιολογία της βρεφικής επιδερμίδας και πλύνετε καλά το σώμα του με ένα δερματολογικά ελεγμένο βρεφικό αφρόλουτρο.

Πώς αλλάζουμε πάνα

Όταν τελειώσετε με το πλύσιμο –είτε είναι τοπικό, είτε… καθολικό- ξαπλώστε το μωρό στην αλλαξιέρα, αφού πρώτα έχετε ανοίξει μια καθαρή πάνα. Σκουπίστε καλά, αλλά απαλά το μικρό σας.

Απλώστε στην περιοχή την προστατευτική, αδιάβροχη κρέμα περιποίησης που θα επουλώσει τυχόν ερεθισμούς. 

«Ασφαλίστε» την πάνα, προσέχοντας να μην το πιέζει ή το σφίγγει.

(Φωτογραφίες: babycenter.com)

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου και της μαίας σας –είναι απαραίτητες, κατατοπιστικές και ασφαλέστερες όλων!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v