Από μία μαμά σε μία άλλη: Οι 10 καλύτερες, δοκιμασμένες συμβουλές για το νεογέννητο

Από μία μαμά σε μία άλλη: Οι 10 καλύτερες, δοκιμασμένες συμβουλές για το νεογέννητο

Αν περιμένετε το πρώτο σας μωρό και δεν έχετε μεγάλη εμπειρία από το... σπορ, είναι βέβαιο ότι έχετε ήδη ακούσει ένα εκατομμύριο συμβουλές από φίλους και γνωστούς που σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν να κάνετε τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη. Για να σας διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο, συγκεντρώσαμε τις πραγματικά πιο χρήσιμες και σας προτείνουμε να τις ακολουθήσετε πιστά. Θα μας ευχαριστήσετε μετά.

Προετοιμαστείτε εγκαίρως όσο καλύτερα μπορείτε

«Βρείτε μία καλή μαία και κανονίστε μαζί της μερικές συναντήσεις για να σας μιλήσει για τον θηλασμό και την φροντίδα του μωρού. Προσωπικά δυσκολεύτηκα πολύ να θηλάσω την κόρη μου. Μακάρι να είχα έναν άνθρωπο να με βοηθήσει, ώστε να μην το εγκαταλείψω τόσο νωρίς. Θα με είχε σώσει από πολλά δάκρυα ανασφάλειας και ενοχών.»

Μαρία

Βάλτε πρόγραμμα στις επισκέψεις και την βοήθεια

«Το σημαντικότερο που έκανα πριν αποκτήσω το δεύτερο παιδί μου, είναι να ξεκαθαρίσω ποιος θα με βοηθάει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, γιατί με το πρώτο παιδί το σπίτι μου είχε γίνει κέντρο διερχομένων, από γιαγιάδες, αδέρφια και φίλους. Την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, ο άντρας μου είχε άδεια, οπότε ήταν μόνο εκείνος μαζί μου. Στη συνέχεια είχα τη μητέρα μου το πρωί, την αδερφή μου το απόγευμα και την πεθερά μου τα Σαββατοκύριακα. Και έτσι απέφυγα πολλές γκρίνιες, ενώ είχα και ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά μου.»

Άννα

Μη λέτε όχι σε καμία βοήθεια

«Να αποδέχεστε κάθε πιθανή βοήθεια που σας προσφέρεται: Από τη μάνα σας, από την πεθερά σας, από φίλους, είτε πρόκειται για φαγητά, είτε για να σας κρατήσει κάποιος το παιδί. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Μην προσπαθείτε να το παίξετε ηρωίδα –θα εξαντληθείτε πριν την ώρα σας!»

Μάρθα

Βγείτε έξω!

«Βγείτε έξω. Αν ο καιρός το επιτρέπει, πάρτε το νεογέννητο μωρό σας και βγείτε βόλτα, σε χώρο ανοιχτό. Πάρτε έναν καφέ στο χέρι και περπατήστε όσο έχετε όρεξη. Δεν φαντάζεστε πόσο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να 'ξεφύγετε' από τη ρουτίνα.»

Τασούλα

Πείτε στον εαυτό σας «κι αυτό θα περάσει»

«Θα έρθουν στιγμές που θα σκεφτείτε 'δεν θα αντέξω, δεν θα τα καταφέρω, δεν θα γίνω ποτέ καλός γονιός'. Εκείνες τις στιγμές δεν ξέρετε ακόμα ότι σε λίγο καιρό το μωρό σας θα ενσωματωθεί τόσο πολύ στη ζωή σας που το να είστε γονιός θα αποτελεί δεύτερη φύση σας. Εκείνες τις στιγμές σάς είναι αδύνατο να σκεφτείτε ότι τα μωρά, μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και πως ό,τι κι αν σας δυσκολεύει... θα περάσει!»

Ντορίνα

Αμέτρητα πετσετάκια

«Αγοράστε αμέτρητα λευκά πετσετάκια από το ΙΚΕΑ –ή από όπου αλλού τα βρείτε εξίσου φθηνά- με τα οποία θα σκουπίζετε το μωρό σας κάθε φορά που θα το αλλάζετε. Σκεφτείτε ότι τους πρώτους μήνες που πρέπει όλα να είναι πεντακάθαρα και αποστειρωμένα θα χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο πετσετάκι σχεδόν σε κάθε άλλαγμα!»

Ελένη

Φτιάξτε μια γωνιά θηλασμού

«Αυτή μπορεί να αποτελείται από μία ιδιαίτερη πολυθρόνα ή κουνιστή καρέκλα, ένα πολύ απαλό φως που δεν θα ξυπνά εντελώς το μωρό καθώς θα θηλάζει, λίγο νερό για εσάς, ένα laptop σε ετοιμότητα για να βλέπετε ταινίες ή έστω μια μικρή τηλεόραση και ό,τι άλλο μπορεί να ανακαλύψετε στην πορεία ότι μπορεί να σας κάνει παρέα στα ατελείωτα βραδινά ξενύχτια σας».

Κατερίνα

Θηλασμός και θήλαστρο ταυτόχρονα

«Αν θηλάζετε και αντλείτε και γάλα με το θήλαστρο, είναι πολύ πρακτικό να κάνετε και τα δύο ταυτόχρονα, δηλαδή να αντλείτε γάλα ενώ το μωρό θηλάζει.»

Ανθή

Το μυστικό της κατάψυξης

«Όταν έρθει η ώρα να περάσετε στις στέρεες τροφές, μην βράζετε κάθε μέρα μικρές ποσότητες λαχανικών για το μωρό. Βράζετε κάθε 2-3 μέρες μεγαλύτερες ποσότητες, βάζετε τα λαχανικά στην κατάψυξη (σε ειδικά σακουλάκια), χωρίς να τα αλέσετε, και ξεπαγώνετε καθημερινά από ένα σακουλάκι για να το ζεσταίνετε και να το αλέθετε.»

Βιργινία

Πιπίλες στην κατάψυξη

«Όταν το μωράκι σας υποφέρει από τα νέα δοντάκια που βγάζει, έχετε πάντα διαθέσιμες πιπίλες στην κατάψυξη, γιατί το κρύο θα ανακουφίσει τα ουλάκια του άμεσα!»

Καρολίνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v